Elokuun inflaation lasku euroalueella avaa oven EKP:n koronlaskulle

Euroalueen hinnat nousivat elokuussa 2,2 %, mikä vastaa ekonomistien odotuksia ja on vähemmän kuin heinäkuussa.

Sara Silano 04.09.2024
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank in Frankfurt

Eurostatin pikaennakon mukaan euroalueen kuluttajahintaindeksi laski elokuussa 2,2 prosenttiin verrattuna edellisvuoteen, kun taas heinäkuussa se oli 2,6 prosenttia, mikä oli linjassa ekonomistien ennusteiden kanssa. Perusinflaatio, joka mittaa hintoja ilman energian ja elintarvikkeiden kustannuksia, laski hiukan 2,8 prosenttiin heinäkuun 2,9 prosentista.

”Heinäkuun inflaation jyrkän nousun jälkeen sijoittajat ovat helpottuneita, kun inflaatio palasi elokuussa 2,2 prosenttiin”, totesi Michael Field, Morningstarin markkinastrategi. ”40 peruspisteen pudotus merkitsee, että olemme taas lähellä Euroopan keskuspankin asettamaa tavoitetta.”

Pohjainflaatio pysyy yhä selvästi yli kahden prosentin inflaatiotavoitteen, mutta "se on sentään kääntymässä oikeaan suuntaan", Field totesi.

Elokuun alustavassa inflaatioluvussa suurimman panoksen odotetaan tulevan palveluista (4,2 %, kun se heinäkuussa oli 4 %), seuraavina tulevat elintarvikkeet, alkoholi ja tupakka (2,4 %, kun se heinäkuussa oli 2,3 %), muut kuin energia-alan teollisuustuotteet (0,4 %), energia (-3 %, kun se heinäkuussa oli +1,2 %) ja Eurostatin mukaan.

"Energian hintojen lasku oli euroalueen inflaation hidastumisen keskeinen tekijä", arvioi DWS:n Euroopan ekonomisti Ulrike Kastens. "Elokuussa energian hinnat laskivat 3 prosenttia, mikä hidasti elinkustannusten nousua 2,2 prosenttiin."

ING:n vanhempi ekonomisti Bert Colijn kommentoi Euroopan keskuspankin kannalta keskeistä palvelualan inflaatiota seuraavasti: ”Nousu johtui osittain Ranskan palvelualan inflaatiosta, joka kiihtyi elokuun olympialaisten jälkeen. Joka tapauksessa palvelujen inflaatio ei ole tällä hetkellä kovin paljon laskussa.”

Hinnat laskivat useimmissa euroalueen talouksissa

Useimpien euroalueen maiden hintakehitys osoitti laskua. Saksassa inflaatio hidastui elokuussa 1,97 prosenttiin, mikä oli selvästi alle odotusten (2,2 %) ja heinäkuun tason (2,6 %), Saksan liittovaltion tilastokeskuksen 29. elokuuta julkaisemien ennakkotietojen mukaan. Ranskassa inflaatio nousi 2,2 prosenttiin edellisvuodesta, kun heinäkuussa se oli ollut 2,7 prosenttia, kertoo tilastokeskus Insee. Tämä on alhaisin inflaatiotaso kolmeen vuoteen, mutta se ylitti hieman odotukset, mikä johtui erityisesti majoitus- ja liikennepalvelujen hintojen noususta, joka selittynee Pariisin olympialaisiin liittyvillä kertaluonteisilla hinnoitteluvaikutuksilla.

Espanjassa hintojen nousu yllätti hieman odotuksia alhaisemmaksi, sillä paikallisen tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli 2,2 prosenttia. Italiassa kuluttajahintaindeksi nousi ISTATin alustavien laskelmien mukaan 1,1 prosenttia vuoden takaisesta, kun heinäkuussa nousu oli ollut 1,3 prosenttia. Tämä alitti markkinoiden 1,2 prosentin odotukset, mikä johtui pääasiassa sääntelemättömien energiatuotteiden hintojen laskusta (-6,0 prosentista -8,6 prosenttiin).

EKP:n odotetaan laskevan korkoja ensi kuussa

EKP:n seuraava rahapoliittinen kokous pidetään Frankfurtissa 12. syyskuuta, ja yleinen odotus markkinoilla on, että korkoja lasketaan. Ekonomistit ennustavat, että EKP saattaa laskea ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä, jolloin uusi korkotaso olisi 3,5 prosenttia.

"Kun inflaatio näyttää olevan lähellä tavoitetasoa ja työttömyys pysyy vakaana, EKP:llä
on hyvät perusteet jatkaa elvyttävää rahapolitiikkaa. Tämä luo erinomaiset edellytykset uusille koronlaskuille vielä tämän vuoden aikana," arvioi Field Morningstarilta.

Saman suuntaisia arvioita esittää Natasha May, J.P. Morgan Asset Managementin globaalien markkinoiden analyytikko:

"Vaikka EKP:n syyskuun kokous ei ehkä ole kuukauden merkittävin korkopäätös, tänään julkaistu inflaatioraportti viitoittaa tietä euroalueen seuraavalle koronlaskulle. EKP:n neuvosto voi perustella lisäkevennyksiä viittaamalla alhaisimpaan inflaatiotasoon kolmeen vuoteen."

EKP:n kokous järjestetään ennen Yhdysvaltain keskuspankin rahapoliittista kokousta, joka pidetään 17.–18. syyskuuta. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on korostanut toistuvasti keskuspankin riippumattomuutta Fedistä, ja Natasha May pitää tätä perusteltuna:

"Euroalueen inflaatio on lähempänä tavoitetta, rahoitusolot ovat tiukemmat ja talouden suhdannetiedot ovat heikompia kuin Yhdysvalloissa," May sanoo. "Vaikka inflaation lasku johtuu pääasiassa energian hinnan alenemisesta, palkkaindikaattorit viittaavat siihen, että myös palvelualan hintapaineet saattavat hellittää tulevina vuosineljänneksinä. EKP:n nykyinen linja onkin vaikuttanut toivotulla tavalla. Vaikka tulevat inflaatioluvut voivat olla vaihtelevia, EKP:n neuvosto voi luottavaisin mielin päätyä koronlaskuun ennen kuin Fed reagoi omilla toimillaan."

Äskettäin julkaistu EKP:n pöytäkirja osoittaa kuitenkin, että keskuspankki on edelleen varovainen palvelusektorin inflaation ja toisen kierroksen palkkavaikutusten suhteen. "Markkinat odottavat nyt tulevia talouslukuja tehdäkseen johtopäätöksiä seuraavista liikkeistä. Ne ovat tällä hetkellä tasan jakautuneet sen suhteen, nähdäänkö lokakuussa 25 peruspisteen koronlasku. EKP:n virkamiehet antoivat Jackson Holen symposiumissa vain niukasti vihjeitä asiasta," myöntää ABN AMRO Investment Solutionsin CIO Christophe Boucher.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Sara Silano

Sara Silano  on Morningstar Italian toimituspäällikkö.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja