Vahvat pääomavirrat rahastoihin elokuussa – sijoittajien optimismi uhmaa markkinoiden volatiliteettia

Eurooppaan sijoittautuneisiin pitkäaikaisiin rahastoihin virtasi viime kuussa nettomääräisesti 40,2 miljardia euroa

Valerio Baselli 25.09.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Flussi

Vaikka elokuun alussa vallitsi voimakas volatiliteetti, sijoittajien myönteinen mieliala pysyi vakaana, luultavasti korkojen laskuun liittyvien odotusten ansiosta. Sijoittajat sijoittivat nettomääräisesti 40,2 miljardia euroa Eurooppaan sijoittautuneisiin pitkäaikaisiin rahastoihin, mikä nosti vuoden 2024 toistaiseksi toiseksi korkeimmat kuukausittaiset sisäänvirtaukset. Vuoden alusta lähtien nettomääräiset sisäänvirtaukset ovat yhteensä 243 miljardia euroa.

Elokuu oli sijoittajille tapahtumarikas, ja osakemarkkinat kokivat merkittävää volatiliteettia ensimmäisellä viikolla Yhdysvaltojen taantuman uhkan ja Japanin vahvistuvan jenin aiheuttamien huolien vuoksi. Kuun edetessä huolet kuitenkin väistyivät, ja globaalit osakkeet nousivat elokuussa 2,5 % (USD), kun taas globaalit valtionlainat tuottivat 1,0 % (USD, valuuttasuojattuna).

Sijoittajat ostavat joukkovelkakirjoja ja passiivisia osakerahastoja

Sijoittajien myönteinen asenne osakkeisiin jatkui entistä vahvempana elokuussa, jolloin osakerahastoihin virtasi 16,7 miljardia euroa – toiseksi paras kuukausittainen tulos sitten tammikuun 2022. Kertomus oli kuitenkin yksipuolinen: passiiviset strategiat keräsivät kuukauden aikana 19,3 miljardin euron nettovirrat, kun taas aktiiviset osakerahastot menettivät 2,6 miljardia euroa. Tämä merkitsi aktiivisille rahastoille 17. peräkkäistä kuukautta nettomääräisillä ulosvirtauksilla viimeisten 18 kuukauden aikana (ainoana poikkeuksena toukokuu 2024, jolloin kirjattiin positiivisia virtoja).

Joukkovelkakirjarahastot houkuttelivat elokuussa merkittäviä, 26,9 miljardin euron nettomääräisiä uusia merkintöjä, mikä teki siitä 21. positiivisen kuukauden viimeisistä 22:sta. Sekä aktiiviset että passiiviset strategiat hyötyivät tästä: aktiiviset rahastot keräsivät 21,1 miljardia euroa ja passiiviset 5,8 miljardia euroa.

Tasapainorahastojen kohdalla varojen ulosvirtaus jatkui, elokuun nettomääräisten ulosvirtausten ollessa 3,0 miljardia euroa. Sekarahastot ovat kirjanneet vain yhden positiivisen kuukauden virtojen osalta joulukuun 2022 jälkeen. Vaihtoehtorahastot sen sijaan palasivat positiiviselle tasolle 663 miljoonan euron nettomääräisten sisäänvirtausten myötä, mutta tämä on vasta toinen positiivinen kuukausi toukokuun 2022 jälkeen.

Hyödykerahastot menettivät elokuussa 299 miljoonaa euroa, johtuen 240 miljoonan euron nettonostoista laajoista korituotteista sekä 120 miljoonan euron nettonostoista jalometalleihin keskittyvistä pörssilistatuista hyödykkeistä.

Rahamarkkinarahastot puolestaan kirjasivat 62 miljardin euron uudet merkinnät, mikä teki elokuusta vahvimman kuukauden sitten lokakuun 2022.

Aktiivinen vs. passiivinen hallinnointi

Pitkän aikavälin indeksirahastoihin virtasi elokuussa 24,7 miljardia euroa, kun taas aktiivisesti hallinnoituihin rahastoihin virtasi 15 miljardia euroa (alla oleva taulukko kattaa vain tärkeimmät luokkaryhmät).

Pitkän aikavälin passiivisten rahastojen markkinaosuus oli elokuussa 2024 28,8 %, kun se elokuussa 2023 oli 25,5 %. Kun mukaan luetaan rahamarkkinarahastot, jotka ovat aktiivisten hoitajien toimialaa, indeksirahastojen markkinaosuus oli 25,1 %, kun se 12 kuukautta aiemmin oli 22,3 %.

Puhtaat ESG-strategiat kokevat ulosvirtauksia

Kestävän rahoituksen julkistamista koskevan asetuksen 8 artiklan soveltamisalaan kuuluvat rahastot kirjasivat elokuussa nettomääräisesti 8,3 miljardin euron sisäänvirtaukset, mikä teki siitä neljännen peräkkäisen positiivisen kuukauden. Suurimpina vetureina toimivat globaalit suurten yritysten osakerahastot ja joustavat USD-pohjaiset joukkolainarahastot. Samalla 9 artiklan (tummanvihreiden strategioiden) rahastot menettivät 587 miljoonaa euroa, mikä merkitsi yhdettätoista peräkkäistä kuukautta negatiivisilla nettovirroilla.

Orgaanisen kasvun näkökulmasta 8 artiklan rahastot ovat saavuttaneet 1,29 prosentin orgaanisen kasvun kuluvan vuoden aikana, kun taas 9 artiklan tuotteilla kasvu on ollut negatiivinen, -3,97 prosenttia. Tammi-elokuun aikana rahastot, joita ei pidetä SFDR:n mukaisina 8 tai 9 artiklan rahastoina, ovat keskimäärin kasvaneet orgaanisesti 0,75–4,87 prosentin välillä.

Varainhoitajien voittajat ja häiviäjät 

Alla on lueteltu kymmenen rahastoyhtiötä, jotka keräsivät eniten ja vähiten varoja Euroopassa elokuussa 2024, jaettuna passiiviseen ja aktiiviseen hallinnointiin (pois lukien rahamarkkinarahastot).

Selvitä, mitkä kategoriat, rahastot ja yritykset saivat eniten sijoituksia ja saivat eniten varoja. Lataa koko raportti klikkaamalla tästä.

Analyysi tehtiin rahoitusalan ammattilaisille suunnatun Morningstar Direct-alustan avulla. Klikkaa tästä saadaksesi lisätietoja sen ominaisuuksista.

Dataa koskevat huomautukset

Tämän raportin luvut on koottu 17. syyskuuta 2024, ja ne kuvastavat vain niitä rahastoja, jotka olivat ilmoittaneet nettovarallisuutensa kyseiseen päivään mennessä. Mukana on noin 31 300 avointa ja pörssilistattua rahastoa, joiden kotipaikka on Euroopassa ja joita Morningstar seuraa. Orgaaninen kasvuvauhti on virtoja prosentteina avautuvasta varallisuudesta.

Menetelmät

Morningstar laskee rahastojen virtaukset alan standardimenetelmää käyttäen: arvioitu nettovirta on varojen muutos, jota ei voida selittää rahaston kehityksellä. Menetelmämme olettaa, että virtaukset jakautuvat tasaisesti koko kuukauden ajalle. Sulautumisia koskevat mukautukset tehdään automaattisesti, ja jos rahasto on likvidoitu, sen viimeiset varat kirjataan ulosvirtauksiksi. Uudelleen sijoitettuja osinkoja ei lasketa sisäänvirtauksiksi, ja käytämme rahastotason uudelleensijoitusasteita tarkkuuden parantamiseksi. Teemme tapauskohtaisia oikaisuja epätavallisten yritystapahtumien, kuten käänteisten osakesplittien, yhteydessä. Lisäksi täydennämme arvioitamme todellisilla virtauksilla, mikäli rahastonhoitajat toimittavat tiedot käyttöömme.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja