Eurooppalaiset pääomasijoitusyhtiöt: Kannattavia, mutta kalliita

Vaikka EQT:n, CVC:n ja Partners Groupin odotetaan säilyvän erittäin kannattavina, huomiota herättävät kertoimet osoittavat, että markkinat ovat jo hinnoitelleet sisään vahvat perustekijät

Johann Scholtz, CFA 04.09.2024
Facebook Twitter LinkedIn

 stockholm view

Aloitamme seurannan arvioimalla kapeaa taloudellista vallihautaa kaikille kolmelle johtavalle eurooppalaiselle pääomasijoitusyhtiölle: CVC Capital Partners PLC:lle (CVC), EQT AB:lle (EQT) ja Partners Group Holdings AG:lle (PGHN).

Odotamme, että kaikki kolme yhtiötä pysyvät erittäin kannattavina, ja pääomasijoitusala hyötyy vakiintuneista maallisista kasvusuuntauksista. Yhtiöiden nykyiset 20-luvun puolivälin EV/EBITDA-kertoimet viittaavat kuitenkin siihen, että markkinat hinnoittelevat jo nämä vahvat perustekijät. Emme usko, että korkotason nousu merkitsisi rakenteellista muutosta alalla, mutta odotamme, että lähitulevaisuuden liiketoimet pysyvät vaimeina.

Morningstarin avainluvut CVC:lle, EQT:lle ja Partners Groupille

CVC Capital Partners CVC

• Morningstar Rating: ★ 
• Fair Value Estimate: EUR 18.00
• Morningstar Uncertainty Rating: Erittäin Korkea
• Price/Fair Value: 1.06
• Economic Moat: Kapea

EQT EQT

• Morningstar Rating: ★
• Fair Value Estimate: SEK 330.00
• Morningstar Uncertainty Rating: Korkea
• Price/Fair Value: 1.04
• Economic Moat: Kapea

Partners Group PGHN

Morningstar Rating: ★
Fair Value Estimate: CHF 1240.00
Morningstar Uncertainty Rating: Korkea
Price/Fair Value: 0.98
Economic Moat: Kapea

Sijoittajille rahastoihin kohdistuvat korkeat siirtymäkustannukset ja yritysten vuosien varrella kehittämä aineeton pääoma vahvistavat käsitystämme siitä, että näillä kolmella yrityksellä on kapea vallihauta. Vaikka emme huomioisi volatiilin siirtokoron vaikutusta, odotamme silti korkeita ylituottoja. Emme kuitenkaan ole tarpeeksi varmoja siitä, että ylituotot pysyvät ennallaan seuraavien 20 vuoden ajan, joka on laajan vallihaudan määrittelyn kynnys.

Useimmat yksityissijoittajat ovat sitoutuneet rahastoihin sopimuksilla, jotka kestävät viidestä kahteenkymmeneen vuoteen, mikä tekee rahastonhoitajan vaihtamisen mahdottomaksi. Uusien rahastonhoitajien due diligence -tarkastusten korkeat kustannukset kannustavat kommandiittiyhtiöiden sijoittajia uudelleensijoittamaan varojaan seuraaviin rahastoihin. Kaikki kolme eurooppalaista rahastonhoitajaa ovat saaneet huomattavia uudelleensijoituksia nykyisiltä asiakkailtaan.

CVC on noussut yli 15 prosenttia huhtikuussa tapahtuneen listautumisensa jälkeen

 

 

Pääomasijoitusten tuottojen vaihtelu on huomattavasti suurempaa kuin julkisilla markkinoilla. Siksi pidämme CVC:n, EQT:n ja Partners Groupin poikkeuksellisia pitkän aikavälin saavutuksia arvokkaina aineettomina omaisuuksina. Usein limited partner-sopimukset rajoittavat sijoituksia sellaisiin rahastonhoitajiin, joilla on vähän näyttöä menestyksestä. Ensisijainen pääsy houkutteleviin sijoituskohteisiin on elintärkeää parempien tulosten saavuttamiseksi yksityismarkkinoilla. Toisinaan kauppojen solmiminen voi kestää vuosia, sillä houkutteleva kohde ei ehkä ole valmis myymään tai ei tarvitse pääomaa juuri nyt. Yksityismarkkinayhtiöt investoivat paljon aikaa ja varoja potentiaalisten sijoituskohteiden etsimiseen ja suhteiden rakentamiseen.

Pääomasijoitusyhtiöiden haasteena on säilyttää korkeat palkkiot

Vaikka tämä ei ole perusskenaariomme, olemme huolissamme riskistä, että palkkiomarginaalit heikkenevät pitkällä aikavälillä. Yksityisten markkinoiden ylituotot julkisiin markkinoihin verrattuna ovat olleet laskussa, mikä vaikeuttaa huomattavasti korkeampien palkkioiden perustelemista. Sääntelyviranomaiset ovat myös entistä kiinnostuneempia yksityismarkkinoiden palkkioista, kun omaisuusluokka avautuu yhä useammille yksityissijoittajille. Pitkän kokemuksen omaavien yksityismarkkinayhtiöiden kysyntä ylittää tarjonnan. Kun kysyntä vakiintuu, kommandiittiyhtiösijoittajien neuvotteluaseman pitäisi parantua.

Korkeammat korot ovat rajoittaneet kaupankäyntiä yksityisillä markkinoilla maailmanlaajuisesti. Olemme kuitenkin samaa mieltä näiden kolmen yrityksen ruusuisten pitkän aikavälin arvioiden kanssa alan kasvunäkymistä. Institutionaaliset sijoittajat, jotka etsivät rajoitetun osakkuuden kautta korkeampia tuottoja ja laajempaa hajautusta yksityismarkkinoilla, jatkavat investointejaan tähän omaisuusluokkaan. Monet kommandiittiyhtiöt ovat vähentäneet hallinnoijien määrää, koska useiden eri yritysten hallinnoimat yksityismarkkinasijoitukset aiheuttavat suuria kustannuksia sääntöjen noudattamisen ja valvonnan osalta. Uskomme, että seuraamamme yritykset hyötyvät alansa konsolidoitumisesta eniten, sillä ne ovat osoittaneet parempaa suorituskykyä ja niillä on vahvat asiakassuhteet. Yksityissijoitukset ovat avautumassa myös yksityissijoittajille, mikä voi tarjota yksityissijoitusyritysten hoitajille merkittävän määrän uutta pääomaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
CVC Capital Partners PLC19,55 EUR-0,23Rating
EQT AB Ordinary Shares353,90 SEK1,87Rating
Partners Group Holding AG1 192,00 CHF-0,17Rating

Tietoja kirjoittajasta

Johann Scholtz, CFA  on osakeanalyytikko Morningstarilla.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja