2 puolijohdeosaketta, joita kannattaa harkita

Hyviä ostomahdollisuuksia on edelleen olemassa vuoden tekoälykuumeen jälkeen

Phelix Lee 25.09.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Semiconductor Main

Puolijohdeosakkeilla on ollut loistava vuosi, jota on pitkälti vauhdittanut tekoälyn vallankumous. Sijoittajille, jotka haluavat sijoittaa rahaa siruosakkeisiin, uutiset ovat ristiriitaisia: arvostukset ovat nousseet, mikä edellyttää valikoivampaa lähestymistapaa. Mielenkiintoisia mahdollisuuksia voi kuitenkin löytyä.

”Arvostukset saavuttivat pohjalukemansa vuoden 2022 jälkipuoliskolla, juuri ennen kuin ChatGPT lähti leviämään”, sanoo Morningstarin analyytikko Phelix Lee. Sen jälkeen ”tekoälyyn liittyvä kasvu sekä auto- ja teollisuusmarkkinoiden elpyminen ovat nostaneet puolijohdevalmistajien kertoimet takaisin arvostusalueidensa keskikohdan yläpuolelle.”

Morningstarin Global Semiconductors -indeksi on noussut 53,07 % vuoden aikana 17. syyskuuta 2024 mennessä, mutta Lee näkee silti kaksi puolijohdeosaketta, jotka ovat edelleen aliarvostettuja käypään arvoonsa verrattuna:

 • Taiwan Semiconductor Manufacturing TSM
 • GlobalWafers 6488

Luettelo puolijohdevalmistajien osakkeista, joita Morningstar seuraa, löytyy tämän artikkelin lopussa.

Suhdannevaihtelut pysyvät kriittisinä puolijohdeosakkeille

Tekoälybuumista huolimatta Lee toteaa, että suhdanneherkät tuotanto- ja kysyntätrendit ovat tärkeitä puolijohdeosakkeille ja että taloudelliset vallihaudat hyödyttävät bruttomarginaaleja ja kapasiteetin käyttöastetta.

Vaikka valmistajat lisäisivät investointeja, tason pitäisi olla hallittavissa, Lee sanoo.

Tarjontapuolella ”puolijohdevalmistajat ovat optimistisempia kuin edellisellä vuosineljänneksellä, mistä ovat osoituksena korkeammat investointinäkymät ja putkikapasiteetti”, hän sanoo. ”Näemme kohtalaisia ylikapasiteetin riskejä muisteissa, sillä kapasiteetin kasvu on vain 5 % vuonna 2025.”

Huolimatta huolista siitä, että valmistajat saattavat olla liian optimistisia investoinneissaan, Lee uskoo riskien keskittyvän kiinalaisiin valimoihin. "Uskomme, että riskit keskittyvät kiinalaisiin valimoihin, koska ne on rakennettu tuontituotteiden ja paikallisesti suunniteltujen sirujen korvaamisen lähtökohdaksi," hän sanoo

Puolijohteiden kysynnän odotetaan olevan kireää

Lee odottaa, että autonvalmistajien ja kuluttajien kysyntäkuva paranee, ja että tekoäly toimii ”myötätuulena”.

"Uskomme, että nykyiset laimeat investoinnit ja puolijohteiden viennin elpyminen viittaavat siihen, että valmistajat täydentävät varastojaan ennen uusien tuotteiden lanseerausta, mutta eivät ole saaneet takaisin tarpeeksi luottamusta lähteäkseen seuraavaan suureen laajentumisaaltoon," Lee sanoo.

Lee odottaa kysynnän elpyvän merkittävästi vuoteen 2025 mennessä. ”Kysyntäpuolella odotamme PC- ja yleisten palvelinten tilauskertymän paranevan vuonna 2025, kun tekoälyyn perustuva korvaava kysyntä piristyy”, hän sanoo.

Luokkansa paras investointistrategia

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. on dominoiva valmistaja, jolla on laaja tekoälyaltistus, Lee sanoo. ”TSMC on yksi tekoälyn tärkeimmistä voittajista, sillä yhtiöllä on hallitseva osuus kehittyneestä sopimusvalmistuksesta”, Lee sanoo.

GlobalWafersille puolestaan on ominaista tehokas kustannusten hallinta ja sen monopoliasema Yhdysvaltain markkinoilla, koska se on investoinut uuteen 300 mm:n wafertehtaaseen Texasissa.

”Se on ainoa 300 mm:n wafertehdas Yhdysvalloissa, joka voi toimittaa waferseja kehittyneisiin prosesseihin”, Lee lisää. ”Tämä tarkoittaa, että GlobalWafersilla on neljän tai viiden vuoden monopoliasema, vaikka kilpailijat päättäisivätkin aloittaa toimintansa Yhdysvalloissa.”

Tässä on tarkempi katsaus Morningstarin valitsemiin puolijohdeosakkeisiin.

Taiwan Semiconductor Manufacturing

Käyvän arvon arvio: 213 dollaria
Morningstar-luokitus: 4 tähteä
Morningstar Economic Moat Rating: laaja
Morningstarin epävarmuusluokitus: Keskisuuri

”TSMC on tekoälyn ensisijainen hyötyjä, koska yhtiöllä on hallitseva osuus kehittyneessä sopimusvalmistuksessa. Se on immuuni pilvi- ja reuna- tekoälyn välisille siirtymille, koska molempien ryhmien toimijat luottavat TSMC:n toimituksiin. Uskomme TSMC:n keskimääräisen myyntihinnan hyötyvän uusimpien prosessien suuremmasta kysynnästä, ja volyymit hyötyvät suuremmista siruista, joilla varmistetaan, että tekoälytoiminnot sekä palvelimissa että laitteissa toimivat sujuvasti.

”Uskomme, että geopoliittiset huolet ovat liioiteltuja, sillä TSMC rakentaa uusia tehtaita Japaniin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin. Investoinnit ulkomaisiin tehtaisiin ovat suuremmat kuin Taiwanissa, mutta suurin osa kasvusta katetaan valtion tuilla. TSMC:n mukaan sen asiakkaat ovat valmiita maksamaan enemmän kompensoidakseen korkeammat käyttökustannukset.

”Osakkeella käydään kauppaa 17-kertaisella 2025 P/E:llä, mikä on mielestämme aliarvostettua, kun otetaan huomioon TSMC:n määräävä asema ja vahva osakekohtaisen tuloksen kasvu seuraavien kahden vuoden aikana.”

Lue lisää Phelix Leen analyysiraportista täältä.

GlobalWafers

Käyvän arvon arvio: 620 TWD
• Morningstar-luokitus: 4 tähteä
Morningstar Economic Moat Rating: Kapea.
Morningstarin epävarmuusluokitus: korkea

"GlobalWafers on "catch-up play", joka hyötyy piikiekkojen kasvavasta kysynnästä maailmanlaajuisen laajennuksen myötä. Kiekkovalmistajien tulot ovat noin kaksi neljännestä jäljessä asiakkaidensa tuloksista, sillä asiakkaat lisäävät varastojaan vain markkinoiden kukoistaessa. Odotamme tunnelmien paranevan, kun sähköinstrumentit, teollisuus ja muut kuin AI-sovellukset elpyvät vuoden 2024 jälkipuoliskolla.

”GlobalWafers rakentaa uutta 300 mm:n kiekkotehdasta Teksasiin, Intel INTC:n ja Texas Instruments TXN:n kaltaisten asiakkaiden viereen. Se on ensimmäinen uusi 300 mm:n kiekkotehdas Yhdysvalloissa ja todennäköisesti ainoa, joka pystyy toimittamaan huippuprosesseissa käytettäviä kiekkoja. Tämä tarkoittaa, että GlobalWafersilla on neljän tai viiden vuoden monopoliasema, vaikka kilpailijat muuttaisivat mielensä ja perustaisivat tehtaita Yhdysvaltoihin.

”Osakkeella käydään kauppaa 16-kertaisella P/E 2025 -luvulla, mikä on mielestämme aliarvostettua, koska sentimentit ovat lähellä pohjaa ja yhtiö onnistuu paremmin hallitsemaan nousevia työvoima- ja energiakustannuksia.”

Lue lisää Phelix Leen analyytikkoraportista täältä.

Seuraavassa taulukosa on lueteltu kaikki Morningstarin analyytikoiden seuraamat puolijohdeosakkeet:

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
GlobalWafers Co Ltd GDR - Reg S18,10 USD0,00
Intel Corp23,91 USD-0,04Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR177,97 USD-4,74Rating
Texas Instruments Inc209,14 USD-0,06Rating

Tietoja kirjoittajasta

Phelix Lee  on osakeanalyytikko Morningstarilla

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja