Euroalueen inflaatioennuste: Mitä odottaa elokuun luvuilta?

Inflaation ennustetaan laskeneen tässä kuussa ennen EKP:n syyskuun kokousta

Sara Silano 28.08.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Euro money

Markkinat odottavat jännityksellä 30. elokuuta julkaistavia euroalueen inflaatiolukuja EKP:n 12. syyskuuta pidettävän kokouksen alla.

Inflaation ennustetaan FactSetin konsensusarvioiden mukaan olevan 2,2 % korkeampi kuin elokuussa 2023, mutta alemmalla tasolla kuin edellisenä kuukautena. Tämä johtuu siitä, että heinäkuussa hinnat nousivat 2,6 % vuoden takaisesta, mikä oli enemmän kuin kesäkuun 2,5 % ja ylitti markkinoiden odotukset. Vuosi sitten inflaatio oli Eurostatin tietojen mukaan 6,1 %.

Pohjainflaation, joka kuvastaa hintoja ilman energian ja elintarvikkeiden kustannuksia, odotetaan hieman laskeneen 2,9 prosentista 2,8 prosenttiin viime vuoden heinäkuusta tähän heinäkuuhun.

"Sijoittajat ovat tyytyväisiä kuullessaan, että heinäkuun inflaatiopiikki näyttää taas kerran tasaantuneen elokuussa. Ekonomistit ennustavat, että inflaation kokonaislukema on pudonnut 2,2 prosenttiin, mikä on 40 peruspistettä vähemmän kuin edellisessä kuussa ja huomattavasti lähempänä Euroopan keskuspankin tavoitetta", totesi Michael Field, Morningstarin Euroopan markkinastrategi. Hän huomautti myös, että arvioitu pohjainflaatio 'on yhä merkittävästi yli 2 prosentin tavoitetason, mutta suunta on kuitenkin oikea'.

Heinäkuussa 2024 euroalueen vuotuiseen inflaatiovauhtiin (YKHI) vaikuttivat eniten palvelut (+1,82 prosenttiyksikköä, pp), seuraavina elintarvikkeet, alkoholi ja tupakka (+0,45 pp), muut kuin energia-alan teollisuustuotteet (+0,19 pp) ja energia (+0,12 pp).

T. Rowe Pricen Euroopan pääekonomisti Tomasz Wieladek toteaa, että euroalueen YKHI-inflaation lasku 2,2 prosenttiin elokuussa on todennäköisesti seurausta energian hintojen laskusta verrattuna elokuuhun 2023 johtuen niin sanotuista perusvaikutuksista.

Wieladek ennakoi, että YKHI-pohjainflaatio säilyy elokuussa 2,9 prosentissa. "Palveluiden YKHI-inflaatio, joka on luotettava perusinflaation mittari, pysynee neljässä prosentissa. Palveluinflaation nousun elokuussa selittänee osittain Ranskan olympialaisten aiheuttamat kertaerät hinnoittelussa. Palveluinflaatio on silti selvästi yli EKP:n tavoitetason", hän totesi Morningstarille.

Myös pohjainflaation, eli inflaation, josta on poistettu polttoaineiden ja elintarvikkeiden kaltaiset epävakaat osatekijät, odotetaan laskevan 10 peruspistettä 2,8 prosenttiin.

Mitkä ovat sijoittajien inflaatio-odotukset?

Elokuussa pitkän aikavälin inflaatio-odotuksia kuvaava indikaattori oli Financial Timesin mukaan alimmillaan lähes kahteen vuoteen.

"Viiden vuoden, viiden vuoden termiini-inflaatiovaihtokurssi", joka mittaa odotettua inflaatiovauhtia viiden vuoden ajanjaksolla, joka alkaa viiden vuoden kuluttua, laski viime viikolla alle 2,1 prosentin ensimmäistä kertaa sitten lokakuun 2022.

Heinäkuun kokouksen pöytäkirjassa, joka julkaistiin 22. elokuuta, EKP totesi, että "saapuneet tiedot ja ennakoivat indikaattorit olivat yleisesti ottaen tukeneet EKP:n neuvoston aiempaa arviota keskipitkän aikavälin inflaationäkymistä". Kokonaisinflaation odotetaan vaihtelevan loppuvuoden ajan nykytason tuntumassa, laskevan kohti tavoitetta ensi vuoden jälkipuoliskolla ja vakiintuvan sitten tavoitteen tuntumaan vuonna 2026.

Pohjainflaation kerrotaan olleen Euroopan keskuspankin pöytäkirjan mukaan odotettua suurempi, ja siihen liittyy edelleen nousupaineita, ottaen huomioon palvelusektorin inflaation toistuvat yllätykset ylöspäin.

Leikkaako EKP korkoja syyskuussa?

Seuraava EKP:n rahapoliittinen kokous pidetään Frankfurtissa 12. syyskuuta, ja monet ekonomistit odottavat koronlaskua. 

EKP:n pöytäkirjojen mukaan virkamiehet suhtautuvat kokoukseen avoimin mielin koronlaskun mahdollisuuden suhteen. "Syyskuun kokousta on yleisesti pidetty sopivana hetkenä rahapoliittisen kiristyksen tason uudelleenarviointiin", pöytäkirjassa todetaan, ja siinä korostetaan, että datariippuvuus ei tarkoita 'yksittäisten datapisteiden ylikorostamista'.

Morningstarin Fieldin mukaan, kun inflaatio näyttää asettuvan tavoitetasolle ja työttömyys pysyy vakaana, EKP:n tulisi vahvistaa toimintalinjaansa. Tämä luo hyvät edellytykset uusille koronlaskuille tänä vuonna.

Wieladek lisäsi: "Vaikka palvelusektorin inflaatiovauhti on hidastunut vuoden ensimmäisen puoliskon voimakkaasta vauhdista, se on yhä liian korkea ja sitkeä. Inflaatio ei kuitenkaan ole ainoa rahapolitiikan kannalta merkittävä tekijä. Vuoden 2024 toisen neljänneksen aikana neuvoteltu palkkakehitys on merkittävästi hidastunut. Yrityskyselyt tuovat esiin riskin talouden mahdollisesta odotettua suuremmasta hidastumisesta."

Wieladek ennakoi, että EKP alentaa ohjauskorkojaan syyskuussa 25 peruspisteellä. "Koska euroalue toipuu korkeiden energiahintojen aiheuttamasta merkittävästä tarjontapuolen shokista, on todennäköistä, että inflaation ja heikon taloudellisen aktiviteetin aiheuttama stagflaatio jatkuu vielä jonkin aikaa", hän totesi. "Tästä syystä oletan, että EKP tulee alentamaan korkoja neljännesvuosittain syyskuun 2024 jälkeen. Todennäköisesti alennukset päättyvät, kun talletuskorko saavuttaa 2,5 prosenttia."

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Sara Silano

Sara Silano  on Morningstar Italian toimituspäällikkö.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja