Se, että Kiinan painoarvo on laskenut kehittyvien markkinoiden rahastosalkuissa, ei liene yllätys vuosien suhteellisen alisuoriutumisen jälkeen. Morningstar China TME -indeksi on viimeisten kolmen vuoden aikana jäänyt jälkeen Morningstar Emerging Markets TME -indeksistä: Kiinan indeksi on menettänyt euromääräisesti 37,4 prosenttia, kun taas kehittyvien markkinoiden indeksi on laskenut noin 2 prosenttia.
Mielenkiintoista on kuitenkin se, mitkä maat ovat hyötyneet Kiinan suosion laskusta sijoittajien keskuudessa ja mitkä osakkeet painottuvat eniten suurimpien aktiivisesti hallinnoitujen kehittyvien markkinoiden osakerahastojen salkuissa.
Passiiviset rahastot hallitsevat luokkaa niin vahvasti, että hallinnoitavilla varoilla mitattuna kymmenestä suurimmasta Global Emerging Equity -luokan rahastosta viisi on passiivisia. Kuudessa näistä rahastoista suurin maantieteellinen painoarvo on Kiinassa.
Kaksi poikkeusta ovat Fidelity Emerging Markets ja GQG Partners Emerging Markets, jotka alipainottavat voimakkaasti Kiinaa ja suosivat sen sijaan Intiaa (21,2 % ja 32,6 %). Näille rahastoille on myös yhteistä Brasilian huomattavasti suurempi painotus verrattuna kilpailijoihinsa. Fidelityn rahastossa Latinalaisen Amerikan maan osuus on 9,0 prosenttia, ja GQG:n rahastossa se on 12,4 prosenttia.
Royal London EM ESG Fundin ja Robeco QI Emerging Conservative Equitiesin suurimmat painotukset ovat puolestaan Taiwanissa.
Kiinan alamäki ja Intian sekä Taiwanin nousu
Mutta mikä maa on hyötynyt eniten Kiinan laskusta näissä rahastoissa? Jos tarkastelemme kehittyvien maiden rahastojen salkkuja kokonaisuutena, Intia on selvästi yksi suurimmista hyötyjistä. Sen painoarvo on noussut kolmen vuoden takaisesta 12,1 prosentista 17,6 prosenttiin heinäkuun lopussa. Myös Taiwan on hyötynyt Kiinan painoarvon laskusta, sillä sen osuus on noussut syyskuun 2021 13,6 prosentista 17,1 prosenttiin heinäkuussa 2024. Etelä-Korea puolestaan on pysynyt lähes vakaana noin 11 prosentin tasolla tänä aikana.
3 upeaa EM-osaketta
Kun tarkastellaan suurimpien kehittyvien markkinoiden osakerahastojen salkkuja, löytyy kolmikko osakkeita, jotka toistuvat: Taiwan Semiconductor, Tencent Holdings ja Samsung Electronics. Ne ovat järjestyksessä MSCI Emerging Markets -indeksin kolme suurinta osaketta, mikä tarkoittaa automaattisesti suurta painoa monissa passiivisissa rahastoissa, mutta ne ovat myös aktiivisesti hallinnoitujen rahastojen kolme suurinta osaketta.
Taiwan Semiconductor Manufacturingin (TSM) Morningstar -arvosanat
Analyst: Phelix Lee
- Sector: Technology
- Industry: Semiconductors
- Morningstar Rating: ★★★★
- Economic Moat: Wide
- Price/Fair Value: 0.8
Tencentin (00700) Morningstar -arvosanat
Analyst: Ivan Su
- Sector: Communication Services
- Industry: Internet Content & Information
- Morningstar Rating: ★★★★★
- Economic Moat: Wide
- Price/Fair Value: 0.53
Samsung Electronicsin (SSNLF) Morningstar -arvosanat
Analyst: None
- Sector: Technology
- Industry: Consumer Electronics
- Quantitative Morningstar Rating: ★★★★★
- Quantitative Economic Moat: Narrow
- Price/Quantitative Fair Value: 0.77