EM-rahastot: Kyse ei enää ole vain Kiinasta

Kiinalaisten osakkeiden heikko kehitys on merkinnyt sitä, että niiden painoarvo kehittyvien markkinoiden osakerahastojen salkuissa on pienentynyt Intian ja Taiwanin hyväksi

Fernando Luque 17.09.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Brújula mercados emergentes

Se, että Kiinan painoarvo on laskenut kehittyvien markkinoiden rahastosalkuissa, ei liene yllätys vuosien suhteellisen alisuoriutumisen jälkeen. Morningstar China TME -indeksi on viimeisten kolmen vuoden aikana jäänyt jälkeen Morningstar Emerging Markets TME -indeksistä: Kiinan indeksi on menettänyt euromääräisesti 37,4 prosenttia, kun taas kehittyvien markkinoiden indeksi on laskenut noin 2 prosenttia.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, mitkä maat ovat hyötyneet Kiinan suosion laskusta sijoittajien keskuudessa ja mitkä osakkeet painottuvat eniten suurimpien aktiivisesti hallinnoitujen kehittyvien markkinoiden osakerahastojen salkuissa.

Passiiviset rahastot hallitsevat luokkaa niin vahvasti, että hallinnoitavilla varoilla mitattuna kymmenestä suurimmasta Global Emerging Equity -luokan rahastosta viisi on passiivisia. Kuudessa näistä rahastoista suurin maantieteellinen painoarvo on Kiinassa.

Kaksi poikkeusta ovat Fidelity Emerging Markets ja GQG Partners Emerging Markets, jotka alipainottavat voimakkaasti Kiinaa ja suosivat sen sijaan Intiaa (21,2 % ja 32,6 %). Näille rahastoille on myös yhteistä Brasilian huomattavasti suurempi painotus verrattuna kilpailijoihinsa. Fidelityn rahastossa Latinalaisen Amerikan maan osuus on 9,0 prosenttia, ja GQG:n rahastossa se on 12,4 prosenttia.

Royal London EM ESG Fundin ja Robeco QI Emerging Conservative Equitiesin suurimmat painotukset ovat puolestaan Taiwanissa.

Kiinan alamäki ja Intian sekä Taiwanin nousu

Mutta mikä maa on hyötynyt eniten Kiinan laskusta näissä rahastoissa? Jos tarkastelemme kehittyvien maiden rahastojen salkkuja kokonaisuutena, Intia on selvästi yksi suurimmista hyötyjistä. Sen painoarvo on noussut kolmen vuoden takaisesta 12,1 prosentista 17,6 prosenttiin heinäkuun lopussa. Myös Taiwan on hyötynyt Kiinan painoarvon laskusta, sillä sen osuus on noussut syyskuun 2021 13,6 prosentista 17,1 prosenttiin heinäkuussa 2024. Etelä-Korea puolestaan on pysynyt lähes vakaana noin 11 prosentin tasolla tänä aikana.

3 upeaa EM-osaketta

Kun tarkastellaan suurimpien kehittyvien markkinoiden osakerahastojen salkkuja, löytyy kolmikko osakkeita, jotka toistuvat: Taiwan Semiconductor, Tencent Holdings ja Samsung Electronics. Ne ovat järjestyksessä MSCI Emerging Markets -indeksin kolme suurinta osaketta, mikä tarkoittaa automaattisesti suurta painoa monissa passiivisissa rahastoissa, mutta ne ovat myös aktiivisesti hallinnoitujen rahastojen kolme suurinta osaketta.

 

Taiwan Semiconductor Manufacturingin (TSMMorningstar -arvosanat 

Analyst: Phelix Lee

 

Tencentin (00700) Morningstar -arvosanat

Analyst: Ivan Su

 

Samsung Electronicsin (SSNLF) Morningstar -arvosanat

Analyst: None

 

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Samsung Electronics Co Ltd DR1 204,00 USD-0,66Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR175,72 USD5,05Rating
Tencent Holdings Ltd388,80 HKD2,32Rating

Tietoja kirjoittajasta

Fernando Luque

Fernando Luque  on Morningstarin taloustoimittaja Espanjassa

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja