Indeksirahastot ja pörssinoteeratut rahastot (ETF:t) tarjoavat useita houkuttelevia etuja. Monet niistä yhdistävät alhaiset palkkiot ja selkeät säännöt, mikä on hyödyttänyt sijoittajia. Kaikki indeksirahastot eivät kuitenkaan tarjoa näitä etuja. Jotkut poikkeavat merkittävästi laajemmista osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoista, ja niiden backtestit voivat antaa liian ruusuisen kuvan, joka ei aina toimi hyvin.
Indeksirahastot sisältävät epäsuoran oletuksen: rahaston osakkeiden tai joukkovelkakirjojen valintaan, painotukseen ja kaupankäyntiin liittyvien sääntöjen ei odoteta muuttuvan. Tämä ei kuitenkaan ole aina tilanne. Joissakin indeksirahastoissa tehdään muutoksia, jotka voivat olla suuria tai pieniä, sekä myönteisiä että kielteisiä. Tällaiset muutokset ovat verrattavissa aktiivisesti hallinnoitavan rahaston tai ETF:n hoitajan vaihtoon. Sijoittajat eivät ehkä saa jatkossakaan sitä, mitä he alun perin ostivat.
Morningstarin tuoreessa julkaisussa "Transforming Index Funds: More Than Meets the Eye" käsitellään indeksirahastoja, jotka ovat vaihtaneet kohdeindeksejään, sekä näiden muutosten vaikutuksia sijoittajiin.
Aseta se ja unohda?
Indeksiin sidotun rahaston kohdeindeksin vaihtaminen ei ole yleistä, mutta ei myöskään epätavallista.
Morningstarin analyytikot tarkistavat vuosittain tietyt indeksirahastojen Morningstar Medalist Ratings -luokitukset, jos rahaston tarjoaja päättää vaihtaa kohdeindeksiä. Tämä voi johtaa muutoksiin sijoitusprosessissa ja mahdollisesti vaikuttaa rahastojen riski- ja tuottoprofiiliin.
Morningstar havaitsi, että noin neljäsosa tutkituista indeksirahastoista oli vaihtanut kohdeindeksiään ainakin kerran niiden perustamisen jälkeen, mikä tarkoittaa 310 rahastoa noin 1 200:sta. Jotkut rahastot olivat vaihtaneet vertailuindeksiään useita kertoja, ja yhteensä nämä 310 rahastoa suorittivat 374 indeksin muutosta.
Kahden indeksin välisen tracking errorin laskeminen samalta ajanjaksolta auttaa määrittämään niiden erojen suuruuden ja erottelemaan pienet muutokset suurista ja merkittävistä.
Alla olevassa kaaviossa on esitetty 97 indeksimuutoksen tracking error -jakauma, kun indeksien historialliset tuotot ovat riittävät analysoitaviksi. Tracking errorit laskettiin vanhojen ja uusien indeksien välillä muutoksia edeltäneiden viiden vuoden ajalta. Näissä laskelmissa käytettiin indeksien bruttotuottoja, ei rahastojen tuottoja, jotta palkkiot ja reaalimaailman transaktiot eivät vaikuttaisi. Näin laskettuna seurantavirheet heijastavat indeksisääntöjen eroja, kun rahastot muuttivat indeksikohteitaan.
Alle kolmen prosentin seurantavirhe tarkoitti yleensä vain pieniä eroja kahden indeksin välillä, ja se kuvasi ryhmää, jolla oli matalat seurantavirheet. Usein indeksirahaston tarjoaja on vaihtanut uuteen vertailuindeksiin, joka pitää voimassa suurimman osan entisen indeksin säännöistä, eikä tämä muutos vaikuta sijoittajan näkökulmasta juuri mihinkään. Nämä rahastot säilyttävät pääosin tai jopa täysin nykyiset riski-/tuottoprofiilinsa.
Indeksirahastojen tarjoajat, kuten Vanguard ja BlackRock, tekevät tyypillisesti tällaisia pieniä muutoksia kahdesta pääsyystä. Yksi syy voi olla kustannusten leikkaaminen. He maksavat lisenssimaksuja indeksitoimittajille indeksin seuraamisoikeudesta, ja vaihtamalla toiseen indeksitoimittajaan he voivat neuvotella pienemmistä maksuista. Jos nämä maksut alenevat, sijoittajat voivat hyötyä, kun säästöt välittyvät heille alhaisempien hallinnointipalkkioiden muodossa.
Toinen syy ovat kustannukset, jotka syntyvät indeksirahastolle osakkeilla tai joukkovelkakirjoilla käytävän kaupan seurauksena. Rahasto voi vaihtaa indeksinsä toiseen, samankaltaiseen indeksiin, joka jakaa kaupankäynnin useammalle päivälle tai kvartaaleille. Tämä pyrkii vähentämään niitä piilokustannuksia, jotka muodostuvat, kun suuria määriä osakkeita tai joukkovelkakirjoja vaihtaa omistajaa yhden päivän aikana. Usein nämä erot ovat niin vähäisiä, etteivät sijoittajat edes huomaa muutosta.
Vanguard Total Stock Market Indexin kohdeindeksi VITSX:ssä äskettäin tehty muutos on yksi esimerkki näistä pienistä säätöistä. Vanguardin lippulaivarahasto siirtyi kesäkuussa 2013 MSCI US Broad Market Indexistä CRSP US Total Market Indexiin. Molemmat indeksit kattavat koko Yhdysvaltain sijoituskelpoisen osakemarkkinan, ja näiden kahden vertailuindeksin välinen tracking error vahvistaa tämän. Se oli vain 0,26 prosenttia viiden vuoden aikana ennen siirtymistä, mikä on huomattavasti alle kolmen prosentin rajan. Suurimmat erot ilmenevät pienissä yksityiskohdissa, jotka määrittelevät, miten ja milloin kumpikin indeksi toteuttaa kaupankäyntiä osakkeilla. MSCI-indeksi päivittää omistuksensa kahdesti vuodessa, kun taas CRSP-indeksi jakaa kaupankäyntinsä neljään viiden päivän jaksoon.
Merkittävämpiä ja kyseenalaisempia eroja havaittiin kohortissa, jossa seurantavirhe oli suuri tai ylitti kolmen prosentin rajan. Suuremmat seurantavirheet johtivat suurempiin eroihin vanhojen ja uusien indeksien välillä. Sijoittajien tulisi olla tietoisia tällaisista muutoksista. On epätodennäköistä, että he saavat jatkossa sellaista riskiä ja tuottoa, josta alun perin sovittiin, ja heidän kannattaa ehkä arvioida uuden vertailuindeksin sijoitusarvo uudelleen.
Esimerkiksi Invesco S&P 500 GARP ETF jäljitteli SPGP Russell Top 200 Pure Growth -indeksiä ennen 21. kesäkuuta 2019. Tämän jälkeen se alkoi seurata S&P 500 Growth at a Reasonable Price -indeksiä. Näiden kahden indeksin seurantavirhe oli noin 7 % viiden vuoden ajan ennen muutosta, sillä niiden strategiat eroavat toisistaan merkittävästi. Ensiksi mainittu indeksi keskittyi osakkeisiin, jotka olivat Yhdysvaltain markkinoilla korkeimmin hinnoiteltuja. Jälkimmäinen indeksi puolestaan sisältää kasvuosakkeita, jotka käyvät kauppaa kohtuullisemmilla arvostuskertoimilla.
Vähemmän rahaa, suuremmat ongelmat
Rahastot, jotka kokivat suuria muutoksia vertailuindeksin muuttuessa, jaksoivat yhden yhteisen ominaisuuden: ne olivat pienikokoisia.
Suuret rahastot, jotka vaihtoivat kohdeindeksejään, kuuluivat tyypillisesti alhaisen seurantavirheen ryhmään. Ne korvasivat usein entiset indeksinsä samankaltaisilla indekseillä. Suurimmalla osalla alhaisen seurantavirheen ryhmän rahastoista (36 rahastoa 55:stä) oli varoja yli 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Toisaalta 32:lla niistä 42 rahastosta, joilla vanhan ja uuden indeksin välinen seurantavirhe oli yli 3 prosenttia, oli varoja alle 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.
Pienemmät rahastot dominoivat myös laajempaa valikoimaa. Kuten kaaviosta ilmenee, yli puolet saatavilla olevan rahaston koon indeksimuutoksista (180 rahastoa 352:stä) tapahtui rahastoissa, joiden arvo oli korkeintaan 100 miljoonaa dollaria. Ainoastaan 58 rahastolla oli vaihtohetkellä arvoa vähintään miljardi dollaria.
Toisin sanoen, suuret indeksirahastot, jotka ovat vaihtaneet kohdeindeksiään, ovat alttiimpia kärsimään pienistä muutoksista, kun taas pienemmät rahastot ovat herkempiä dramaattisille muutoksille.
On loogista, että rahastojen tarjoajat eivät yleensä ole motivoituneita muuttamaan merkittävästi suurten, elinkelpoisten ja laajalti hyväksyttyjen indeksirahastojen riski-/tuottoprofiileja, koska ne tuottavat vakaita tulovirtoja. Tämä ilmiö oli otoksessa harvinainen.
Pienet rahastot kohtaavat olemassaolon haasteita. Ne eivät usein ole erityisen suosittuja, ja niiden hallinnointikulut voivat ylittää niiden tuottamat tuotot. Jos tilanne ei parane, tällaiset rahastot saatetaan lopettaa. Kohdeindeksien suuret muutokset voivat toimia markkinoinnin viimeisenä oljenkortena - yrityksenä kasvattaa suosiota ja parantaa rahaston selviytymis- ja kannattavuusnäkymiä.
Muutokset indeksirahaston kohdeindeksissä ovat melko yleisiä ja vaikuttavat erityisesti pieniin rahastoihin usein ja merkittävästi. Pienten rahastojen välttäminen voi auttaa vähentämään ongelmallisten indeksimuutosten vaikutuksia. Tämä strategia on kuitenkin puutteellinen, sillä se ei ota huomioon suurten rahastojen merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat useimpiin sijoittajiin.
Monista otokseen sisältyvistä indeksimuutoksista tiedotettiin sijoittajille SEC:n ilmoitusten kautta ennen niiden voimaantuloa. Tästä huolimatta indeksirahastojen sijoittajien olisi seurattava esiteasiakirjoja ja niiden muutoksia tällaisten muutosten varalta.
Indeksirahastot, joilla on nimetty Morningstarin analyytikko, ilmoittavat tällaisista muutoksista ennakkoon lisäämällä analyytikon huomautuksen Morningstarin hallinnoitujen sijoitusraporttien yläosaan. Medalistiluokitusta voidaan tarkistaa, jos uusi indeksi poikkeaa merkittävästi nykyisestä vertailuindeksistä.
Voit käyttää Morningstar Directin "Focus Prospectus Benchmark Change History" -tietopistettä tarkastellaksesi indeksirahaston kohdeindeksin historiaa. Rahastot, jotka ovat seuranneet useampaa indeksiä, esittävät näiden indeksien kronologisen luettelon sekä kunkin indeksin voimaantulopäivämäärät.
Kirjoittaja(t) ei(vät) omista osuuksia tässä artikkelissa mainituista arvopapereista. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä.