Maailmanmarkkinat kokivat eilen merkittävän laskun, kun sijoittajat arvioivat Yhdysvaltojen taantuman mahdollisuutta, teknologiabuumin äkillistä hiipumista Yhdysvalloissa sekä Japanin jenin nopeaa vahvistumista.
Osakkeet alkoivat laskea jo perjantaina Yhdysvaltain kuukausittaisten työllisyyslukujen julkistamisen jälkeen. Lasku kiihtyi Aasian pörssien avautuessa maanantaina, jolloin Japanin Nikkei-indeksi koki kaikkien aikojen pahimman pudotuksensa ja suurimman prosentuaalisen laskun sitten vuoden 1987, pudoten 12 prosenttia yhdessä kaupankäyntijaksossa.
Yhdysvaltain indeksit avautuivat maanantaina jyrkästi laskuun: Dow Jones ja S&P 500 laskivat noin 3 %, ja Nasdaq Composite oli 4 % miinuksella. Isossa-Britanniassa FTSE 100 laski 2 % ja putosi alle 8 000 pisteen tason, ja Saksan DAX laski saman verran.
Volatiliteetti-indikaattorit, kuten VIX-indeksi, ovat nousseet tasoille, joita on viimeksi nähty vuoden 2020 pandemian aikana.
Mitä perjantaina tapahtui?
Perjantaina sijoittajat olivat järkyttyneitä heinäkuun ei-maatalouden palkkatietojen johdosta, jotka heikensivät vuoden 2024 markkinanäkymiä, joissa oli ennustettu Yhdysvaltojen talouden välttävän merkittävän taantuman.
Columbia Threadneedlen pääekonomisti Steven Bell selittää tilannetta näin:
Yhdysvaltain heikentyneet työmarkkinatiedot ovat synnyttäneet laajaa huolta mahdollisesta taantumasta. 'Sahm-sääntö', joka on osoittautunut luotettavaksi taantumien ennustamisessa, on aktivoitunut näiden tietojen myötä. Säännön mukaan taantuma alkaa, kun Yhdysvaltain työttömyysasteen kolmen kuukauden keskiarvo kohoaa yli 0,5 prosenttiyksikköä verrattuna edellisen vuoden matalimpaan kolmen kuukauden keskiarvoon.
"Tämä on huolestuttavaa, mutta tarkempi tarkastelu viittaa siihen, että kyseessä saattaa olla väärä hälytys", hän kirjoitti kommentissaan 5. elokuuta.
Charles Stanleyn pääanalyytikko Rob Morgan puolestaan toteaa, että työpaikkaluvut korostavat Yhdysvaltojen talouden muita huolenaiheita: "Myös muut tiedot ovat olleet pettymyksiä. On huolta siitä, että teollisuus heikkenee ja että Yhdysvaltain kuluttajat ovat ajautumassa ongelmiin, koska he ovat kuluttaneet loppuun Covidin jälkeiset säästönsä."
Mitä Federal Reserve tekee?
Viime viikolla Fed piti korot ennallaan, ja markkinoilla odotetaan sen laskevan korkoja syyskuussa. Nyt keskuspankkia painostetaan alentamaan korkoja aiemmin markkinoiden rauhoittamiseksi ja Yhdysvaltain talouden tukemiseksi. Useimmat läntiset keskuspankit ovat jo ryhtyneet toimiin, ja Englannin keskuspankki teki viime viikolla ensimmäisen koronlaskunsa sitten vuoden 2020.
Miksi valuutat ovat mukana?
Markkinaturbulenssin ytimessä ovat Yhdysvaltain dollari ja Japanin jeni. Maailmanmarkkinoiden ennätyslukuja tänä vuonna tukeneet olosuhteet ovat olleet korkea korkotaso Yhdysvalloissa (5,25-5,50 %) ja matala korkotaso Japanissa (0,25 % viime viikon koronnoston jälkeen).
Sijoittajat ovat voineet hyödyntää jeniä, joka oli äskettäin monen vuosikymmenen alhaisimmillaan, lainaamalla sitä ja sijoittamalla varoja korkeamman tuoton tarjoaviin Yhdysvaltain dollarin määräisiin omaisuuseriin, kuten teknologiaosakkeisiin ja valtion joukkovelkakirjoihin. Tätä prosessia kutsutaan "carry trade" -strategiaksi, ja se toimi perjantaihin asti, jolloin dollari heikkeni Yhdysvaltojen talouteen liittyvien huolien vuoksi. Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan nyt alentavan korkoja nopeammin kuin aiemmin ennakoitiin ja ennen seuraavaa kokoustaan, mikä lisää painetta dollarille. Samaan aikaan Japanin keskuspankki tukee jeniä ja on nostanut korkoja jo toisen kerran tänä vuonna.
Kauppiaat ovat joutuneet sulkemaan johdannaispositioitaan, sillä dollari on pudonnut muutamassa päivässä 160 jenistä 140 jeniin, mikä on merkittävä liike valuuttamarkkinoilla. Tämä kiire sulkea kauppoja on pahentanut paniikin tunnetta.
Pitäisikö minun myydä teknologiaosakkeita?
Muista, että teknologiaosakkeiden laskua on tarkasteltava suhteessa aiempiin massiivisiin nousukausiin. Esimerkiksi Nvidian (NVDA) osake on noussut 2 500 % viiden vuoden aikana, mutta on tänään 4 % miinuksella.
RBC Brewin Dolphin -yhtiön vanhempi sijoitusjohtaja John Moore on todennut: "Viime päivien myyntiaalto on osittain johtunut teknologiaosakkeiden hintojen viimeaikaisesta noususta. Kun markkinatilanne vakautuu, se voi tarjota ostopaikan niille sijoittajille, jotka näkevät alalla pitkän aikavälin potentiaalia."
Monet Morningstarin analyytikot arvioivat, että esimerkiksi Amazonin (AMZN) kaltaiset yhtiöt ovat nyt aliarvostettuja.
Pitäisikö minun myydä japanilaisia osakkeita ja rahastoja?
Ei välttämättä. Japanin markkinat ovat viime vuosina kokeneet nousukautta, ja vaikka viimeaikainen korjausliike on vaikuttanut tuloksiin, se ei ole hävittänyt kaikkia voittoja. Zennor Japan Fund -rahaston toimitusjohtaja ja CIO James Salter kommentoi tiedotteessa:
"Vahvempi jeni vaikuttaa todennäköiseltä, mikä johtaa kaksitasoisiin markkinoihin. Epäilen, että viime vuoden 'voittajat' nousevat lyhyellä aikavälillä, mutta kohtaavat haasteita myöhemmin. Monet näistä nimistä ovat herkkiä jenille ja alttiita globaalille suhdannevaihtelulle."
Mitä sijoittajien tulisi tehdä?
Morningstarin käyttäytymisasiantuntijat kehottavat sijoittajia välttämään panikointia. He korostivat tätä viestiä vuoden 2020 pandemian aikana, joka oli äkillinen mutta lyhytkestoinen tilanne – ja jälkikäteen katsottuna valtava ostomahdollisuus. Morningstarin sijoitusasiantuntija Susan Dziubinski on päivittänyt oppaansa markkinoiden epävarmuudesta:
"Sijoittajat kuulevat usein, että heidän pitäisi sulkea pois markkinoiden melu ja olla kiinnittämättä huomiota markkinoiden myllerrykseen. Kohinan suodattaminen voi kuitenkin olla vaikeaa – ja joissakin tapauksissa se voi olla virhe", hän sanoo.
Luottoluokitusjohtaja Russell Kinnel on kommentoinut Yhdysvaltain markkinoiden eilisiä liikkeitä seuraavasti: "Vaikka aamu oli haastava, se ei merkitse katastrofia. Dow Jonesin lasku 1 000 pisteellä voi kuulostaa dramaattiselta, mutta se vastaa vain 2,6 prosentin laskua – ja on syytä muistaa, että Dow on vanhentunut, volatiili ja hintapainotteinen indeksi."