Ovatko yhdysvaltalaiset osinko-osakkeet taas suosiossa?

Kun kasvuosakkeiden ralli on ohittanut osinko-osakestrategiat, matalammat korot voivat kääntyä niiden eduksi

Sarah Hansen 06.09.2024
Facebook Twitter LinkedIn

USA UK Main

Yhdysvaltain osakemarkkinat jatkavat nousuaan kesän ylimääräisestä epävakaudesta huolimatta, ja osakkeet ovat nousseet yli 17 prosenttia koko vuoden aikana. Suuri osa jyrkästä noususta on ollut suurten teknologiayhtiöiden vetämää, mikä tarkoittaa, että osinko-osakkeet (osakesijoittamisen pitkäaikainen selkäranka) ovat edelleen jäljessä.

Vaikka markkinat ovat kääntyneet pois aiemmin suuria voittoja tuottaneista osakkeista ja Yhdysvaltain keskuspankki valmistautuu korkojen leikkaukseen, strategit uskovat, että osinko-osakkeet voivat yhä olla tehokkaita tuoton lähteitä sijoittajille.

”Osinko-osakkeisiin sijoittaminen on hyvä tapa osallistua osakemarkkinoille pitkällä aikavälillä”, sanoo Morningstar Indexesin strategi Dan Lefkovitz. ”On ollut pitkiä ajanjaksoja, jolloin osinkoa maksava osa markkinoista on tuottanut paremmin kuin markkinat”, hän lisää. ”Lopulta ne tulevat takaisin suosioon.”

Jo sitä ennen sijoittajat ”voivat vähentää riskiä omistamalla osinko-osuuden”, Merrill Lynchin ja Bank of American strategi Joe Quinlan lisää.

Miksi osinko-osakkeet ovat alisuoriutuneet?

Morningstar US Market -indeksi on vuonna 2024 tuottanut 17,3 prosenttia, kun taas Morningstar US High Dividend Yield -indeksi, joka koostuu korkeampaa tuottoa tarjoavista Yhdysvaltain osinko-osakkeista, on tuottanut 14,4 prosenttia markkina-arvon mukaan painotettuna. Viimeisen viiden vuoden aikana tämä ero on pysynyt vakaana, poikkeuksena olivat maaliskuun 2020 markkinaromahdus ja vuoden 2022 karhumarkkinat.

Osittain erilainen tulos voi johtua siitä, että osinkoa jakavat yritykset ovat usein kypsiä ja vakaita — kuten rahoituslaitokset, energiayhtiöt, kulutustavarayhtiöt ja terveydenhuoltoyhtiöt. Historiallisesti suuret teknologiayritykset eivät ole tyypillisesti kuuluneet tähän ryhmään."Osinkoa maksava markkinasegmentti on ollut heikommassa asemassa, koska sillä ei ole ollut teknologiasektorin painoarvoa", Lefkovitz sanoo. "Yhdysvaltain pörssit ovat suosineet kasvuyhtiöitä ja olleet 'osinkomyönteisiä' jo yli kymmenen vuoden ajan."

Viime aikoina nousseet korot ovat myös vaikuttaneet osinko-osakkeiden alhaiseen arvostukseen, toteaa Michael Clarfeld ClearBridge Investmentsin osinkostrategiasalkkujen hoitaja. "Korkojen noustessa ihmiset suhtautuivat osinko-osakkeisiin kuin joukkovelkakirjalainoihin, mikä johti niiden alisuoriutumiseen", hän lisää.

Osingot voivat olla puolustavia

Viime kuukausien aikana markkinadynamiikka on kokenut muutoksia. Elokuun merkittävän laskun myötä suuret teknologiayhtiöiden osakkeet eivät vaikuta enää yhtä voittamattomilta tai ylihintaisilta. Samalla arvo-osakkeet ja laadukkaat yritykset, joilla on vahva tase ja jotka käyvät kauppaa matalammilla arvostuskertoimilla, ovat nousseet kiinnostuksen kohteiksi. Osinkoa maksavat osakkeet kuuluvat usein tähän ryhmään, koska niiden vakaiden liiketoimintamallien ja kassavirtojen ansiosta ne voivat jakaa voittoja sijoittajille säännöllisesti.

"Osinko-osakkeet ovat arvoon sidottuja", toteaa Lefkovitz. "Mikäli markkinoilla tapahtuu siirtymää teknologiasta ja kasvusektoreista kohti arvopohjaisia markkinoita ja perinteisempiä talouden aloja, se suosii osinkoa maksavia markkinasegmenttejä."

Strategit toteavat, että sijoittajat voivat hyötyä osakkeiden volatiliteetin kasvusta. "Elokuun alussa ymmärsimme, että volatiliteetti ... voi lisääntyä dramaattisesti ja äkisti", sanoo Quinlan, joka kehottaa pitämään osinko-osakkeita sijoittajien perusomistuksina, sillä ne voivat tarjota vakautta ja ennakoitavuutta epävarmoina aikoina.

Uudet osinko-osakkeet otetaan mukaan

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että osinkosijoittajien on jätettävä tämän päivän huippuluokan teknologiaosakkeet väliin. ”Se ei ole enää vain vanhoja teollisuus- tai rahoitusyhtiöitä varten”, Quinlan sanoo.

”Osinkosijoittajana on helpompi olla kuin ennen”, Clarfeld lisää. ”Kauan sitten teknologiayhtiöt eivät maksaneet osinkoja.” Näin ei enää ole.

Alphabet (GOOGL) ja Meta Platforms (META) ovat tänä vuonna ilmoittaneet osingoista ja liittyneet Broadcomin (AVGO), Applen (AAPL), Nvidian (NVDA), Salesforcen (CRM) ja yhä useampien teknologiayritysten joukkoon, jotka maksavat sijoittajille säännöllisiä osinkoja. Clarfeld tunnustaa, että vaikka näiden osakkeiden osinkotuotot ovat vielä suhteellisen alhaiset teknologiaosakkeiden korkeiden hintojen vuoksi, hän uskoo, että ”ne kasvavat merkittävästi ajan myötä”.

Katso nykyisiä osinkotuottoja pidemmälle

Clarfeldille pitkäaikainen kertyminen tekee osinko-osakkeista tärkeän tukipilarin tasapainoisten salkkujen rakentamisessa. Hän suosii osinkokasvustrategiaa, joka kohdistuu yhtiöihin, jotka voivat kasvattaa osinkojaan kestävästi pitkällä aikavälillä. Lyhyen aikavälin korkeiden tuottojen tavoittelun sijaan hän neuvoo sijoittajia tarkastelemaan kokonaistuottoa, johon sisältyy osinkojen uudelleensijoittaminen ajan mittaan.

Quinlan on samaa mieltä. "Kyse ei ole vain hinnasta", hän sanoo. "Kokonaistuotto on erittäin tärkeä."

Clarfeld sanoo, että hänen hallinnoimiensa salkkujen keskimääräinen yhtiö on maksanut osinkoa noin 9 prosenttia pitkällä aikavälillä. Tällä tahdilla sijoittajan tulot kaksinkertaistuisivat kahdeksan vuoden välein. "Se ei ole yhtä nopeaa kuin Nvidian nopea nousu, mutta ajan mittaan se toimii", hän lisää. "Se vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä."

Osingot ja korot

Sijoittajat odottavat, että Fed on valmistautumassa laskemaan korkoja syyskuussa ja käynnistämään uuden keventämissyklin, mikä seuraa keskuspankin historian yhtä aggressiivisimmista kiristämissykleistä. Keskuspankki aloitti korotusten sarjan maaliskuussa 2022, kun inflaatio nopeutui, ja korot ovat olleet nykyisellä tiukalla tasolla heinäkuusta 2023 lähtien.

Perinteisen viisauden mukaan osinkosijoittajien pitäisi odottaa nousua korkojen laskiessa. Korkojen lasku voi painaa joukkovelkakirjojen tuottoja alaspäin, mikä voi tehdä osinkotuotoista houkuttelevampia. Yritykset, joilla on suurempi velkataakka, hyötyvät tyypillisesti korkojen laskusta ja kuuluvat usein osinkoa maksaviin ryhmiin, kuten yleishyödyllisiin laitoksiin ja kiinteistösijoitusyhtiöihin (REIT).

Korkojen ei odoteta palaavan viime vuosina vallinneille alhaisille tasoille, mutta jotkut ovat väittäneet, että korkeammat korot voivat hyödyttää myös osinkosijoittajia.

Federated Hermesin salkunhoitaja ja osinkojen tulevaisuutta käsittelevän uuden kirjan kirjoittaja Daniel Peris uskoo, että osakemarkkinoiden hintojen nousu ei riitä tuloja etsiville sijoittajille tulevina vuosina, mikä pakottaa yritykset nostamaan maksujaan kilpaillakseen käteisen ja joukkovelkakirjojen kanssa.

"Tämä tarkoittaa, että yhä useammat yritykset aloittavat osingonjaon ja tekevät osingoista entistä näkyvämmän osan omistajuutta", hän sanoi Morningstarin podcastissa The Long View aiemmin tässä kuussa.

Analyytikot odottavat myös inflaation vakiintuvan suhteellisen korkeammalle tasolle lähivuosina verrattuna pandemiaa edeltäneeseen poikkeuksellisen alhaiseen tasoon. Clarfeld kertoo, että tämä voi auttaa osinko-osakkeita kilpailemaan korkopapereiden kanssa, sillä sijoittajat voivat hyötyä yritysten tuloskasvusta osinkojen kautta, kun taas korkotuotot ovat vain kiinteitä.

Clarfeldin mukaan osinkosijoittamisessa on kyse päätöksenteosta, joka perustuu yritysten kassavirtojen ja niiden sijoittajille maksamien osinkojen analysointiin. "Se ei ole mikään villitys", hän sanoo. "Se on sijoittamisen perusta."

Kirjoittaja tai kirjoittajat eivät omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lisätietoja Morningstarin toimituskäytännöstä.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Alphabet Inc Class A157,70 USD0,15Rating
Apple Inc216,14 USD-2,86Rating
Broadcom Inc163,61 USD-2,44Rating
Meta Platforms Inc Class A530,89 USD1,19Rating
NVIDIA Corp116,15 USD-2,48Rating
Salesforce Inc256,93 USD0,93Rating

Tietoja kirjoittajasta

Sarah Hansen  on Morningstar.comin markkinatoimittaja

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja