Markkinat odottavat jännityksellä Eurostatin julkaisemia euroalueen inflaatiolukuja, jotka ilmoitetaan keskiviikkona 31. heinäkuuta kello 11 Keski-Euroopan aikaa. Tämä seuraa kesäkuun yllättävän korkeaa 2,5 prosentin vuosittaista hinnannousua. Vuotta aiemmin inflaatio oli 5,5 prosenttia.
FactSetin konsensusennusteiden mukaan heinäkuun inflaation odotetaan pysyvän vakaana 2,5 prosentissa. Pohjainflaatio, joka ei sisällä elintarvikkeiden ja energian hintojen vaihteluita, arvioidaan laskeneen vuositasolla 2,8 prosenttiin kesäkuun 2,9 prosentista.
"Euroalueen inflaatio on pysytellyt noin 2,5 prosentissa helmikuusta lähtien. Heinäkuun inflaatioluvut eivät todennäköisesti näytä merkittäviä muutoksia, koska palvelusektorin inflaatio laskee hitaasti", toteaa Michael Field, Morningstarin Euroopan markkinastrategi.
Kesäkuussa 2024 euroalueen vuotuisen inflaation (YKHI) suurimpia ajureita olivat palvelut (+1,84 prosenttiyksikköä), elintarvikkeet, alkoholi ja tupakka (+0,48 prosenttiyksikköä), muut kuin energia-alan teollisuustuotteet (+0,17 prosenttiyksikköä) sekä energia (+0,02 prosenttiyksikköä).
Miksi euroalueen inflaatio on niin sitkeä?
Kesäkuun kokonaisinflaatio, joka oli 2,5 prosenttia vuoden takaisesta, on linjassa vuoden alusta raportoitujen keskimääräisten inflaatiolukujen kanssa.
”Keskeinen syy inflaation hitaaseen ja epävakaaseen hidastumiseen on palvelujen inflaation sitkeä korkeus, joka on pysynyt noin 4 prosentissa vuodessa marraskuusta lähtien”, sanoo Generali Investmentsin vanhempi ekonomisti Martin Wolburg Morningstarille.
"Inflaation kiihtymiseen vaikuttaa tällä hetkellä myös kesälomakauden alla tapahtuvat hinnankorotukset, kun pakettimatkojen ja majoituksen hinnat ovat nousseet merkittävästi kesäkuussa. Tulevina kuukausina tämän kehityksen odotetaan kuitenkin tasaantuvan.
Pariisin olympialaisten ollessa täydessä vauhdissa sijoittajat pohtivat, vaikuttavatko kisat inflaatioon hotellien, ravintoloiden ja taksien hintojen nousun kautta. Nomuran 24. heinäkuuta julkaiseman raportin mukaan elinkustannusten merkittävä nousu on kuitenkin epätodennäköinen.
"Olympialaisten vaikutus inflaatiotietoihin on todennäköisesti vähäinen. Aikaisemmat olympialaiset ja vastaavat suurtapahtumat ovat harvoin aiheuttaneet merkittäviä shokkeja palveluinflaatioon tai muihin talouden muuttujiin", raportissa todettiin.
Missä inflaatio on vuoden lopussa?
"Kolmannella neljänneksellä ennustamme kokonaisinflaation olevan lähellä kahta prosenttia", arvioi Generali Investmentsin Martin Wolburg.
"Keskeisin tekijä on palkkakehitys. Odotamme sen hidastuvan heikentyneiden työmarkkinoiden ja laantuvien inflaatiopaineiden seurauksena. Inflaation hidastumisen prosessi on kuitenkin haasteellinen, ja sen voivat helposti hämärtää kertaluonteiset tekijät."
Laskeeko EKP korkoja syyskuussa?
Kesäkuun ensimmäisen koronlaskun jälkeen Euroopan keskuspankki jätti korot ennalleen 18. heinäkuuta pidetyssä kokouksessaan, mutta odotukset uudesta leikkauksesta syyskuussa ovat korkealla.
"Vaikka kokonaisinflaatio on vain 50 peruspistettä EKP:n tavoitetason yläpuolella, pohjainflaatio on jälleen kohonnut, lähes kolmeen prosenttiin", Field toteaa.
"EKP:n ennusteiden mukaan kahden prosentin inflaatiotavoitteen saavuttaminen voi venyä vuoteen 2026 asti, mutta se ei välttämättä estä EKP:tä laskemasta korkoja. Korkotaso on edelleen 3,75 prosentissa, mikä antaa EKP:lle huomattavaa liikkumavaraa."
DWS:n Euroopan ekonomisti Ulrike Kastensin mielestä EKP:n kommentit inflaatiosta "säilyvät tasapainoisina".
"Uskomme, että Euroopan keskuspankki odottaa lisätietoja, erityisesti palkkakehityksen hidastumista, joka voisi mahdollistaa rahapoliittisten rajoitusten lieventämisen. Odotamme yhä seuraavaa koronlaskua syyskuussa", hän totesi 18. heinäkuuta päivätyssä muistiossa.