Tulosraportin kynnyksellä: Pitäisikö Novo Nordiskin osaketta ostaa, myydä vai pitää?

Tanskalainen lääkejätti Novo Nordisk julkaisee seuraavan raporttinsa 7. elokuuta

Karen Andersen, CFA 06.08.2024
Facebook Twitter LinkedIn

ozempic novo nordisk

Euroopan suurin yhtiö markkina-arvoltaan julkaisee toisen neljänneksen tulosraporttinsa 7. elokuuta.

Voiko Novo Nordisk (NOVO B), joka hallitsee 34 prosenttia maailmanlaajuisista diabetesmarkkinoista ja noin puolta 15 miljardin dollarin insuliinimarkkinoista sekä lähes 40 miljardin dollarin GLP-1-markkinoista, ylläpitää vahvaa kysyntää diabeteksen ja lihavuuden hoitotuotteilleen? Tanskalaisen lääkejätin päämääränä on selvästi GLP-1-hoitojen valikoiman laajentaminen. Odotetaan, että kehitys pienempien aloitusannosten suhteen Yhdysvalloissa saattaa ennakoida yhtiön valmiutta kasvattaa hoitojen annoskokoja myöhemmin tämän vuoden aikana

Vaikka Novo Nordiskin tuotteiden kysyntä diabeteksen ja liikalihavuuden hoidossa kasvaa, odotamme, että sekä Novo Nordisk että sen kilpailija Eli Lilly kohtaavat hinnoittelupaineita GLP-1-lääkemarkkinoilla, kun volyymit kasvavat. Tämä tapahtuu jopa ennen kuin kolmas kilpailija saapuu markkinoille. Vaikka Novo ja Lilly ovat tällä hetkellä GLP-1-markkinoiden päätoimijat, Novo Nordiskin on vastattava hinnoittelupaineisiin diabeteksen ja lihavuuden hoitotuotteissaan pyrkiessään laajentamaan vakuutuskattavuutta.

Novo Nordiskin käyvän arvon arvio

Mielestämme Novo Nordiskin osake on yliarvostettu, koska se käy kauppaa 45 %:n
preemiolla sen 600 Tanskan kruunun käypään arvoon nähden.

Vaikka näemme Novo Nordiskin yhtiönä, jolla on hyviä mahdollisuuksia ja vahva asema sydän- ja verisuonitautien hoitoon liittyvällä liiketoiminta-alueella, uskomme, että lihavuuden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden suuri kysyntä ja tarjonnan rajoitukset ovat nostaneet osakkeen hinnan yli sen todellisen arvon. Arvioimme, että Novo Nordisk voi kasvattaa GLP-1-lääkkeiden myyntiä eri käyttöaiheissa noin 24 miljardista dollarista vuonna 2023 lähes 75 miljardiin dollariin vuonna 2031, ennen kuin Ozempicin ja Wegovyn molekyylin semaglutidin patentti päättyy.

Mielestämme nykyinen osakekurssi ei riittävästi huomioi odotettavissa olevaa hinnanlaskua ja kilpailua, puhumattakaan riskistä, että potilaat saattavat keskeyttää hoidon siedettävyyteen, kustannuksiin tai pitkäaikaisen turvallisuuden kysymyksiin liittyvien huolien vuoksi.

Novo Nordiskin keskeiset Morningstar-arviot


Fair Value Estimate
: DKK 600,00

Morningstar Rating: ★★

Morningstar Economic Moat Rating: Laaja

Morningstar Uncertainty Rating: Korkea

 

Taloudellinen vallihauta

Novo Nordiskin vahvat immateriaalioikeudet diabeteksen ja siihen liittyvien sydän- ja verisuonitautien, kuten lihavuuden, alueella antavat yhtiölle laajan taloudellisen vallihaudan, joka turvaa sen kannattavuutta pitkällä aikavälillä. Tarkasti kohdennetun tutkimus- ja kehitysstrategian myötä yhtiö kykenee jatkuvasti uudistamaan patenttisuojaansa innovaatioiden kautta. Tehokkaiden tuotantotekniikoiden ja mittakaavaetujen ansiosta Novo Nordiskin insuliiniliiketoiminta on saavuttanut vankan globaalin kannattavuuden, joka on vertailukelpoinen muiden merkittävien insuliinimarkkinoiden toimijoiden, kuten Sanofin ja Eli Lillyn, kanssa.

Emme kuitenkaan usko, että Novon kustannusedut ovat riittävän vahvoja luodakseen kattavan vallihaudan koko yhtiölle, erityisesti kun otetaan huomioon, että Novon liiketoiminnan perusta on nopeasti siirtynyt insuliinista (20 % liikevaihdosta vuonna 2023) GLP-1-hoitoihin (70 % liikevaihdosta vuonna 2023). Jos peptidipohjaiset GLP-1-hoidot säilyttävät asemaansa vakiokäsittelynä seuraavien 10 vuoden aikana, odotamme, että Novolla voi olla vain pieni kustannusetu myös näillä markkinoilla.

GLP-1-hoitojen merkittävä potentiaali diabeteksen hoidon lisäksi, erityisesti lihavuuden hallinnassa, on houkutellut lukuisia kilpailijoita. Monet heistä saattavat kehittää ja tuoda markkinoille hoitoja, jotka ovat helpompia valmistaa pillerimuodossa.

Lue lisää Novo Nordiskin taloudellisesta vallihaudasta

Novo Nordisk optimistit sanovat

Novon uusi lihavuuden hoitoon tarkoitettu lääke, Wegovy, on laajentanut huomattavasti lihavuuden hoitomarkkinoita sen tehokkuuden ansiosta. Odotetaan, että se pysyy markkinoiden keskeisenä lääkkeenä aina sen patentin umpeutumiseen asti vuonna 2032.

Novolla on vahva GLP-1-tuotevalikoima, johon kuuluvat injektoitava Ozempic ja suun kautta otettava Rybelsus, ja yhtiöllä on hyvät edellytykset puolustaa merkittävää markkinaosuuttaan diabeteksen hoidossa.

Semaglutidia tutkitaan maksasairauksien (NASH) ja Alzheimerin taudin hoidossa, ja Novo Nordiskilla on mahdollisuus saavuttaa merkittävä asema näillä kehittyvillä markkinoilla.

Novo Nordisk pessimistit sanovat

Tresibanin vahva profiili pitkävaikutteisten insuliinien markkinoilla ei ole riittänyt suojaamaan sitä hintapaineilta Yhdysvalloissa Sanofin ja Lillyn kilpailun vuoksi. Biosimilaariset insuliinit ovat vaikuttaneet luokan hinnoitteluun vuodesta 2017 lähtien.

Novon Victoza ja Ozempic ovat muuttaneet GLP-1:n keskeiseksi tekijäksi yhtiön diabeteksen hoidon kasvussa, mutta Rybelsusin, suun kautta otettavan GLP-1-lääkkeen, markkinoille tulo on edennyt hitaammin. Lisäksi Lillyn hiljattain hyväksytty Mounjaro tarjoaa kovaa kilpailua.

Novon lihavuuslääke Wegovy tuli markkinoille hitaasti toimitusongelmien vuoksi, ja Lillyn lihavuuslääke Zepbound voi olla kilpailukykyisempi.

Tämän artikkelin on koonnut Johanna Englundh.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Eli Lilly and Co922,55 USD-0,13Rating
Novo Nordisk A/S Class B922,10 DKK0,39Rating
Sanofi SA103,32 EUR-0,08Rating

Tietoja kirjoittajasta

Karen Andersen, CFA  Karen Andersen, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja