Miksi sijoittajat haluavat suuremman roolin YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden muotoilussa?

Katsaus SDG-vaihtoehtoihin ennen YK:n huippukokousta "Summit of the Future"

Lindsey Stewart 20.09.2024
Facebook Twitter LinkedIn

 chart

Jos haluat saavuttaa myönteisiä kestäviä vaikutuksia sijoitustoiminnan avulla, käytät todennäköisesti maailmanlaajuista keskeistä kehystä: YK:n vuonna 2015 hyväksymiä 17 kestävän kehityksen tavoitetta.

Ne ovat osa YK:n jäsenvaltioiden hyväksymää kestävän kehityksen toimintasuunnitelmaa vuodelle 2030. Kestävän kehityksen tavoitteet ovat ”yleismaailmallinen kehotus toimia köyhyyden poistamiseksi, maapallon suojelemiseksi ja sen varmistamiseksi, että vuoteen 2030 mennessä kaikki ihmiset voivat nauttia rauhasta ja vauraudesta”. Heidän yhteiskunnalliset tavoitteensa eivät voisi olla korkeammat. Köyhyyden ja nälän poistaminen, tasa-arvo, ilmastotoimet, terveys, rauha ja oikeudenmukaisuus ovat kaikki sanoja, jotka nousevat esiin.

Yli puolessa välissä aiottua sykliä on kuitenkin selvää, että olemme kaukana kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisesta. YK:n pääsihteeri António Guterres ilmoitti äskettäin, että vain 15 prosenttia tavoitteista on toteutunut. Myös YK:n ulkopuoliset tahot ovat huolissaan siitä, että "valitsemalla uskomattoman laajoja tavoitteita olemme menettäneet vastuun edistyksestä", totesi David Miliband, konfliktin ja katastrofin koettelemille alueille apua tarjoavan kansalaisjärjestön International Rescue Committeen pääjohtaja Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa.

New Yorkissa 22.-23. syyskuuta järjestettävä YK:n tulevaisuushuippukokous pyrkii löytämään uusia tapoja täyttää kestävän kehityksen tavoitteiden lupaukset. Tällä kertaa myös sijoittajat haluavat osallistua keskusteluun.

Sijoittajat haluavat suuremman roolin kestävässä kehityksessä

Mikä meni pieleen? Morningstar Sustainalyticsin kesällä tekemän kyselyn mukaan sijoittajat eivät osallistuneet keskusteluun (Morningstar Sustainalytics osallistuu huippukokoukseen tavoitteenaan välittää YK:lle sijoittajien näkemyksiä kestävästä kehityksestä ja erityisesti ympäristöä, sosiaalisia tekijöitä ja hallintotapaa koskevien tietojen tärkeydestä kestävän kehityksen tavoitteiden tukemisessa).

Vastaukset 40 institutionaaliselle sijoittajalle suunnattuun kyselyyn osoittivat, että 95 prosenttia näistä organisaatioista ei ollut osallistunut SDG:iden kehittämiseen noin 10 vuotta sitten. Nykyään kuitenkin 85 prosenttia niistä uskoo, että ESG-analyyseillä ja -sijoituksilla on entistä tärkeämpi rooli kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.

Kyselyymme vastanneet sijoittajat toivovat esimerkiksi poliittista ympäristöä, joka tukee yrityksiä, jotka pyrkivät toteuttamaan kestävän kehityksen tavoitteita, ja sijoittajakeskeisiä puitteita, jotka soveltuvat paremmin tavoitteiden käytännön soveltamiseen. Ja kuten Miliband edellä ehdottaa, olisi tervetullutta keskittyä voimakkaammin muutamiin keskeisiin kysymyksiin, erityisesti ilmastonmuutokseen ja köyhyyden poistamiseen.

Tällä hetkellä ESG-näkökohtien sisällyttäminen sijoituksiin näyttää olevan paljon tärkeämmässä asemassa näiden sijoittajien prosesseissa kuin kestävän kehityksen tavoitteiden sisällyttäminen. Mutta se ei ole virhe: nämä kaksi liittyvät läheisesti toisiinsa. Jos SDG:t ovat päämäärä, kuten YK:n jäsenvaltiot ovat sopineet, mittarit, jotka osoittavat edistystä ESG-aloilla, ovat tärkeitä virstanpylväitä matkan varrella. Jos et näe niitä, olet todennäköisesti väärällä moottoritiellä.

Tutkimuksemme tuotti kuitenkin yllättävän tuloksen. Lähes kaikki sijoittajat (97,5 %) sisällyttivät ESG-näkökohdat jollakin tavalla sijoituspäätöksiinsä. Mutta vain 35 prosenttia heistä väitti, että kestävän kehityksen tavoitteilla oli ”merkittävä” tai ”ratkaiseva” rooli siinä, miten he tekivät näin. Vastaajat totesivat usein, että kestävän kehityksen tavoitteet auttoivat heitä saamaan tietoa kestävyydestä ja vaikutuksista, mutta ne eivät olleet keskeisiä heidän sijoituspäätöksissään.

Mitä SDG-vaihtoehtoja sijoittajille on tällä hetkellä tarjolla?

Nopea vilkaisu Morningstar Directiin osoittaa, että vain harvat rahastot viittaavat suoraan kestävän kehityksen tavoitteisiin. Kollegani Quinn Rennell löysi 44 rahastoa, jotka viittaavat suoraan kestävän kehityksen tavoitteisiin. Seuraavasta taulukosta näet 15 suurinta tällaista rahastoa varallisuuden mukaan. Yhdysvalloissa yksi vaihtoehto on iShares MSCI Global Sustainable Development Goals ETF SDG.

 

chart

Vaikka tämä johtaa sellaisten osakkeiden valintaan, joiden katsotaan aiheuttavan vähemmän haittaa yhteiskunnalle ja ympäristölle, hajauttamista tavoittelevien sijoittajien on syytä kiinnittää tähän huomiota. Ei ole yllättävää, että näillä rahastoilla ei ole lainkaan tai on vain vähän altistumista puolustus- tai tavanomaisen energian osakkeille, kun otetaan huomioon niiden rooli konflikteissa ja ilmastonmuutoksessa.
Huomattavaa on, että vain kolmen sektorin - teknologian, terveydenhuollon ja teollisuuden - osuus näiden rahastojen osakkeiden arvosta on yli 60 prosenttia.

.

Mikään ei ehkä osoita paremmin, että meillä on vielä pitkä matka edessämme, ennen kuin kestävän kehityksen tavoitteiden taustalla oleva ajattelutapa näkyy valtavirran yritys- tai sijoittajastrategioissa. Tuleva huippukokous ja sijoittajien halukkuus osallistua siihen voivat osoittautua käännekohdaksi.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Lindsey Stewart  on Morningstarin Investment Stewardship Researchin johtaja.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja