Mitä ovat kehittyvät markkinat ja rajamarkkinat?

Kun tarkastellaan tarkemmin kehittyviä ja rajamarkkinoita, jotkut maat saattavat hämmentää sijoittajia

James Gard 17.09.2024
Facebook Twitter LinkedIn

China New Year celebrations

Sijoittajien käsitykset kehittyvistä ja rajamarkkinoista ovat saattaneet muuttua pandemian jälkeen "dynaamisista ja jännittävistä" "riskialttiiksi ja pettymyksiä tuottaviksi", mutta itse luokittelu on pysynyt suhteellisen muuttumattomana.

EM-osakkeita ja -rahastoja ostaessasi sinun ei tarvitse olla indeksitietoinen, mutta ne ovat hyvä paikka aloittaa. Periaatteessa MSCI luokittelee maat kehittyneisiin, kehittyviin ja rajamarkkinoihin. Joillakin mailla, kuten Argentiinalla, on myös "frontier"-asema.

Riskispektri ulottuu "kehittyneistä" (vähiten riskialttiista) "kehittyviin" ja "rajamarkkinoihin" (riskialttiimpiin).

Mikä tekee maasta kehittyvän markkinan?

• Pääomamarkkinoiden koko ja likviditeetti
• Yritysten hallinnointi- ja ohjausjärjestelmästandardit
• Poliittinen vakaus
• Poliittinen vakaus/vakaus

Vaikka Intian ja Kiinan taloudet ovat suurempia ja kasvavat nopeammin kuin länsimaissa, niiden pääomamarkkinoita pidetään vähemmän kehittyneinä kuin esimerkiksi Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Japanin pääomamarkkinoita.

Sijoittajien kannalta on kätevää koota 23 maata Brasiliasta Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin yhteen pakettiin. Se auttaa ihmisiä tietämään, mitä he ovat ostamassa - ja auttaa myös rahastoyhtiöitä markkinoimaan ja arvioimaan rahastojen suorituskykyä.

Mitä ovat rajamarkkinat?

Kun siirrytään riskin ja kehittyneisyyden tasolle, päästään rajamarkkinoille, jotka ovat nimensä mukaisesti kehittymässä olevia markkinoita. Esimerkiksi Vietnamin rajamarkkinoita on jo vuosia pidetty ehdokkaana kehittyviksi markkinoiksi, ja se on asettanut tavoitteekseen kehittyvien markkinoiden aseman vuoteen 2025 mennessä. Esimerkkejä rajamarkkinoista ovat Nigeria ja Sri Lanka.

Tämä on tärkeää likviditeettisyistä, sillä pääomaa virtaa enemmän "kehittyviksi markkinoiksi" nimettyihin maihin. Sijoittajien kannalta tämä on myös hyödyllistä, sillä rajamarkkinarahastoja ja -säätiöitä on vähemmän, ne ovat kapeampia ja vähemmän likvidejä.

Jotkin rajamarkkinoihin kuuluvat maat saattavat tuntua sijoittajista hämmentäviltä: Islanti, jonka BKT on suurempi kuin Yhdistyneen kuningaskunnan, on rajamarkkinoiden luettelossa samoin kuin euroalueen uusi jäsen Kroatia. Vaikka maan aseman ja talouskehityksen välillä on usein yhteys, joskus tämä yhteys ei ole ilmeinen. Islannin tapauksessa pääomamarkkinat ovat paljon pienemmät kuin esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Saksassa, ja sen 27 yritystä on listattu Nasdaq Icelandiin. Tässä tapauksessa rajamarkkinoihin kuuluminen ei ole arvostusarvio maan taloudellisesta voimasta.

Kehittyvien markkinoiden ja rajamarkkinoiden ongelma

• Kiina dominoi, mikä on vetänyt EM-markkinoita alaspäin
• Vaihtoehtoiset valta-asemat kehittyvät maailman muuttuessa
• Indeksi on keskittynyt Kiinaan ja Intiaan
• Poikkeavuuksia on: Islanti ja Kroatia.
• Kehitys on jäänyt jälkeen kehittyneistä markkinoista
• Kehittyvät markkinat laskevat usein kehittyvien markkinoiden mukana
• ESG-sijoittajien voi olla vaikea hyväksyä joitakin maita

Kiinan osakemarkkinat ovat vuodesta 2020 lähtien kamppailleet Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden kanssa, ja tämä on ongelma, koska lähes 25 prosenttia indeksistä on painotettu Kiinaan. Kiinan hyvä vuosi imartelee ja parantaa kehittyvien markkinoiden (EM) suorituskykyä ja päinvastoin. Aktiiviset rahastonhoitajat voivat painottaa näitä maita eri tavalla, mutta passiiviset tuotteet luottavat Kiinaan EM:n veturina. Intia on kehittynyt odotettua paremmin, ja sen painoarvoa lisättiin tämän vuoden toukokuussa.

Toinen kysymys liittyy kehittyvän maailman "vaikutuspiirien" siirtymiseen: Venäjän hyökkäys Ukrainaan on siirtänyt lojaalisuuksia, kun taas Saudi-Arabialla, joka liittyi EM-maailmaan vuonna 2019, on nyt suuri vaikutusvalta maailmanpolitiikassa ja urheilussa, vaikka lännen öljyriippuvuus vähenee.

BRIC-muuri

Rahastoyhtiöt myivät BRICS-rahastoja eräänlaisena turboahdettuna EM-rahastona, mutta kehitys on ollut pettymys, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 johti rahaston poistamiseen EM-indeksistä. Ajatusta kilpailevasta voimapohjasta pidettiin tarpeettomana, kunnes Etelä-Afrikka, joka on toisen voimablokin, G20-ryhmän, jäsen, ehdotti joitakin lisäyksiä ajatuksen elvyttämiseksi. Viime vuonna maailma sai Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan lisäksi viisi uutta BRICS-maata (ks. alla). Turkkia, joka on pieni osa EM-indeksiä, ehdotetaan kuudenneksi.

• Iran
• Yhdistyneet arabiemiirikunnat
• Saudi-Arabia
• Etiopia
• Egypti

Monet näistä maista ovat suoraan tai muulla tavoin osallisina maailman suurissa konflikteissa, ja niihin kohdistuu länsimaiden pakotteita. Näin ollen jotkut sijoittajat käyttävät eettistä suodatinta rajoittaakseen ”kehittyvien markkinoiden” valintaa.

Tapoja lähestyä kehittyviä markkinoita

Mitä tapahtuu sijoittajille, jotka suhtautuvat myönteisesti Brasiliaan mutta kielteisesti Kiinaan?

Yksi tapa on yrittää "valita voittaja": yhden maan rahastot ovat suosittuja ja likvidejä, mutta ne voivat olla riskialttiita, jos ilmenee kriisi, mikä on yleinen piirre kehittyvissä markkinoissa. Esimerkiksi Turkilla on kukoistava talous vuonna 2024, mutta se kärsi vuonna 2016 sotilasvallankaappausyrityksestä ja sillä on toistuvia valuuttakriisejä.

Teoriassa kehittyvien tai rajamarkkinarahastojen pitäisi olla hajautetumpia: yhden maan kriisi voidaan kompensoida toisen maan hyvällä tuloksella. Todellisuudessa on kuitenkin olemassa tarttuvia kriisejä, jotka vetävät monia maita mukanaan – ja tämä on alueellisten rahastojen vaara. Latinalaisessa Amerikassa, joka on tällä hetkellä raaka-aineiden kysynnän vuoksi "kuuma" alue, on ollut monia nousu- ja laskusyklejä.

Jos sijoittaja valitsee rahastovaihtoehdon, kannattaa tarkastella tarkemmin, mihin maihin rahasto sijoittaa. Maakeskittymien lisäksi myös yrityskeskittymiä on melko paljon: Taiwan Semiconductor Manufacturing (2330), kiinalaiset Tencent (00700) ja Alibaba (BABA) sekä eteläkorealainen Samsung (005930) ovat monien salkkujen avainnimiä. Tässä tapauksessa "kehittyvien markkinoiden" nimitys ei ehkä enää oikein toimi: Samsung, maailmanlaajuinen elektroniikkamerkki, on kaksi kertaa suurempi kuin Ison-Britannian suurin yritys AstraZeneca (AZN).

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Alibaba Group Holding Ltd ADR84,19 USD-0,27Rating
Samsung Electronics Co Ltd64 400,00 KRW0,00Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd960,00 TWD0,00Rating
Tencent Holdings Ltd0,00 HKD0,00

Tietoja kirjoittajasta

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja