Fedin syyskuun koronaleikkaus vaikuttaa todennäköiseltä – mitä sen jälkeen tapahtuu?

Inflaation parantuessa odotetaan, että Fed jatkaa korkojen laskemista aina vuoteen 2025 saakka

Preston Caldwell 01.08.2024
Facebook Twitter LinkedIn

artistic graphic featuring Fed building

Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtaja Jerome Powell ei ole valmis sitoutumaan syyskuun koronlaskuun, mutta se näyttää lähes varmalta, jos inflaatio pysyy hallinnassa.

Kuten yleisesti ennakoitiin, keskuspankki säilytti heinäkuun kokouksessaan liittovaltion rahamarkkinakoron (federal funds rate) tavoitealueen muuttumattomana 5,25–5,50 prosentin tasolla. Jotkut tarkkailijat olivat ehdottaneet heinäkuun koronlaskua, ja Powell myönsi, että FOMC:ssä käytiin vakavaa keskustelua tällaisen siirron eduista. Ylivoimainen tuomio oli kuitenkin korkojen pitämisen puolesta.

Tänään huomio kiinnittyi Fedin seuraaviin toimiin. Aiemmin keskuspankki on käyttänyt rahapolitiikan välineenä "ennakko-ohjausta" muokatakseen markkinoiden odotuksia liittovaltion ohjauskoron tulevasta kehityksestä. Esimerkiksi keväällä 2022 Fed teki selväksi, että massiiviset koronnostot olivat tulossa. Tämä sai joukkolainojen tuotot nousemaan ja käytännössä aikaisti rahapolitiikan kiristämistä.

Vuoden 2023 puolivälin jälkeen, jolloin Fed lopetti koronnostonsa, Powell ja Fed ovat olleet varovaisia tulevien päätösten suhteen. Sen sijaan mantra on ollut "datariippuvuus" ja "kokouskohtainen" päätöksenteko. Fed julkaisee FOMC:n jäsenten neljännesvuosittaiset ennusteet liittovaltion rahoituskorosta, mutta ne ovat alustavia ennusteita eivätkä sitoumuksia.

Markkinat pitävät syyskuun korkomuutoksen lähes varmana

Fedin tuorein kommentti näyttää olevan vahvin merkki siitä, että keskuspankki harkitsee korkojen leikkaamista syyskuussa. Kokouksen virallisessa lausunnossa käytettiin uutta terminologiaa, jonka mukaan "komitea on tarkkaavainen sen kaksoismandaatin molempiin puoliin kohdistuvista riskeistä", kun taas aiemmissa lausunnoissa keskityttiin "inflaatioriskeihin". Merkittävää on, että CME FedWatchin mukaan markkinat arvioivat koronlaskun syyskuussa olevan lähes 100 % varma. Powell ei ottanut kantaa näihin ennusteisiin.

Markkinaennusteet perustuvat tietenkin oletukseen, että inflaatiotiedot pysyvät myönteisinä. Powell totesi, että ennen korkojen leikkaamista tarvitaan lisää varmuutta siitä, että inflaatio on palaamassa Fedin 2 prosentin tavoitteeseen. Hän kuitenkin lisäsi, että "toisen neljänneksen tiedot ovat lisänneet luottamustamme" ja että "lisätiedot parantaisivat tätä luottamusta vielä enemmän".

FOMC:n kesäkuun kokouksen ennusteiden mukaan yksi korkoleikkaus on odotettavissa vuoden 2024 loppuun mennessä, mikäli PCE-ydininflaation vuosivauhti saavuttaa 2,8 prosenttia vuoden neljännellä neljänneksellä. Konsensusennusteet ennakoivat PCE-ydininflaation olevan tuolloin 2,7 prosenttia, kun taas Morningstar ennustaa sen olevan 2,5 prosenttia.

Toisaalta on mahdollista, että työmarkkinat heikkenevät nopeammin kuin Fed on ennustanut. Fed on arvioinut työttömyysasteen olevan 4,0 prosenttia vuoden 2024 lopussa, mutta se nousi jo kesäkuussa 4,1 prosenttiin. Tämän kehityksen vuoksi saattaa olla tarpeen tehdä useampi kuin yksi koronleikkaus ennen vuoden 2024 loppua, mikä voisi tarkoittaa, että Fedin olisi ryhdyttävä toimiin jo syyskuussa.

Lisää Fedin koronleikkauksia odotettavissa

Markkinoilla ennustetaan tällä hetkellä kolmea korkoleikkausta vuodelle 2024, mikä voisi alentaa liittovaltion ohjauskoron 4,50–4,75 prosentin tasolle joulukuuhun mennessä. Lisäksi odotetaan neljää leikkausta vuodelle 2025, jolloin korkotaso voisi laskea 3,50–3,75 prosenttiin vuoden loppuun mennessä. Viime kuukausina näitä ennusteita on kuitenkin alennettu, ja ne ovat nyt lähempänä Morningstarin ennustamaa 3,00–3,25 prosentin tasoa vuoden 2025 loppuun mennessä.

Odotamme liittovaltion ohjauskoron tavoitealueen laskevan lopulta 1,75–2,00 prosenttiin vuoden 2026 loppuun mennessä. Näkemyksemme perustuu odotuksiin, joiden mukaan inflaatio jää hieman alle Fedin 2 prosentin tavoitteen vuosina 2025 ja 2026, samalla kun työttömyys pysyy hieman koholla.

 

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Preston Caldwell

Preston Caldwell  on osakeanalyytikko Morningstarilla.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja