Kolmannen kvartaalin parhaiten tuottaneet osake-ETF:t

Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF ja Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF kuuluivat vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla parhaiten tuottaneisiin ETF-rahastoihin

Bella Albrecht 09.10.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Pörssinoteeratut rahastot eli ETF:t ovat usein edullisia välineitä, joiden avulla sijoittajat voivat seurata suosittuja indeksejä tai hyödyntää kokeneiden sijoittajien valintoja yrittäessään voittaa markkinat. Parhaat niistä toimivat salkun rakennuspalikoina, ja toisin kuin tavalliset sijoitusrahastot, kaikki ETF-rahastot ovat kaupankäynnin kohteena koko päivän ajan pörssissä.

Vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla parhaiten tuottaneet osake-ETF:t olivat muun muassa osaketeknologia-rahasto Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF MCHT ja Thaimaaseen sijoittava Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF XCS4. Tämän artikkelin tiedot ovat peräisin Morningstar Directistä.

Parhaiten tuottaneiden ETF:ien seulonta

Löytääksemme kvartaalin parhaiten tuottaneet osake-ETF:t seuloimme Morningstarin Equity-kategorian ETF:t, jotka ovat saatavilla Suomessa. Jätimme pois pörsinoteeratut sertifikaatit (ETN:t) ja ETF:t, joiden kokonaisvarat olivat alle 25 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (22,7 miljoonaa euroa).

10 parhaiten tuottanutta ETF:ää vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla:

1. Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF MCHT
2. Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF XCS4
3. KraneShares CSI China Internet ETF USD KWEB
4. Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF XX2D
5. iShares China Large Cap UCITS ETF FXC
6. US(Lux) Fund Solutions – MSCI China ESG Universal Low Carbon Select UCITS ETF CNESG
7. Amundi MSCI China UCITS ETF LCCN
8. iShares MSCI China UCITS ETF ICHN
9. Xtrackers MSCI China UCITS ETF LG9
10. US(Irl) Fund Solutions PLC - MSCI China A SF UCITS ETF CNAUA

 

Parhaiten tuottaneiden osake-ETF:ien tunnusluvut

Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF

• Morningstar Rating: 1 star
• Expense Ratio: 0.49%
• Morningstar Category: Equity Technology

44 miljoonan euron arvoinen Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF oli kolmannen kvartaalin parhaiten tuottanut ETF 23,93 %:n tuotollaan. Passiivisesti hallinnoitu Invesco ETF päihitti selvästi Morningstarin osaketeknologiakategorian keskimääräisen rahaston, jonka tuotto oli vastaavana ajanjaksona -1,20 %. Viimeisen 12 kuukauden aikana Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF on tuottanut 14,80 %, mikä kuitenkin jää alle kategorian keskimääräisen rahaston 26,92 %:n tuoton, asettaen sen 81. prosenttiluokkaan.

Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF:llä on Morningstarin Bronze-mitaliluokitus, ja se lanseerattiin kesäkuussa 2021.

Xtrackers MSCI Thaimaa UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 stars
• Expense Ratio: 0.54%
• Morningstar Category: Thailand Equity

Toiseksi parhaiten kolmannella kvartaalilla tuottanut ETF oli 81 miljoonan euron Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF. Passiivisesti hallinnoitu Xtrackersin ETF tuotti 23,73 % ja ylitti keskimääräisen Thaimaan osakerahaston, joka tuotti 20,39 %. Viimeisten 12 kuukauden aikana Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF on tuottanut 10,62 %, mikä on parempi kuin luokkansa keskimääräisen rahaston 5,64 %:n tuotto, joten ETF on 1. prosenttiluokassa.

Silver-luokiteltu Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF lanseerattiin kesäkuussa 2010.

KraneShares CSI China Internet ETF USD

• Morningstar Rating: 1 star
• Expense Ratio: 0.75%
• Morningstar Category: Equity Technology

555 miljoonan euron KraneShares CSI China Internet ETF USD oli kvartaalin kolmannella sijalla 23,32 %:n tuotolla. Passiivisesti hallinnoitu Krane ETF ylitti kolmannen kvartaalin  aikana osaketeknologiakategorian rahastojen keskimääräisen 1,20 %:n tappion. Viimeisen 12 kuukauden aikana Krane ETF on tuottanut 22,60 %, mikä kuitenkin jää kategorian keskimääräisen rahaston 26,92 %:n tuotosta, asettaen sen 63. prosenttiluokkaan."

Marraskuussa 2018 lanseeratun KraneShares CSI China Internet ETF USD -sijoitusrahaston Morningstar Medalist -luokitus on pronssi.

Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 stars
• Expense Ratio: 0.60%
• Morningstar Category: China Equity

215 miljoonan euron arvoinen Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF sijoittui neljänneksi 20,57 prosentin tuotollaan. Passiivisesti hallinnoitu Xtrackersin ETF ylitti selvästi keskimääräisen Kiina-osakerahaston, jonka tuotto oli 12,79 % samana ajanjaksona. Viimeisen 12 kuukauden aikana rahasto on tuottanut 19,77 %, mikä on selvästi enemmän kuin luokkansa rahastojen keskimääräinen 8,70 %:n tuotto, sijoittaen sen neljänteen prosenttiluokkaan kyseisellä ajanjaksolla.

Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF:llä on kuitenkin negatiivinen Morningstar Medalist -luokitus, mikä viittaa siihen, että analyytikkomme odottavat sen olevan yksi luokkansa heikoimmin suoriutuvista rahastoista, ja pitävät epätodennäköisenä, että rahasto tuottaisi positiivista tuottoa palkkioiden jälkeen.

iShares China Large Cap UCITS ETF 

• Morningstar Rating: 2 stars
• Expense Ratio: 0.74%
• Morningstar Category: China Equity

Viidenneksi parhaiten tuottanut ETF oli 683 miljoonan euron arvoinen iShares China Large Cap UCITS ETF, joka nousi kolmannella kvartaalilla 20,53 %. Tämä passiivisesti hallinnoitu iShares ETF päihitti selvästi Kiinan osakkeiden luokan rahastojen keskimääräisen 12,79 %:n
tuoton. Viimeisen vuoden aikana iShares China Large Cap UCITS ETF on tuottanut 19,57 %, mikä on huomattavasti enemmän kuin luokkansa keskimääräisen rahaston 8,70 %:n tuotto, sijoittaen sen viidenteen prosenttiluokkaan.

Lokakuussa 2004 lanseeratun iShares China Large Cap UCITS ETF:n Morningstar Medalist -luokitus on negatiivinen.

US(Lux) Fund Solutions – MSCI China ESG Universal Low Carbon Select UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.30%
• Morningstar Category: China Equity

242 miljoonan euron arvoinen US(Lux) Fund Solutions - MSCI China ESG Universal Low Carbon Select UCITS ETF oli kolmannella kvartaalilla kuudenneksi parhaiten tuottanut ETF 20,34 %:n tuotollaan. Passiivisesti hallinnoidun ETF:n tuotto ylitti selvästi Morningstarin Kiinan osakerahastoluokan keskimääräisen 12,79 %:n tuoton. Viimeisen 12 kuukauden aikana US(Lux) Fund Solutions - MSCI China ESG Universal Low Carbon Select UCITS ETF on tuottanut 12,22 %, mikä on parempi kuin luokkansa keskimääräisen rahaston 8,70 %:n tuotto, sijoittaen sen 32. prosenttiluokkaan.

Tämä rahasto huomioi ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon (ESG) liittyvät kriteerit, ja sillä on Morningstarin Silver-mitaliluokitus.

Amundi MSCI China UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.29%
• Morningstar Category: China Equity

Kolmannen kvartaalin seitsemänneksi parhaiten tuottanut ETF oli 351 miljoonan euron arvoinen Amundi MSCI China UCITS ETF. Passiivisesti hallinnoitu Amundin ETF tuotti 18,63 %, ylittäen selvästi keskimääräisen Kiina-osakerahaston 12,79 %:n tuoton. Viimeisen 12 kuukauden aikana Amundi MSCI China UCITS ETF on tuottanut 17,69 %, mikä on huomattavasti parempi kuin luokkansa keskimääräisen rahaston 8,70 %:n tuotto, sijoittaen sen 10. prosenttiluokkaan.

Amundi MSCI China UCITS ETF:llä on Morningstarin Bronze-mitaliluokitus, ja se lanseerattiin heinäkuussa 2018.

iShares MSCI China UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.28%
• Morningstar Category: China Equity

1,3 miljardin euron arvoinen iShares MSCI China UCITS ETF sijoittui kvartaalin kahdeksanneksi ja tuotti 18,44 %. Passiivisesti hallinnoitu iSharesin ETF ylitti Kiinan osakeluokan rahastojen keskimääräisen 12,79 %:n tuoton. Viimeisten 12 kuukauden aikana iShares ETF on tuottanut 17,24 %, mikä on enemmän kuin luokkansa keskimääräisen rahaston 8,70 %:n tuotto, joten se on 12. prosenttiluokassa.

Pronssiluokiteltu iShares MSCI China UCITS ETF lanseerattiin kesäkuussa 2019.

Xtrackers MSCI China UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.66%
• Morningstar Category: China Equity

Xtrackers MSCI China UCITS ETF -sijoitusrahasto, jonka arvo oli 1,4 miljardia euroa, sijoittui kolmannella vuosineljänneksellä yhdeksänneksi 18,38 %:n nousullaan. Passiivisesti hallinnoitu Xtrackers ETF ylitti selvästi keskimääräisen Kiina-osakerahaston tuoton, joka oli 12,79 %. Viimeisen 12 kuukauden aikana rahasto on tuottanut 16,84 %, mikä on merkittävästi enemmän kuin luokkansa rahastojen keskimääräinen 8,70 %:n tuotto, sijoittaen sen 15. prosenttiluokkaan.

Kesäkuussa 2010 lanseerattu Xtrackers MSCI China UCITS ETF:llä on neutraali Morningstar Medalist -luokitus.

US(Irl) Fund Solutions PLC - MSCI China A SF UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 stars
• Expense Ratio: 0.20%
• Morningstar Category: China Equity - A Shares

Kymmenenneksi parhaiten tuottanut ETF oli 87 miljoonan euron arvoinen US(Irl) Fund Solutions PLC - MSCI China A SF UCITS ETF, joka nousi kolmannella neljänneksellä 17,66 %. Passiivisesti hallinnoitu UBS:n ETF ylitti selvästi Kiinan osakkeiden A-luokan rahastojen keskimääräisen 11,56 %:n tuoton. Viimeisen vuoden aikana US(Irl) Fund Solutions PLC - MSCI China A SF UCITS ETF on tuottanut 12,08 %, mikä ylittää luokkansa keskimääräisen rahaston 2,41 %:n tuoton ja sijoittaa sen 13. prosenttiluokkaan.

US(Irl) Fund Solutions PLC - MSCI China A SF UCITS ETF:llä on Morningstarin Silver-mitaliluokitus, ja se lanseerattiin helmikuussa 2020.

Mitä ETF:t ovat?

ETF:t (Pörssinoteeratut rahastot) ovat sijoituksia, joilla käydään päivän mittaan kauppaa pörsseissä, aivan kuten yksittäisillä osakkeilla. Ne eroavat perinteisistä sijoitusrahastoista, joita kutsutaan avoimiksi rahastoiksi ja joita voidaan ostaa tai myydä vain yhteen hintaan joka päivä. Historiallisesti ETF-rahastot ovat seuranneet indeksejä, mutta viime vuosina yhä useampia ETF-rahastoja on hallinnoitu aktiivisesti. ETF-rahastot kattavat erilaisia omaisuusluokkia, kuten osakkeita, joukkovelkakirjoja, hyödykkeitä ja viime aikoina myös kryptovaluuttoja.

Parhaat ETF:t: Lisäideoita harkintaan

Sijoittajat, jotka haluavat löytää lisää parhaiten menestyviä tai edullisimpia ETF-rahastoja, voivat toimia seuraavasti:

ETF Screener -työkalun avulla voit löytää parhaat ETF:t omien kriteerien mukaan. Voit etsiä rahastoja niiden maksujen, Morningstarin mitaliluokitusten, johtajien toimikausien ja muiden perusteiden mukaan.

• Käy ETF-sivullamme pysyäksesi ajan tasalla ajankohtaisista Morningstarin ETF-tutkimuksista ja -analyyseistä.

Vertaile rahastoja ja ETF-rahastoja vierekkäin ja seuraa helposti niiden arvostuksia, luokituksia ja kuluja.

Tämän artikkelin on koonnut Bella Albrecht, toimittanut Lauren Solberg ja tarkistanut Johanna Englundh.

Tämä artikkeli on tuotettu automaation avulla, ja Morningstarin toimittajat ovat tarkistaneet sen.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Bella Albrecht  on datatoimittaja Morningstarilla

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja