Parhaat eurooppalaiset yritykset, jotka kannattaa omistaa juuri nyt

Morningstarin analyytikot pitävät näitä eurooppalaisia yhtiöitä erityisen houkuttelevina. Ovatko ne sinun tarkkailulistallasi?

Antje Schiffler 02.10.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Europe Map UK Main

Laadukkaat yritykset ylittävät usein odotukset ja tarjoavat suurempaa pitkän aikavälin arvoa, mikä tekee niistä luotettavamman sijoituskohteen kuin lyhyen aikavälin markkinatrendien jahtaaminen. Olemme valinneet eurooppalaisille sijoittajille useita eurooppalaisia yrityksiä, joilla on potentiaalia menestyä pitkällä aikavälillä.

Luettelossamme teollisuusyritykset ovat vahvimmin edustettuina 24 yrityksellä, mutta myös kulutustavarat ja terveydenhuolto ovat hyvin edustettuina. Yhdistyneen kuningaskunnan osakkeet muodostavat suurimman osan laadukkaista eurooppalaisista yhtiöistä, ja seuraavina tulevat Ranska ja Sveitsi.

Mitkä ovat parhaiden eurooppalaisten yritysten tunnusmerkit

Olemme koonneet luettelon analyytikkojemme suraamista eurooppalaisista yhtiöistä, jotka ovat luoneet laajan vallihaudan itsensä ja toimialan kilpailijoidensa välille - ja joiden odotamme tuottavan houkuttelevia tuottoja seuraavien 20 vuoden aikana. Nämä yritykset pystyvät tuottamaan sijoittajille luotettavaa tuottoa pitkällä aikavälillä, vaikka ne investoivat kasvuunsa.

Yrityksen pitkäikäisyys ja kilpailuetu liittyvät erottamattomasti kestävyyteen. Siksi analyysissämme otetaan huomioon myös ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyvät tekijät (ESG-tekijät). Parhaiden yritysten liiketoimintamallit mahdollistavat sen, että ne pystyvät tehokkaasti puuttumaan kehittyviin ESG-kysymyksiin, joilla voi olla merkittävä vaikutus niiden liiketoimintaan. Kustannusten leikkaaminen tai liiallisten riskien ottaminen voi toimia lyhyellä aikavälillä, mutta nämä taktiikat eivät johda yrityksen pysyvään menestykseen.

Luettelossamme olevilla yrityksillä on myös ennustettavissa olevat kassavirrat (yrityksen sisään tulevan ja sieltä ulos menevän rahan määrä), minkä ansiosta analyytikkomme pystyvät arvioimaan yritysten sisäisen arvon suhteellisen tarkasti. Nämä yritykset tekevät myös fiksuja päätöksiä siitä, miten ne hallinnoivat ja sijoittavat rahojaan.

Emme sano, että sinun pitäisi heti ostaa jokaisen tämän listan yrityksen osakkeita. Paraskin yritys voi olla huono sijoitus, jos maksat osakkeestasi liikaa. Monien tällä listalla olevien yhtiöiden osakekurssit yliarvioivat niiden todellisen arvon, joten nyt ei ehkä ole oikea aika ostaa. Uskomme kuitenkin, että nämä yhtiöt ovat jokaisen osakesijoittajan katsomisen arvoisia - ja autamme sinua pitämään tätä tarkkailulistaa silmällä.

Olemme ryhmitelleet listalla olevat yritykset niiden toimialojen mukaan, joilla ne toimivat:

Teollisuus on vahvimmin edustettuna 24 yrityksellä. Kuitenkin myös perushyödykkeet ja terveydenhuoltoala ovat hyvin edustettuina 11 ja 10 yrityksellä. Ylivoimaisesti eniten yrityksiä on Isossa-Britanniassa (16), seuraavaksi eniten Ranskassa (13) ja Sveitsissä (10). Vain seitsemän saksalaista yritystä pääsi listalle.

Parhaat hyödykeosakkeet

Hyödykeyhtiöt ovat yrityksiä, jotka osallistuvat raaka-aineiden louhintaan ja tuotantoon, jotka ovat välttämättömiä teollisuudenaloille, kuten esimerkiksi takennusallalle. Näiden yhtiöiden tulos on yleensä tiiviisti sidoksissa talouden suhdanteisiin, sillä raaka-aineiden kysyntä kasvaa yleensä talouden kasvaessa.

Parhaat sykliset kuluttajaosakkeet

Tämän sektorin yritykset tuottavat tavaroita ja palveluja, joita ei pidetä välttämättöminä, eli ne hyötyvät, kun kuluttajilla on ylimääräisiä tuloja käytettävissään. Tähän kuuluvat yritykset sellaisilla toimialoilla kuin autoteollisuus, vähittäiskauppa, vapaa-aika ja majoitus. Näiden yritysten tulos on läheisesti sidoksissa suhdanteisiin, sillä niiden tuotteilla ja palveluilla on yleensä enemmän kysyntää, kun talous on vahva. Esimerkiksi kaksi ranskalaista luksusbrändiä löytyy listaltamme.

Parhaat rahoituspalveluosakkeet

Rahoituspalvelusektoriin kuuluvat pankit, varainhoitajat, rahoitustutkimus- ja -tietoyhtiöt, luottopalvelut, arvopaperinvälittäjät, pörssit ja vakuutusyhtiöt. Aivan kuten niiden tarjoamat palvelut eroavat toisistaan, myös alla mainitut yritykset torjuvat kilpailua eri tavoin. Yleisimmin niiden asiakkaat kohtaavat suhteellisen suuria esteitä vaihtaessaan palveluntarjoajaa.

Monet tämän alan yritykset toimivat suhdannevaihteluiden mukaan, sillä korkotaso, osakemarkkinoiden kehitys sekä kuluttajien ja yritysten taloudellinen tilanne vaikuttavat tulokseen.

Parhaat defensiiviset kuluttajaosakkeet

Tämän sektorin yritykset tarjoavat palveluja, joita kuluttajat tarvitsevat aina, joten talouden muutokset, kuten laskusuhdanteet, eivät yleensä vaikuta sektoriin kovinkaan paljon. Tässä tulee esiin kuluttajaosakkeiden ”defensiivinen” puoli: talouden ylä- ja alamäet eivät vaikuta sektoriin. Monet alla olevista yrityksistä ovat vahvistaneet asemiaan kehittämällä vahvan asiakassuhteen ja tarjoamalla joko kilpailijoita alhaisempia hintoja tai vahvaa brändi-identiteettiä, joka oikeuttaa korkeammat hinnat.

Parhaat terveydenhuollon osakkeet

Terveydenhuolto on toinen sektori, jota pidetään yleisesti korreloimattomana laajemman talouden suorituskyvyn kanssa. Terveydenhuoltosektoriin kuuluvat biotekniikan, diagnostiikan ja tutkimuksen, lääkkeiden valmistuksen ja terveystietopalvelujen yritykset.

Parhaat teollisuusosakkeet

Tämä sektori koostuu koneita, käsityökaluja ja teollisuustuotteita valmistavista yrityksistä. Siihen kuuluvat myös ilmailu-, puolustus- ja kuljetusalan yritykset. Teollisuussektorin yrityksiä on päässyt listallemme enemmän kuin minkään muun ryhmän yrityksiä.

 

Parhaat teknologia- ja viestintäosakkeet

Teknologiasektorin yritykset osallistuvat tietokoneiden käyttöjärjestelmien ja sovellusten suunnitteluun, kehittämiseen ja tukemiseen. Tähän sektoriin kuuluvat myös yritykset, jotka valmistavat tietokonelaitteita, datan tallennustuotteita, verkkotuotteita ja puolijohteita. Kaksi eurooppalaista teknologiayhtiötä on päässyt listallemme.

Parhaat eurooppalaiset yritykset omistaa: Metodologia

Morningstar Research Servicesin osakeanalyytikot seuraavat tämän listan yhtiöitä ja ne sijaitsevat Euroopassa. Tämän kattavuusluettelon parhaat yhtiöt täyttävät seuraavat kriteerit:

Laaja taloudellinen vallihauta

Morningstarin Economic Moat Rating -luokitus tiivistää yrityksen kilpailuedut. Taloudellinen vallihauta on pohjimmiltaan rakenteellinen ominaisuus, jonka ansiosta yritys pystyy tuottamaan ylijäämävoittoja pitkän ajan kuluessa. Jos Morningstar Research Services uskoo, että ylituotot säilyvät 20 vuotta tai kauemmin, kyseinen yhtiö ansaitsee laajan taloudellisen vallihaudan.

Normaali tai esimerkillinen pääoman kohdentaminen

Osakepääoman allokaatio-luokitus on arvio johdon pääoman allokaation laadusta, ja siinä painotetaan erityisesti yhtiön tasetta, pääomamenoja ja osakkeenomistajille maksettavia osinkoja. Pääoman kohdentamista arvioidaan osakkeenomistajan näkökulmasta ottaen huomioon yhtiön sijoitusstrategia ja arvostus, taseen hallinta sekä osinko- ja takaisinostopolitiikka tulevaisuuteen katsoen. Yhtiö voidaan luokitella esimerkilliseksi, tavanomaiseksi tai huonoksi pääoman kohdentamiseksi.

Vähäinen tai keskisuuri epävarmuus käyvästä arvosta

Käyvän arvon epävarmuusluokitus kuvaa yrityksen tulevien kassavirtojen ennustettavuutta ja siten varmuuden astetta yrityksen käyvän arvon arvioinnissa. Yhtiön epävarmuusaste voi olla alhainen, keskisuuri, korkea, erittäin korkea tai äärimmäinen. Se kuvaa yrityksen todennäköisten potentiaalisten sisäisten arvojen vaihteluväliä, joka perustuu osakkeen perustana olevan liiketoiminnan ominaispiirteisiin, mukaan lukien esimerkiksi operatiivinen ja taloudellinen vipuvaikutus, myynnin herkkyys taloudelle, tuotekeskittymä ja muut tekijät. Mitä ennustettavampia kassavirrat ovat, sitä pienempi on mahdollisten sisäisten arvojen vaihteluväli ja sitä pienempi on epävarmuus.

Valuuttakurssit 24. syyskuuta 2024:

EUR/CHF: 0,9412
EUR/GBP: 0,8327.
EUR/SEK: 11,3265
EUR/DKK: 7,4586
EUR/NOK: 11,6547

Tämä artikkeli on muokattu Euroopan markkinoita varten ja perustuu Margaret Gilesin yhdysvaltalaisille sijoittajille laatimaanThe Best Companies to Own: 2024 Edition-julkaisuun .

Kirjoittaja ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Antje Schiffler  on Morningstarin toimittaja Frankfurtista.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja