Novo Nordiskin osinkotuotto on matala, mutta onko se silti osinko-osake?

Tanskalainen lääkeyhtiö säilyttää suosionsa osinkorahastoissa, vaikka sen osinkotuotto onkin alhainen

Fernando Luque 15.08.2024
Facebook Twitter LinkedIn

pilas de monedas

Tanskalainen lääkevalmistaja Novo Nordisk (NOVO B) on suurin omistus kahdessa Morningstarin High Dividend European Equity Income -luokan johtavassa rahastossa: BGF European Equity Income ja JPM Europe Strategic Dividend. Yhtiön osinkotuotto on kuitenkin vain 1,5 %, mikä on matala verrattuna muihin saman alan yrityksiin.

   

Osinkojen kasvu ja pääoman arvonnousu

Miksi näiden kahden suuren osinkoihin keskittyvän rahaston hoitajat suosivat yhtiötä, jonka osinkotuotto on niin alhainen? Syynä on, että osinkotuotto ei ole ainoa merkittävä tekijä. Myös muut seikat, kuten osinkojen kasvu ja yrityksen pääoman arvon nousu, ovat tärkeitä. Esimerkiksi Novo Nordisk on ollut yksi viime vuosikymmenen merkittävimmistä eurooppalaisista yrityksistä pääoman kasvun näkökulmasta, kuten tämä 10 vuoden vertailukaavio Morningstar Europe NR -indeksiin verrattuna osoittaa.

Novo Nordiskin vähemmän tunnettu piirre on se, että tanskalainen yhtiö on myös yksi alan parhaista osinkojen kasvun suhteen.

Alla olevassa taulukossa verrataan Novo Nordiskin osinkojen kasvua eri ajanjaksoilla saman sektorin yritysten osinkojen kasvuun.

Sijoittaminen yhtiöihin, joiden osingot kasvavat tasaisesti, voi olla viisasta.

Kuvitellaan, että sijoittaja olisi ostanut Novo Nordiskin osakkeita elokuussa 2015 hintaan 200 Tanskan kruunua osakkeelta ja saanut kaikki osingot tähän päivään asti. Hän olisi saanut noin 47 Tanskan kruunua osakkeelta, mikä vastaa lähes 25 prosenttia 10 vuotta sitten maksetusta summasta.

Kuvitellaan nyt, että tämä sijoittaja olisi ostanut Novo Nordiskin sijasta Sanofin osakkeita samalla summalla (10 000 euroa). Vaikka Sanofin osinkotuotto on paljon korkeampi kuin Novo Nordiskin, sijoittaja olisi saanut saman ajanjakson aikana osinkoina takaisin noin 35 prosenttia osakkeiden 10 vuoden takaisesta hankinta-arvosta.

Yhtiön kyky kasvattaa osinkoaan johdonmukaisesti vuodesta toiseen on houkutteleva ominaisuus osinkosijoittajille. On kuitenkin tärkeää huomioida, että nykyisillä hinnoilla Novo Nordiskin osakkeet ovat yli 50 prosenttia yliarvostettuja Morningstarin arvioimaan käypään arvoon verrattuna.

"Vaikka Novo Nordisk on edelleen pitkäikäinen yhtiö, jolla on vahvat aineettomat omaisuudet sydän- ja verisuonitautiliiketoiminnassa, uskomme, että painonpudotuslääkkeiden kasvaneet kysyntä ja toimitusrajoitukset ovat nostaneet osakkeen hinnan yli sen todellisen sisäisen arvon," toteaa Morningstarin lääkeanalyytikko Karen Andersen. "Viimeisimmän toisen neljänneksen tulokset jäivät hieman odotustemme alapuolelle," Andersen lisää.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Novo Nordisk A/S Class B922,10 DKK0,39Rating

Tietoja kirjoittajasta

Fernando Luque

Fernando Luque  on Morningstarin taloustoimittaja Espanjassa

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja