Tulosraportin kynnyksellä: Pitäisikö Nvidian osaketta ostaa, myydä vai pitää?

Nvidian datakeskusliiketoiminta on keskeinen tekijä yhtiön sijoituscasessa. Tässä ovat näkemyksemme Nvidian osakkeesta ennen 28. elokuuta julkaistavaa tulosraporttia

Brian Colello, CPA 22.08.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia UK Main

Kuten edellisillä kvartaaleilla, odotamme Nvidian jälleen ylittävän tulosennusteet ja ennakoimme vielä suurempia tuloja lokakuun neljännekselle. Uskomme kuitenkin, että yhtiön tarjonta on edelleen rajallista ja että sen tuloja rajoittaa osittain keskeisten valmistajien ja kumppaneiden tuotantokapasiteetin saatavuus.

Paras indikaattori Nvidian AI-GPU-liiketoiminnan kasvusta on hyperscale-toimijoiden investoinnit (capex). Heinäkuun lopussa saimme positiivisia uutisia: Microsoft (MSFT) ennakoi capex-kulujensa kasvavan tulevan 12 kuukauden aikana, ja Meta Platforms (META) on korottanut capex-ennusteidensa keskiarvoa 38,5 miljardiin dollariin aiemmasta 37,5 miljardista. Amazon (AMZN) puolestaan odottaa investoivansa enemmän varoja tekoälyyn tulevana vuonna.

Sekä Alphabet (GOOGL) että Meta ovat tunnustaneet, että alisijoittaminen tekoälyyn on paljon riskialttiimpaa kuin ylilyönti investoinneissa. Tämä voi lyhyellä aikavälillä olla hyväksi Nvidialle, mutta pitkällä aikavälillä se lisää riskiä investointien mahdollisesta romahduksesta, kun markkinat saavuttavat riittävän AI-GPU-tarjonnan.

Advanced Micro Devices (AMD) on korottanut AI-GPU-liiketoimintansa ohjeistusta vuodelle 2024, vaikka se onkin vielä merkittävästi pienempi kuin Nvidian vastaava. Tämä on kuitenkin otettu vastaan positiivisena signaalina. Jos asiakkaat kääntyvät AMD:n puoleen saatavuuden takia, se osoittaa, että Nvidian näytönohjainten kysyntä pysyy vahvana.

Tekoälyyn liittyvät tulot ovat yhä enemmän sijoittajien huomion kohteena, sillä he kyseenalaistavat, tuottavatko yritykset tarpeeksi perustellakseen nykyiset tekoälyinvestoinnit. Mielestämme nämä kysymykset ohittavat tärkeän osan tekoälyyn liittyvistä investoinneista, kuten startup-yritysten, suuryritysten ja "moonshot"-projektien (esimerkiksi robotiikka, genetiikka, autonominen ajaminen) tutkimus- ja kehitystyön, joihin odotamme merkittäviä sijoituksia, vaikka ne eivät heti tuotakaan tekoälytuloja.

Sijoittajien onkin syytä miettiä, milloin ja miten investoinnit alkavat kantaa hedelmää. Yritykset, jotka sijoittavat tekoälyyn, voivat parhaimmillaan kokea huomattavaa tulojen kasvua. On kuitenkin mahdollista, että jotkut yritykset eivät saavuta merkittäviä tekoälytuloja, vaan käyttävät investointeja ennemminkin kilpailijoiden torjuntaan. Toisaalta ne yritykset, jotka eivät panosta tekoälyyn, saattavat jäädä kehityksestä jälkeen. Tällöin suuret tekoälyinvestoinnit ja tutkimus- ja kehitystoiminta ovat perusteltuja, vaikka hyödyt olisivatkin välillisiä.

Morningstarin arviot Nvidiasta

• Fair Value Estimate: 105.00 USD
• Morningstar Rating
• Morningstar Economic Moat Rating: Laaja
• Morningstar Uncertainty Rating: Erittäin korkea

Morningstarin arvio Nvidian osakkeen käyvästä arvosta

Nvidian osake on kolmen tähden luokituksellaan mielestämme reilusti arvostettu verrattuna pitkän aikavälin käyvän arvon arvioomme, joka on 105 dollaria osakkeelta, mikä tarkoittaa noin 2,5 biljoonan dollarin markkina-arvoa. Arviomme mukaan tilikauden 2025 (joka päättyy tammikuussa 2025, eli käytännössä vuoden 2024 lopussa) hinta/korjattu tuloskerroin on 37-kertainen, ja tilikauden 2026 kerroin on 27-kertainen.

Käypää arvoa ja Nvidian osakekurssia ohjaavat Nvidian näkymät datakeskuksissa ja tekoälyn näytönohjaimissa, niin hyvässä kuin pahassa. Nvidian DC-liiketoiminta on jo saavuttanut räjähdysmäisen kasvun, nousten tilikauden 2020 3 miljardista dollarista 15 miljardiin dollariin tilikaudella 2023 ja yli kolminkertaistunut sen jälkeen 47,5 miljardiin dollariin tilikaudella 2024. DC-liiketoiminnan tulot vaikuttavat olevan tarjonnan rajoittamia, mutta odotamme Nvidian liikevaihdon kasvavan tasaisesti vuoden 2025 jokaisella neljänneksellä tarjonnan lisääntyessä. Nvidian vahvan vuoden 2025 ennusteen perusteella oletamme DC-tulojen kasvavan 133 %:lla 111 miljardiin dollariin. Seuraavien kolmen vuoden aikana ennustamme 23 %:n vuotuista kasvuvauhtia, sillä odotamme johtavien yritys- ja pilvipalveluasiakkaiden datakeskusinvestointien kasvavan merkittävästi. On mahdollista, että Nvidia kohtaa varastokorjauksen tai tekoälyn kysynnän tauon keskipitkällä aikavälillä. Oletamme, että ilman tätä häiriötä DC-liiketoiminnan keskimääräinen vuotuinen kasvu on 10 % sen jälkeen, mikä on kohtuullinen pitkän aikavälin kasvuvauhti tekoälyn kehittyessä.

Lue lisää Nvidian arvioidusta käyvästä arvosta.

 

Taloudellinen vallihauta

Myönnämme Nvidialle laajan vallihaudan, joka perustuu sen grafiikkaprosessoriyksiköiden immateriaalioikeuksiin ja yhä enenevässä määrin sen omiin ohjelmistoihin liittyviin vaihtokustannuksiin, kuten CUDA-alustaan, jonka avulla kehittäjät voivat hyödyntää yrityksen grafiikkaprosessoreita tekoälymallien kehittämiseen.

Nvidia oli alusta alkaen edelläkävijä näytönohjainten kehittämisessä ja suunnittelussa, tarkoituksenaan purkaa tietokoneiden ja pelikonsolien grafiikkaprosessorien tehtäviä. Yhtiö on vakiinnuttanut asemansa erillisnäytönohjainten markkinajohtajana, halliten yli 80 prosentin osuutta (Mercury Researchin mukaan). Tämän johtoaseman taustalla ovat GPU-suunnittelun immateriaalioikeudet sekä kehittäjille tarpeelliset ohjelmistot, kehykset ja työkalut. Uudet innovaatiot, kuten säteenseurantateknologia ja tekoälyn tensoriytimet pelisovelluksissa, osoittavat, että Nvidia pitää yhä kiinni GPU-markkinoiden kärkipaikasta. GPU-hinnoittelun nopea tarkastelu peliteollisuudessa ja datakeskuksissa paljastaa, että Nvidian keskimääräiset myyntihinnat ovat usein kaksinkertaiset verrattuna sen lähimpään kilpailijaan, Advanced Micro Devicesiin.

Taloudellinen vahvuus

Nvidian taloudellinen tilanne on erinomainen. Huhtikuussa 2024 yhtiöllä oli 31,4 miljardia dollaria käteistä ja sijoituksia, kun taas lyhytaikaista ja pitkäaikaista velkaa oli 9,7 miljardia dollaria. Puolijohdeyritykset yleensä pitävät suuria käteisvarantoja, jotka auttavat niitä selviämään siruteollisuuden vaihteluista. Taantumien aikana nämä varannot tarjoavat puskurin ja joustavuuden, joiden avulla ne voivat jatkaa investointeja tutkimukseen ja kehitykseen, mikä on tärkeää kilpailukyvyn ja teknologisen edelläkävijyyden ylläpitämiseksi. Nvidian osingonmaksu on melko vähäistä verrattuna sen taloudelliseen tilanteeseen ja tulevaisuuden näkymiin, ja suurin osa yrityksen osakkeenomistajille suuntaamastaan osingonjaosta toteutetaan osakkeiden takaisinosto-ohjelmien kautta.

Lue lisää Nvidian taloudellisesta vahvuudesta

Riskit ja epävarmuus

Annamme Nvidialle Morningstarin epävarmuusluokituksen "Erittäin korkea". Yritys on toimialan johtava tekoälymallien harjoitteluun käytettävien GPU:iden toimittaja, ja se on saanut suuren osan tekoälyn päättelytehtävissä käytettävien sirujen kysynnästä (eli mallin suorittaminen ennusteen tai tuloksen tekemiseksi).

Monet teknologiajohtajat kilpailevat Nvidian hallitsevasta asemasta tekoälymarkkinoilla. On todennäköistä, että hyperskaalan toimijat pyrkivät vähentämään riippuvuuttaan Nvidiasta ja laajentamaan puolijohde- ja ohjelmistotoimittajiensa kirjoa, esimerkiksi kehittämällä omia ratkaisujaan. AMD on yksi nykyisistä puolijohdetoimittajista, joka nopeasti kasvattaa GPU-tarjontaansa vastatakseen pilvipalveluiden johtajien tarpeisiin. Intel on myös tuonut markkinoille tekoälykiihdytintuotteita ja keskittyy todennäköisesti jatkossakin tähän segmenttiin.

Lue lisää Nvidian riskeistä ja epävarmuudesta

NVDA-optimistit sanovat

Nvidian näytönohjaimet ovat alansa kärkeä rinnakkaisprosessoinnissa, joka on perinteisesti ollut välttämätöntä PC-pelien sovelluksissa ja on nykyään yleistynyt myös kryptovaluutan louhinnassa, tekoälyssä sekä mahdollisesti tulevaisuuden sovelluksissa.

Nvidian datakeskusten näytönohjaimet ja CUDA-ohjelmistoalusta ovat vahvistaneet yhtiön asemaa tekoälymallien koulutuksen hallitsevana toimittajana, mikä on käyttötapaus, jonka odotetaan kasvavan räjähdysmäisesti tulevaisuudessa.

Yritys on etulyöntiasemassa autonomisen ajamisen markkinoilla ensimmäisenä toimijana, mikä saattaa johtaa Drive PX -itseohjausalustan laajamittaiseen käyttöönottoon.

NVDA-pessimistit sanovat

Nvidia on tällä hetkellä johtava tekoälypiirien toimittaja, mutta muut tehokkaat piirivalmistajat ja teknologiajätit keskittyvät sisäiseen sirukehitykseen.

Vaikka CUDA on nykyisin johtava tekoälyn koulutusohjelmistojen ja -työkalujen tarjoaja, on todennäköistä, että johtavat pilvipalveluntarjoajat haluavat lisää kilpailua tälle sektorille ja saattavatkin kääntyä mahdollisten avoimen lähdekoodin vaihtoehtojen puoleen.

Nvidian pelinäytönohjainten liiketoiminta on usein vaihdellut nousujen ja laskujen välillä, riippuen tietokoneiden kysynnästä ja viime aikoina myös kryptovaluuttojen louhinnasta.

Tämän artikkelin on koonnut Leona Murray ja se on alun perin julkaistu morningstar.com-sivustolla.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Advanced Micro Devices Inc152,33 USD0,01Rating
Alphabet Inc Class A157,69 USD0,14Rating
Amazon.com Inc169,52 BGN0,00
Microsoft Corp430,37 USD-0,05Rating
NVIDIA Corp116,29 USD-2,36Rating

Tietoja kirjoittajasta

Brian Colello, CPA  on Morningstarin seniorianalyytikko osaketiimissä.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja