Viime keskiviikkona tapahtunut markkinoiden myynti oli pahin sitten elokuun 5. päivän, eivätkä yhtäläisyydet päättyneet siihen. Nvidia (NVDA) ja muut siruvalmistajat johtivat laskua, ja tappiot ovat toistuneet eurooppalaisten tekoälyn suosikkien Arm Holdingsin (ARM) ja ASML:n (ASML) kohdalla. Molemmat putosivat 10 prosenttia viime viikolla.
Kun 5. elokuuta tapahtui myynti, totesimme nopeasti, että markkinat olivat todellisuudessa hieman aliarvostetut ja taloudelliset olosuhteet olivat parantumassa. Sijoittajien olisi siis viisasta hyödyntää tilannetta ja lisätä osakeomistuksiaan alennushintaan.
Onneksemme tämä elpyminen oli nopeaa, ja markkinat saivat tappiot suurelta osin takaisin parin viikon kuluessa myynnin päättymisestä. Suuri kysymys kuuluu: onko mikään muuttunut sen jälkeen, ja pitäisikö sijoittajien noudattaa samaa strategiaa nyt?
Eurooppalaiset osakkeet ovat edelleen halpoja
Euroopan osakemarkkinat käyvät kauppaa tällä hetkellä noin 6 prosentin alennuksella verrattuna niiden käypään arvoon. Osakemarkkinat ovat olleet aiemmin halvempia, mutta ne eivät ole kaukana siitä, että ne olisivat kalliita nykyisin.
Alueellisesti tarkasteltuna tilanne on monimuotoinen. Terveydenhuolto- ja teollisuussektorit ovat hieman yliarvostettuja, kun taas muut sektorit vastaavat enimmäkseen markkinoiden arvostuksia, noin viiden prosentin alennuksella niiden todellisiin arvoihin verrattuna. Suurimmat arvostuserot löytyvät esimerkiksi kulutustavaroiden ja kiinteistösektoreilta, joissa alakohtaiset huolenaiheet vaikuttavat arvostuksiin.
Perusteet korkojen alentamiselle ovat entisestään vahvistuneet
Myös makrotaloudellinen kuva on muuttunut elokuun jälkeen, kun BKT:n kasvusta ja inflaatiosta on saatu tuoreempia tietoja. Nämä ovat kaksi keskeistä osatekijää, jotka vaikuttavat keskuspankkien päätöksiin tulevista koronlaskuista ja ovat siten osakemarkkinoiden tärkein ajuri vuonna 2024.
Toisella neljänneksellä Iso-Britannian BKT kasvoi 0,6 prosenttia ja euroalueen 0,3 prosenttia, mikä ei ole merkittävää, mutta on kuitenkin vakaa kehitys. Tämä on huomionarvoista, kun otetaan huomioon aikaisemmat haasteet. Iso-Britannia koki teknisen laman vuonna 2023, jolloin talous supistui kahtena peräkkäisenä neljänneksenä, ja euroalue onnistui juuri ja juuri välttämään vastaavan tilanteen. Ekonomistit ennustavat nyt kummallekin alueelle noin yhden prosentin kasvua vuodelle 2024, mikä on selvästi positiivinen suunta.
Elokuussa saimme lisätietoa toisesta makrotekijästä, inflaatiosta. Heinäkuun lievän nousun jälkeen Euroopan inflaatio kääntyi taas laskuun elokuussa. Sekä Iso-Britanniassa että euroalueella inflaatiolukemat näyttivät 2,2 prosentin vuosittaista nousua, mikä on lähellä kahden prosentin tavoitetasoa. Tämä on merkittävä parannus verrattuna vuoden 2022 lähes kaksinumeroisiin lukemiin, ja se johtuu suurelta osin Englannin pankin ja Euroopan keskuspankin tiukemmasta rahapolitiikasta.
Mitä tämä kaikki sitten merkitsee? Pääosin viime kuukauden aikana julkaistut tiedot ovat antaneet tukea odotuksille koronlaskuista lyhyellä aikavälillä. 85 prosenttia Reutersin kyselyyn vastanneista ekonomisteista ennustaa, että EKP alentaa korkoja jälleen tällä viikolla. BoE:n osalta syyskuu näyttää todennäköisesti liian varhaiselta uudelle koronlaskulle, mutta ekonomistit odottavat vielä kahta koronlaskua marras- ja joulukuussa. Kumulatiiviset koronlaskut tukevat merkittävästi talouskasvua ja voivat edistää kasvun elpymistä Euroopassa ensi vuonna, mikä on osakemarkkinoille myönteistä.
Mitkä eurooppalaiset osakkeet ovat vaarassa romahtaa?
Missä ovat riskit Euroopassa, ja voisiko Yhdysvaltojen teknologiaosakkeiden viimeaikainen lasku johtaa markkinoiden leviämiseen? Lyhyt vastaus on ei.
Kun seulomme yliarvostettuja osakkeita laajassa Euroopan universumissamme, löydämme alle 40 nimeä. Euroopan 20 yliarvostetuimman osakkeen joukossa on vain yksi suuri teknologiayhtiö: saksalainen SAP (SAP). Listan loput koostuvat monipuolisista osakkeista, joista monet ovat teollisuuden tai valmistuksen parissa, kuten Siemens (SIE) ja Rational (RAA), tai luksustuotteiden alalla, kuten Ferrari (RACE) ja Hermes (RMS). Eurooppalainen teknologia ei siis ole heikko lenkki, joka voisi aiheuttaa laajemman markkinoiden laskun.
Mielestämme useimmat suuret teknologiayritykset eivät ole yliarvostettuja. ASML vaikuttaa olevan noin 25 % aliarvostettu, kun taas ARM Holdings näyttää käyvän lähellä sen käypää arvoa. Euroopan talous on heikentynyt, mutta suunta on oikea, ja uusia koronavirusalennuksia odotetaan pian. Sijoituslegenda Ben Graham on todennut, että lyhyellä tähtäimellä markkinat toimivat äänestyskoneena ja pitkällä tähtäimellä punnintakoneena. Markkinat voivat olla tunneperäisiä ja lyhyen aikavälin volatiliteetti voi jatkua, mutta pitkän aikavälin sijoittajille tämä ei ole huono aika sijoittaa.
Michael Field on Morningstarin Euroopan markkinastrategi.