Osakemarkkinat ovat kääntyneet elokuussa äkillisesti ja jyrkästi laskuun sen jälkeen, kun laaja ralli näytti loppuneen heinäkuussa. Markkinoiden lasku vaikuttaa johtuvan odotettua heikommista talouden perustekijöistä, erityisesti heinäkuun työpaikkaraportista, sekä negatiivisista teknisistä tekijöistä.
Kun otetaan huomioon, että markkina-arvostuksen taso oli yli käyvän arvon arviomme, emme ole välttämättä yllättyneitä tästä myynnistä. Vaikka tämänkaltaiset myynnit ovat epätavallisia, niitä tapahtuu satunnaisesti, eivätkä ne ole syy paniikkiin.
Pitkän aikavälin sijoittajina näemme markkinahäiriöt sopivana ajankohtana tasapainottaa yliarvostettuja luokkia ja sektoreita ja siirtyä aliarvostetuille alueille. Esimerkiksi kolmannen vuosineljänneksen markkinanäkemyksissämme suosittelimme: "Pitkän aikavälin sijoittajien kannattaa pienentää positioitaan kasvu- ja ydinosakkeissa, jotka alkavat olla yliarvostettuja, ja sijoittaa tuotot uudelleen arvo-osakkeisiin, jotka käyvät kauppaa houkuttelevan varmuusmarginaalin turvin."
Tulevaisuudessa uskomme edelleen, että paras salkun asemointi on ylipainottaa niitä alueita, jotka käyvät kauppaa merkittävillä alennuksilla sisäiseen arvostukseensa nähden. Tällaisia alueita ovat arvo- ja pienosakkeet sekä aliarvostetut sektorit, kuten kiinteistö-, energia- ja perinteiset viestintäalan osakkeet.
Näkymät vuodelle 2024 verrattuna vuoteen 2022 - mikä on nyt toisin?
Elokuun 2024 markkinanäkymissämme totesimme, että hinta/käypä arvo -mittarimme oli saavuttanut huippunsa 1,07 heinäkuun puolivälissä (yksi korkeimmista lukemistamme sitten vuoden 2010), mikä on lähellä tasoa, jossa markkinat saavuttivat huippunsa vuoden 2021 lopussa. Vuoden 2022 markkinanäkymissämme suosittelimme sijoittajia alipainottamaan osakkeita, koska markkinat joutuivat kamppailemaan neljää vastatuulta vastaan: inflaation kiihtymistä, korkotason kohoamista, talouskasvun hidastumista ja keskuspankin rahapolitiikan kiristymistä. Kun nämä vastatuulet kehittyivät vuonna 2022, osakemarkkinat laskivat jopa 22 prosenttia ennen kuin saavuttivat pohjalukeman lokakuussa.
Vaikka hinta-kirjanpitoarvon suhdelukumme oli heinäkuun lopulla 1,03, mikä tarkoittaa 3 prosentin preemiota verrattuna yhteenlaskettuihin arvostuksiimme, uskomme nyt, että sijoittajien kannattaa ylläpitää markkinapainotteista salkkua. Tilanne eroaa merkittävästi vuodesta 2022. Kolme neljästä tekijästä tukee tällä hetkellä markkinoita, mutta yksi muodostaa edelleen haasteen.
Inflaatio
Inflaatio saavutti huippunsa vuoden 2022 puolivälissä, minkä jälkeen se on laskenut johdonmukaisesti. Yhdysvaltain talousasiantuntijoidemme ennusteiden mukaan inflaation hidastumisen odotetaan jatkuvan tänä vuonna, ja sen ennustetaan laskevan alle Yhdysvaltain keskuspankin kahden prosentin tavoitteen vuoteen 2025 mennessä.
Korkojen kehitys
Vaikka korot kohosivat 1,50 prosentista yli 4,00 prosenttiin vuonna 2022, ennustamme nyt, että pitkäaikaisten korkojen trendi on laskeva tulevina vuosina. Arviomme mukaan 10-vuotisen Yhdysvaltain valtion joukkovelkakirjalainan keskimääräinen korko on 3,75 % vuonna 2025, 3,00 % vuonna 2026 ja saavuttaa alimman pisteen 2,75 % vuonna 2027.
Rahapolitiikan keventäminen
Vuonna 2022 Fed aloitti yhden nopeimmista ja jyrkimmistä rahapolitiikan kiristyksistä sitten 1980-luvun inflaation torjumiseksi. Inflaation ollessa vakaassa laskussa keskuspankki voi löysätä rahapolitiikan ohjaksia ja ryhtyä alentamaan korkoja. Odotamme, että Fed leikkaa korkoja vähintään kaksi kertaa tänä vuonna ja että ohjauskorko laskee 3,00-3,25 prosentin vaihteluvälille vuoden 2025 loppuun mennessä.
Talouskasvun vauhti
Vuonna 2022 koetut neljä vastatuulta ovat väistyneet, ja ainoastaan talouskasvun hidastuminen jatkuu vuoden 2024 toiselle puoliskolle. Yhdysvaltain taloustyöryhmämme ennustaa edelleen pehmeää laskua, vaikka viimeisin työpaikkaraportti jäikin odotuksista, eikä taantumaa pidetä todennäköisenä lähiaikoina.
Odotamme talouskasvun hidastuvan tämän vuoden loppuun mennessä ja pysähtyvän vuoden 2025 alkupuolella. Ensi vuoden toisella puoliskolla talouden ennustetaan kuitenkin elpyvän, kun rahapolitiikan keventämisen vaikutukset alkavat näkyä reaalitaloudessa.
Mitä sijoittajan tulisi tehdä tänään?
Pysyä rauhallisena. Laajat osakemarkkinat käyvät kauppaa vain hieman yli niiden todellisen arvon, minkä vuoksi suosittelemme sijoittajille pitkän aikavälin varojen allokaatiotavoitteiden asettamista markkinaehtoisesti osakkeiden ja korkotuottojen välillä. Talouskasvun odotetaan hidastuvan seuraavina vuosineljänneksinä, mikä voi aiheuttaa osakemarkkinoiden epävakautta kesän aikana, ja mahdolliset kurssilaskut voivat tarjota tilaisuuden lisätä osakepainotusta.
Osakkeissa paras arvostus löytyy edelleen arvo-osakkeista ja pienistä osakkeista. Aliarvostettuja ja ylipainotettavia sektoreita ovat kiinteistö-, energia- ja viestintäala. On kuitenkin tärkeää valita huolellisesti yksittäiset osakkeet myös näillä aloilla.
Yliarvostettuja sektoreita ovat teollisuus, defensiiviset kulutustavarat, teknologia ja rahoitusala. Siitä huolimatta näilläkin aloilla voi löytyä aliarvostettuja sijoitusmahdollisuuksia niille sijoittajille, jotka ovat valmiita panostamaan aikaa niiden etsimiseen.