Miksi parannamme Morningstar Medalist -luokitusta?

Odotamme, että noin 20 %:n rahastojen luokituksissa tapahtuu muutoksia, joista suurin osa on luokitusten alentamisia

Jeffrey Ptak, CFA 25.09.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Funds UK Main

Muutamme lähestymistapaa, jota käytämme Morningstar Medalist -luokitusten antamiseen rahastoille lokakuun 2024 lopusta alkaen. Vaikka olemme olleet tyytyväisiä Medalist-luokitusten tähänastiseen suorituskykyyn, muutoksen tarkoituksena on parantaa niiden ennustettavuutta entisestään. Tämän puolestaan pitäisi antaa vielä parempia tuloksia sijoittajille, jotka käyttävät Medalist-luokituksia päätöksissään.

Arvioimme, että noin 20 prosentissa luokitelluista rahastoista luokitus muuttuu tämän menetelmän parannuksen vuoksi, ja suurin osa näistä muutoksista on luokituksen alentamisia. Tämän seurauksena odotamme Medalist Ratings -luokitusten jakauman muuttuvan siten, että Gold-, Silver- ja Bronze-luokitusten odotetaan kattavan noin 23 prosenttia luokitelluista maailmanlaajuisista rahastoista, kun osuus on nykyisin noin 30 prosenttia.

Morningstarin mitaliluokitusten prosentuaalinen jakauma

Odotamme, että Medalist-luokitusten jakauma muuttuu kultaisesta, hopeisesta ja pronssisesta neutraaliin ja negatiiviseen suuntaan luokitusten päivityksen seurauksena.A bar chart showing the distribution of Medalist Ratings from Gold to Negative under the current approach and the enhanced approach (pro forma). The chart depicts a shift from Gold, Silver, and Bronze toward Neutral and Negative.

Lähde: Morningstar. Data 31. heinäkuuta 2024, mukaan lukien kaikki luokitellut instrumentit maailmanlaajuisesti.

Tässä kommentissa käyn läpi Medalist-luokitukseen tekemämme muutoksen ja sen taustalla olevat syyt. Teen myös yhteenvedon muutoksen odotetusta vaikutuksesta omaisuusluokittain ja kattavuustyypeittäin sekä tarkastelen muutoksen ajoitusta.

Tietoja Medalist Ratingista

Medalist Rating on tulevaisuuteen suuntautuva järjestelmä, jonka tarkoituksena on ennustaa rahastojen suorituskykyä suhteessa indeksiin tai ryhmään. Luokitukset ovat kultainen, hopeinen, pronssinen, neutraali ja negatiivinen. Korkeampi luokitus osoittaa, että olemme vakuuttuneita rahaston kyvystä suoriutua paremmin kuin rahasto, kun taas matalampi luokitus osoittaa, että vakuuttuneisuus puuttuu.

Annamme Medalist-luokituksia kahdella tavalla - analyytiikko tai algoritmi. Analyytikot antavat Medalist-luokituksia kattamilleen rahastoille tekemänsä laadullisen arvioinnin perusteella. Käytämme koneoppimisalgoritmia Medalist-luokitusten antamiseen rahastoille, joita analyytikot eivät seuraa. Kaikkiaan annamme Medalist-luokituksia lähes 200 000 hallinnoidulle sijoitusvälineelle maailmanlaajuisesti.

Medalist-luokituksen suorituskyky

Medalist Ratingsin kehitys on ollut rohkaisevaa sen jälkeen, kun käynnistimme sen vuonna 2011. Se on onnistunut hyvin ennustamaan eroja rahastojen tulevassa kehityksessä, ja korkeamman luokituksen saaneet rahastot ovat tuottaneet keskimäärin paremmin kuin matalamman luokituksen saaneet rahastot. Tämä käy ilmi porrasmaisesta kuviosta jokaisessa alla olevassa kaaviossa, jossa esitetään luokiteltujen rahastojen keskimääräinen ylituotto eri tapahtumahorisonttien aikana.

Keskimääräinen ylituotto verrattuna luokan keskiarvoon Medalist Ratingin mukaan

Medalist Rating on onnistunut lajittelemaan rahastot tulevan kehityksen perusteella, joka on mitattu Morningstarin luokkakeskiarvoihin nähden.

A bar chart showing the average excess returns of Medalist Ratings, from Gold to Negative. The chart shows a downward slope from Gold to Negative, indicating higher-rated funds have fared better than lower-rated funds

Lähde: Morningstar. Data 30.6.2024, keskimääräinen nettomääräinen ylituotto verrattuna määritetyn Morningstar-luokan keskiarvoon.

Keskimääräinen ylituotto verrattuna kategoriaindeksiin Medalist Ratingin mukaan

Medalist Rating on onnistunut lajittelemaan rahastot tulevan suorituskyvyn perusteella siten, että korkeamman luokituksen saaneet rahastot menestyvät paremmin kuin matalamman luokituksen saaneet rahastot. Korkean luokituksen saaneet rahastot eivät kuitenkaan tuottaneet keskimäärin korkeampaa keskimääräistä ylituottoa kuin niille määritetyt indeksit.A bar chart showing the average excess returns of Medalist Ratings from Gold to Negative. The chart depicts a stairstep pattern in which higher-rated funds lag their indexes by a lesser amount than low-rated funds. However, all the bars point lower, indicating that no cohort outperformed its assigned composite benchmark index after fees, on average.

Lähde: Morningstar. Data 30.6.2024. Keskimääräinen nettomääräinen ylituotto verrattuna Morningstar-luokan indeksiin.

Parhaiten luokitellut rahastot eivät kuitenkaan ole keskimäärin tuottaneet paremmin kuin indeksinsä, kuten toisesta kaaviosta käy ilmi. Tämä on syynä siihen, että haluamme parantaa Medalist Rating -luokitusta, jotta todennäköisyys, että parhaiten luokitellut rahastot tuottavat paremmin kuin niille osoitetut indeksit, kasvaa.

Mitä me muutamme

Jotta ymmärtäisitte, mitä olemme muuttamassa, on hyödyllistä tarkastella, mitä ylipäätään arvioimme. Periaatteessa vertailemme kahta asiaa saadaksemme Medalist-luokituksen: 1) kuinka paljon arvoa rahasto voi mielestämme tuottaa indeksiinsä verrattuna ennen maksuja sen sijoitusansioita koskevan arviomme perusteella ja 2) sen perimät palkkiot. Erotus, joka kuvastaa sitä, kuinka paljon arvoa uskomme rahaston voivan lisätä maksujen jälkeen, määrittää antamamme Medalist-luokituksen.

Aiomme muuttaa näistä kahdesta tekijästä ensimmäistä - tapaa, jolla arvioimme, kuinka paljon arvoa rahasto voi tuottaa ennen maksuja verrattuna sille osoitettuun indeksiin. Yleisesti ottaen pienennämme tätä arviota ja samalla alennamme ennustettamme siitä, kuinka paljon arvoa rahasto voi tuottaa maksujen jälkeen.

Olemme siirtymässä pois lähestymistavasta, joka on perustunut tietyn tyyppisten rahastojen ennen palkkioita tuottaman arvon eli ”alfan” historialliseen hajontaan. Korvaamme sen lähestymistavalla, jossa otetaan paremmin huomioon sen positiivisen arvon todennäköisyys ja suuruus, jonka rahasto voi tuottaa ennen palkkioita.

Monissa tapauksissa tämä alentaa arvioitamme siitä, kuinka paljon arvoa rahastot voivat tuottaa ennen palkkioita, sillä tähän asti käyttämämme hajontaan perustuvat arviot (joita kutsumme ”puolivälikvartiiliväliksi”) ylittävät jatkossa käyttämämme arviot odotetusta arvosta ennen palkkioita.

Miksi teemme muutoksen

Vaikka hajonta on yksinkertainen ja voi välittää hyödyllistä tietoa tulosten vaihteluvälistä ennen maksuja, sillä voi olla haittoja, kun alfajakauma on negatiivisesti vino. Tapauksissa, joissa alfa-arvojen hajonta ennen maksuja on suuri, mutta mediaani alfa-arvo on alle nollan, hajontaan perustuva mittari voi johtaa siihen, että yliarvioidaan, kuinka paljon potentiaalista arvoa rahaston voidaan odottaa tuottavan ennen maksuja.

Havainnollistamme tätä lähestymistapaa alla olevassa kaaviossa, jossa esitetään kaikkien sellaisten rahastojen 36 kuukauden liukuva alfa, jotka on luokiteltu maailmanlaajuisiin Large Blend -rahastoluokkiin (johon kuuluu Morningstarin yhdysvaltalainen Large Blend -rahastoluokka sekä muualla maailmassa sijaitsevien rahastojen vastaavat luokat) vuodesta 2002 lähtien. Katkoviiva kuvaa puolivälikvartiiliväliä.

Suurten yhdistelmärahastojen tuottaman, ennen maksuja lasketun alfan historiallinen jakauma

Palkkioita edeltävän alfan jakauma esitetään yhdessä jakauman 25. ja 75. prosenttipisteen ja niiden välisen etäisyyden puolivälin kanssa (”semi-interkvartilialue”).A histogram showing the distribution of before-fee alphas generated historically by large-blend funds. The distribution is normally shaped but skews negative. Also highlighted are the 25th and 75th percentiles of the distribution, with the distance between them marked.

Lähde: Morningstar. Data 30. kesäkuuta 2024 alkaen; kaikkien Morningstarin yhdysvaltalaiseen large-blend-rahastoluokkaan ja muihin vastaaviin luokkiin muissa kotimaissa luokiteltujen rahastojen vanhin osuustyyppi; 36 kuukauden liukuva alfa ennen palkkioita verrattuna Russell 1000 -indeksiin 1. tammikuuta 2000 ja 30. kesäkuuta 2024 välisenä aikana.

Soveltamassamme lähestymistavassa otetaan huomioon positiivisten tulosten osuus ja sitten näiden positiivisten tulosten joukossa rahastojen tuottama mediaanialfa ennen kuluja. Parannetussa lähestymistavassa kerrotaan tämä prosenttiosuus positiivisen alfan mediaanilla ennen palkkioita, jotta saadaan arvio siitä, kuinka paljon potentiaalista arvoa rahaston voidaan odottaa tuottavan ennen palkkioita.

Seuraavassa havainnollistetaan tätä lähestymistapaa käyttäen esimerkkinä jälleen suurten yhdistelmärahastojen tuottaman ennen maksuja lasketun alfan jakaumaa. Olemme suurentaneet jakauman positiivisen osan ja mediaanin, joka on ennen maksuja saatavan alfan mediaani kyseisessä osassa.

Lähikuva suurten yhistelmärahastojen palkkiota edeltävän alfajakauman positiivisesta alueesta

Tämä kaavio laajentaa alfa-jakauman positiivista aluetta ennen palkkioiden huomioimista. Lisäksi kaaviossa esitetään positiivisen alfan mediaani ennen palkkioiden vähentämistä.A histogram of before-fee alphas generated historically by large-blend funds, with the full distribution inset against a close-up of the positive region of the distribution, with the median positive alpha highlighted.

Lähde: Morningstar. Data 30. kesäkuuta 2024 alkaen; kaikkien Morningstarin yhdysvaltalaiseen large-blend-rahastoluokkaan ja muihin vastaaviin luokkiin muissa kotivaltioissa luokiteltujen rahastojen vanhin osuustyyppi; 36 kuukauden liukuva alfa ennen palkkioita verrattuna Russell 1000 -indeksiin 1. tammikuuta 2000 ja 30. kesäkuuta 2024 välisenä aikana.

Muutoksen odotettu vaikutus

Odotamme, että 18 % luokitelluista rahastoista maailmanlaajuisesti kokee luokitusmuutoksen tämän menetelmämuutoksen vuoksi, ja suurin osa näistä on yksiportaisia luokituksen alentamisia. Odotamme esimerkiksi, että noin 40 % rahastoista, jotka on tällä hetkellä luokiteltu maailmanlaajuisesti pronssiluokituksella, luokitellaan neutraaliksi muutoksen toteuttamisen jälkeen.

Muutosmatriisi, kaikki rahastot maailmanlaajuisesti

Kaiken kaikkiaan odotamme, että 18 % luokitelluista rahastoista saa luokitusmuutoksen, ja suurin osa muutoksista on luokituksen alentamisia. Odotamme, että kulta-, hopea- ja pronssiluokitettujen rahastojen luokitus muuttuu enemmän kuin neutraalien tai negatiivisten luokitusten saaneiden rahastojen. Useimmat luokitusmuutokset ovat yhden pykälän eroja.A table that compares the percentage of rated funds under the current approach to the percentage of rated funds under the enhanced approach. The change matrix shows that 18% of funds will see a rating change, most of those changes being one-notch differences.

Lähde: Morningstar. Data 31. heinäkuuta 2024, mukaan lukien kaikki maailmanlaajuisesti luokitellut instrumentit.

Seuraavissa taulukoissa on esitetty muutosten pro forma -vaikutukset omaisuusluokittain ja kattavuustyypeittäin.

Muutosmatriisi, yhdistelmärahastot

Odotamme, että noin 18 % yhdistelmärahastoista saa luokitusmuutoksen. Odotamme, että lähes 60 % Bronze-luokituksen saaneistayhdistelmä usrahastoista luokitusta alennetaan.A change matrix showing the percentage breakdown of allocation fund ratings under the current approach and the enhanced approach. We expect around 18% of allocation funds to see a rating change.

Lähde: Morningstar. Data 31. heinäkuuta 2024, mukaan lukien kaikki maailmanlaajuisesti luokitellut instrumentit.

Muutosmatriisi, vaihtoehtoiset rahastot

Odotamme, että vaihtoehtorahastojen luokitusta muutetaan vähemmän kuin muuntyyppisten rahastojen luokitusta. Tämä johtuu siitä, että arvioimme vaihtoehtorahastojen alfapotentiaalin ennen palkkioita eri tavalla kuin muuntyyppisten rahastojen.

A change matrix showing the percentage breakdown of alternative fund ratings under the current approach and the enhanced approach. We expect alternative funds to see fewer ratings changes because we employ a different approach to estimating how much value those types of funds can add before fees and adjusted for risk.

Lähde: Morningstar. Data 31. heinäkuuta 2024. Sisältää kaikki maailmanlaajuisesti luokitellut instrumentit. Vaihtoehtorahastojen luokitus muuttuu vähemmän kuin muiden omaisuusluokkien rahastojen, koska emme käytä alfapotentiaalia myöntäessämme vaihtoehtorahastoille Medalist-luokituksia.

Muutosmatriisi, osakerahastot

Odotamme, että noin 20 % osakerahastoista kokee luokitusmuutoksen, lähinnä luokituksen alentamisen. Odotamme, että kulta-, hopea- ja pronssiluokiteltujen rahastojen muutosaste on korkeampi kuin neutraalien tai negatiivisten rahastojen.A change matrix showing the percentage breakdown or equity fund ratings under the current and enhanced approaches. We expect around 20% of rated equity funds to see a change, most of those downgrades.

Lähde: Morningstar. Data 31. heinäkuuta 2024, mukaan lukien kaikki maailmanlaajuisesti luokitellut instrumentit.

Muutosmatriisi, korkorahastot

Odotamme, että noin 13 %:lla korkorahastoista tehdään luokitusmuutos, joista suurin osa on luokitusten alentamisia. Odotamme, että noin neljänneksen pronssiluokitelluista korkorahastoista luokitusta alennetaan.A change matrix showing the percentage breakdown of fixed-income funds rated under the current and enhanced approaches. We expect around 13% of fixed-income funds to see a rating change.

Lähde: Morningstar. Data 31. heinäkuuta 2024, mukaan lukien kaikki maailmanlaajuisesti luokitellut instrumentit.

Odotamme, että yhdistelmä- ja osakerahastojen luokitus muuttuu enemmän kuin korkorahastojen. Tämä kuvastaa sitä, että alfa ennen palkkioita on yleensä hajanaisempi volatilaisempien strategioiden keskuudessa. Näin ollen siirtymisen hajontaan perustuvasta alfapotentiaalin mittarista lähestymistapaan, jossa otetaan huomioon ennen maksuja saatavan positiivisen alfapotentiaalin todennäköisyys ja suuruus, odotetaan vaikuttavan enemmän yhdistelmä- ja osakerahastoihin kuin korkorahastoihin.

Muutosmatriisi, analyytikoiden antamat luokitukset

Odotamme, että analyytikkojen Medalist-luokituksen saaneista rahastoista noin 24 % kokee muutoksia parannetun lähestymistavan myötä. Lähes kaikki näistä muutoksista johtavat luokituksen laskuun.A change matrix showing the breakdown of Medalist Ratings that have been assigned by analysts under the current approach and a pro forma breakdown of what those ratings are expected to be under the enhanced approach. We expect about 25% of funds with an analyst-assigned a Medalist Rating to see a change.

Lähde: Morningstar: Morningstar. Data 31. heinäkuuta 2024, mukaan lukien kaikki maailmanlaajuisesti luokitellut instrumentit.

Muutosmatriisi, algoritmin antamat luokitukset

Odotamme, että noin 17 % algoritmin antamista Medalist-luokituksista muuttuu parannetun menetelmän myötä, pääosin luokitusten laskuina.A change matrix showing the percentage breakdown of Medalist Ratings assigned by algorithm under the current approach and pro forma under the enhanced approach.

Lähde: Morningstar. Data 31. heinäkuuta 2024, mukaan lukien kaikki luokitellut instrumentit maailmanlaajuisesti.

Analyytikoiden antamien Medalist-luokitusten suurempi muutosnopeus selittyy suurelta osin luokitusten jakautumisella. Kulta-, hopea- ja pronssiluokitellut rahastot muodostavat suuremman osan analyytikoiden antamista Medalist Ratings -luokituksista kuin algoritmien antamat Medalist Ratings -luokitukset, ja odotamme, että näissä korkeamman luokituksen saaneissa rahastoissa tapahtuu enemmän muutoksia kuin matalamman luokituksen saaneissa rahastoissa. Tämän vuoksi odotamme, että analyytikkoluokitusten saaneiden rahastojen muutosnopeus on suurempi kuin algoritmiluokitusten saaneiden rahastojen.

Muutoksen ajoitus

Odotamme, että Medalist Rating -luokituksen muutos tulee voimaan 29. lokakuuta 2024. Tarkka ajoitus siitä, milloin muutos näkyy Medalist Ratings -luokituksissa, vaihtelee sen mukaan, miten luokitus on annettu, kuten jäljempänä tarkemmin selitetään.

Medalist-luokitukset, joita analyytikot eivät ole antaneet

Odotamme, että muutos sisällytetään kaikkien niiden rahastojen Medalist Ratings -luokituksiin, joita ei ole luokiteltu analyytikon toimesta 29. lokakuuta 2024. Luokitukset päivitetään kuukausittain, joten odotamme, että muutos on osa kyseiselle päivälle suunniteltua kuukausittaista tuotantoprosessia.

Analyytikoiden antamat Medalist-luokitukset

Odotamme, että Medalist-luokituksen muutos sisällytetään asteittain analyytikoiden kattamiin rahastoihin. Jotta muutos voidaan sisällyttää analyytikon kattamaan rahastoon, analyytikon on päivitettävä kyseisen rahaston luokitus. Analyytikot päivittävät luokitukset noin 14 kuukauden välein osana säännöllistä seuranta-aikatauluaan. Näin ollen odotamme, että Medalist-luokituksen muutoksen näkyminen täysimääräisesti analyytikoiden kattamien rahastojen luokituksissa kestää noin vuoden.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jeffrey Ptak, CFA  Jeffrey Ptak, CPA, CFA, is Morningstar's director of exchange-traded securities analysis and editor of Morningstar ETFs 150, an annual guide that contains a wealth of data and commentary on exchange-traded funds. He heads up Morningstar's exchange-traded securities team, which analyzes the fundamental attractiveness of hundreds of ETFs based on the valuation of the underlying securities that they hold.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja