Yhdysvaltain inflaatioraportti avaa tietä syyskuun koronlaskulle

Vaimea kuluttajahintainflaatiodata jatkaa usean kuukauden ajan vallinnutta maltillista inflaatiotrendiä ja asettaa paineita Yhdysvaltain keskuspankille

Sarah Hansen 20.08.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve

Heinäkuun kuluttajahintaindeksi osoitti, että vuotuinen inflaatio laski Yhdysvalloissa alimmalle tasolleen sitten maaliskuun 2021, mikä tukee entisestään sijoittajien odotuksia siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki laskee korkoja tulevassa syyskokouksessaan.

Heinäkuussa kuluttajahintaindeksi kohosi 2,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja 0,2 prosenttia kesäkuusta, kertovat Bureau of Labor Statisticsin keskiviikkona julkaisemat tiedot. Nämä luvut olivat suurelta osin ekonomistien ennusteiden mukaisia. Pohja-kuluttajahintaindeksi, joka jättää huomiotta elintarvikkeiden ja energian hinnat, nousi vuoden aikana 3,2 prosenttia ja kuukaudessa 0,2 prosenttia.

Matala inflaatioluku jatkaa useiden kuukausien vaimean inflaation trendiä – merkkinä siitä, että inflaatiopaineet, jotka aiheuttivat yhden historian voimakkaimmista säästösykleistä, ovat lopulta laantuneet.

"Päivän inflaatioluvut vahvistavat odotuksia Fedin syyskuussa alkavista aggressiivisista korkoleikkauksista", totesi Preston Caldwell, Morningstarin Yhdysvaltain pääekonomisti. Hän varoittaa, että kuukausittaiset inflaatioluvut saattavat olla epävakaita, mutta toteaa, että talouden merkittävän supistumisen riski on nyt suurempi kuin inflaation uudelleen kiihtymisen riski.

Jotkut analyytikot ovat jo ehdottaneet, että Fed on odottanut liian kauan korkojen laskemisella, ja ovat viitanneet työttömyyden kasvuun ja taantuman riskiin. Vaikka tämä ei ole Caldwellin perusskenaario, hän sanoo, että pitkittynyt talouden laskusuhdanne auttaisi inflaatio-ongelman ratkaisemisessa.

Keskeiset tiedot heinäkuun KHI-raportista

• KHI (Kuluttajahintaindeksi) nousi 0,2 % kuukauden aikana laskettuaan kesäkuussa 0,1 %
• Pohja-KHI nousi 0,2 % kesäkuun 0,1 %:n nousun jälkeen
• KHI nousi 2,9 % vuoden takaisesta edellisen kuukauden 3,0 %:n nousun jälkeen
• Pohja-KHI nousi 3,2 % edellisvuoden tasosta kesäkuun 3,3 %:n nousun jälkeen

 

Käytettyjen autojen hinnat alentavat inflaatiota

Caldwellin raportin mukaan tietyn keskeisen tavaraluokan hinnat vähenivät heinäkuussa 0,3 prosenttia kuukauden aikana. Laskun pääasiallinen syy oli uusien ja käytettyjen autojen hintojen aleneminen. Hän mainitsee myös vaatteiden hintojen laskun, joka vaikutti kestokulutustavaroiden hintojen 0,3 prosentin kuukausittaiseen laskuun.

Caldwellin mukaan työmarkkinoiden jäähtyminen ja palkkakehityksen hidastuminen alkavat näkyä hinnoissa. Ravintola-alan inflaatio oli heinäkuussa 4,1 prosenttia verrattuna edellisvuoteen, kun taas maaliskuussa 2023 se oli huipussaan 8,8 prosentissa. "Kun palkkojen nousu tasaantuu noin 4 prosenttiin, inflaatio voi edelleen hidastua, esimerkiksi ravintola-alalla", hän toteaa.

Asuntoinflaatio pysyy korkeana

Asuntoinflaation nousu oli lievää, kasvaen 0,38 prosenttiin heinäkuussa kesäkuun 0,23 prosentista. Asumiskustannukset, mukaan lukien vuokrat ja omistusasuntojen vastaavat menot, ovat olleet merkittävä inflaation lähde viimeisen kahden vuoden ajan.

”Vuositasolla asuntoinflaatio on 5 prosenttia, ja se on yksin vastuussa siitä, että pohjainflaatio pysyy Fedin 2 prosentin tavoitteen yläpuolella”, Caldwell sanoi.

Reaaliaikaiset asumiskustannustiedot heijastuvat usein viiveellä kuluttajahintaindeksissä, mikä antaa ymmärtää, että asuntojen hintojen nousupaine voi vielä hellittää tulevaisuudessa. "Vuokrien ennakoivat indikaattorit osoittavat, että asuntojen hintainflaation odotetaan pysyvän kohtuullisena", totesi Caldwell.

Leikkaako Fed korkoja syyskuussa?

Vaikka talouden hidastumisesta on joitakin merkkejä, kuten työttömyysasteen nousu, markkinat ovat lähes varmoja siitä, että Fed laskee korkoja syyskuun kokouksessaan.

CME:n FedWatch-työkalun mukaan joukkovelkakirjatermiinikauppiaat näkevät 56,5 prosentin mahdollisuuden 0,25 prosentin leikkaukseen ja hieman pienemmän mahdollisuuden 0,50 prosentin leikkaukseen. Markkinat näkevät 43,20 prosentin todennäköisyyden sille, että korko laskee 4,25 ja 4,50 prosentin välille vuoden 2024 loppuun mennessä, mikä tarkoittaa yhden prosenttiyksikön laskua kokonaisuudessaan.

Caldwellin perusskenaario syyskuulle on 0,25 prosentin leikkaus, jolloin ohjauskorko olisi 5,00-5,25 prosentin välillä. ”Vaikka työttömyyden kasvu on varoitusmerkki, muut työmarkkinaindikaattorit näyttävät suotuisammilta”, hän sanoo. ”Puhumattakaan siitä, että taloudellinen toimeliaisuus jatkaa toistaiseksi vakaata kasvuaan, vaikka odotamme hidastumista ensi vuoden aikana.”

Pidemmällä aikavälillä Caldwell sanoo, että ”optimaalinen rahapolitiikka edellyttää ohjauskoron huomattavaa alentamista lähiaikoina”. Markkinat näyttävät olevan samaa mieltä, ja kauppiaat odottavat Fedin ohjauskoron 2 prosentin leikkausta syyskuun 2025 kokoukseen mennessä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Sarah Hansen  on Morningstar.comin markkinatoimittaja

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja