Kolmannen kvartaalin huonoiten tuottaneet osake-ETF:t

iShares MSCI Turkey UCITS ETF ja Amundi MSCI Turkey UCITS ETF kuuluivat huonoimmin tuottaneisiin ETF-rahastoihin vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla.

Bella Albrecht 09.10.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Pörssinoteeratut rahastot eli ETF:t ovat usein edullisia välineitä, joiden avulla sijoittajat voivat seurata suosittuja indeksejä tai hyödyntää kokeneiden sijoittajien valintoja yrittäessään voittaa markkinat. Parhaat niistä toimivat salkun rakennuspalikoina, ja toisin kuin tavalliset sijoitusrahastot, kaikki ETF-rahastot ovat kaupankäynnin kohteena koko päivän ajan pörssissä.

Vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla huonoimmin tuottivat iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK ja Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR. Tämän artikkelin tiedot ovat peräisin Morningstar Directistä.

Jos haluat lukea parhaiten menestyneistä ETF-rahastoista, klikkaa tästä,

Huonoimmin tuottaneiden ETF:ien seulonta

Löytääksemme vuosineljänneksen huonoimmin tuottaneet osake-ETF:t seuloimme Morningstarin Equity-kategorian ETF:t, jotka ovat saatavilla Suomessa. Jätimme pois pörsinoteeratut sertifikaatit (ETN:t) ja ETF:t, joiden kokonaisvarat olivat alle 25 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (22,7 miljoonaa euroa).

Huonoimmin tuottaneista ETF-rahastoista kaksi kuului Turkin osakkeiden luokkaan, jossa rahastot laskivat 15,65 % kolmannella neljänneksellä.

10 huonoimmin tuottanutta ETF:ää vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla

1. iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK
2. Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR
3. iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF SEMI
4. Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating URNM
5. iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) IOGP
6. VanEck Semiconductor UCITS ETF SMH
7. SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF STN
8. iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF ESIE
9. SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF STK
10. iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF ESIT

 

Huonoiten menestyneiden osake-ETF:ien tunnusluvut

iShares MSCI Turkki UCITS ETF 

• Morningstar Rating: 1 star
• Expense Ratio: 0.74%
• Morningstar Category: Turkey Equity

Kolmannen kvartaalin huonoiten tuottanut ETF oli 92 miljoonan euron iShares MSCI Turkey UCITS ETF, joka laski 16,18 %. Passiivisesti hallinnoitu iSharesin ETF kehittyi lähes samalla tavalla kuin Turkki-osakeluokan rahastojen keskimääräinen 15,65 %:n tappio kolmannella kvartaalilla. Viimeisten 12 kuukauden aikana iShares MSCI Turkey UCITS ETF nousi vain 0,54 %, mikä sijoittaa sen luokkansa 84. prosenttiyksikköön, ja se alittaa keskimääräisen rahaston 7,02 %:n tuoton.

iShares MSCI Turkey UCITS ETF:llä on negatiivinen Morningstar Medalist -luokitus, mikä tarkoittaa, että analyytikkomme odottavat sen olevan yksi luokkansa huonoimmin tuottavista rahastoista ja pitävät epätodennäköisenä, että se tuottaa positiivista tuottoa palkkioiden jälkeen.

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 stars
• Expense Ratio: 0.45%
• Morningstar Category: Turkey Equity

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF, jonka arvo oli 112 miljoonaa euroa, oli 16,02 %:n tappiollaan listamme toiseksi huonoimmin tuottanut ETF kolmannella kvartaalilla. Passiivisesti hallinnoitu Amundin ETF kehittyi lähes samalla tavalla kuin Turkki-osakeluokan rahastojen keskimääräinen 15,65 %:n tappio. Viimeisten 12 kuukauden aikana Amundi MSCI Turkey UCITS ETF saavutti 2,27 %:n tuoton, mikä sijoittaa sen luokkansa 64. prosenttiyksikköön ja alittaa keskimääräisen rahaston 7,02 %:n tuoton.

Neutraaliluokiteltu Amundi MSCI Turkey UCITS ETF lanseerattiin maaliskuussa 2019.

iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF 

• Morningstar Rating: 4 stars
• Expense Ratio: 0.35%
• Morningstar Category: Equity Technology

Kolmanneksi huonoimmin kolmannella neljänneksellä tuottanut ETF oli 1,2 miljardin euron iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF, joka laski 11,22 prosenttia. Passiivisesti hallinnoitu iSharesin ETF alitti osaketeknologiakategorian rahastojen keskimääräisen 1,20 prosentin tappion. Viimeisten 12 kuukauden aikana ETF nousi 40,39 % ja sijoittui luokkansa 15. prosenttiosuuteen, mikä on parempi kuin luokan keskimääräinen yhden vuoden tuotto, joka on 26,92 %.

iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF ottaa huomioon ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyvät kriteerit. Tällä rahastolla on Morningstarin mitaliluokitus Gold.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating

• Morningstar Rating: N/A
• Expense Ratio: 0.85%
• Morningstar Category: Equity Natural Resources

263 miljoonan euron arvoinen Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating oli kolmannella vuosineljänneksellä neljänneksi huonoimmin tuottanut ETF, ja sen tappio oli 10,50 %. Passiivisesti hallinnoitu ETF menestyi heikommin kuin luonnonvarat-osakeluokan rahastojen keskimääräinen 0,96 %:n tuotto. Viime vuoden aikana ETF laski 4,08 % ja sijoittui luokkansa 89. prosenttiyksikköön, mikä alitti luokan keskimääräisen 5,75 % yhden vuoden tuoton.

Pronssiluokiteltu Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating lanseerattiin toukokuussa 2022.

iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) 

• Morningstar Rating: 2 stars
• Expense Ratio: 0.55%
• Morningstar Category: Equity Energy

Viidenneksi huonoin oli 272 miljoonan euron iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc), joka menetti 10,35 % kolmannella neljänneksellä. Passiivisesti hallinnoitu iShares ETF laski enemmän kuin osake-energialuokan rahastojen keskimääräinen 4,26 prosentin lasku. Viimeisen vuoden aikana iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) laski 9,48 % ja sijoittui luokkansa 96. prosenttiyksikköön. Se putosi enemmän kuin luokan keskimääräinen yhden vuoden tappio, joka oli 0,25 %.

iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF USD (Acc) -sijoitusrahastolla on Morningstarin mitaliluokitus Bronze. Se lanseerattiin syyskuussa 2011.

VanEck Semiconductor UCITS ETF

• Morningstar Rating: 5 stars
• Expense Ratio: 0.35%
• Morningstar Category: Equity Technology

Kuudenneksi huonoimmin kolmannella neljänneksellä tuottanut ETF oli 2,3 miljardin euron VanEck Semiconductor UCITS ETF, joka menetti 10,32 %. Passiivisesti hallinnoitu VanEck ETF laski enemmän kuin osaketeknologiakategorian rahastojen keskimääräinen 1,20 prosentin tappio. Viimeisten 12 kuukauden aikana VanEck Semiconductor UCITS ETF nousi 49,84 %, sijoittuen luokkansa 6. prosenttiyksikköön ja ylittäen keskimääräisen rahaston 26,92 % tuoton.

VanEck Semiconductor UCITS ETF:llä on Morningstarin mitaliluokitus Bronze, ja se lanseerattiin joulukuussa 2020.

SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 stars
• Expense Ratio: 0.18%
• Morningstar Category: Equity Energy

SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF oli 10,30 prosentin tappiollaan 942 miljoonan euron arvoisen sijoitusrahaston seitsemänneksi huonoimmin tuottanut rahasto listallamme kolmannella neljänneksellä. Passiivisesti hallinnoitu State Streetin ETF putosi enemmän kuin osake-energialuokan rahastojen keskimääräinen 4,26 prosentin tappio. Viimeisten 12 kuukauden aikana SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF menetti 7,78 %, mikä sijoittaa sen luokkansa 87. prosenttiluokkaan, ja se laski enemmän kuin keskimääräisen rahaston 0,25 % tappio.

 Joulukuussa 2014 lanseeratun SPDR MSCI Europe Energy UCITS ETF:n Morningstar Medalist -luokitus on Silver.

iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.18%
• Morningstar Category: Equity Energy

Kahdeksanneksi huonoimmin kolmannella vuosineljänneksellä tuottanut ETF oli 147 miljoonan euron iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF, joka laski 10,24 prosenttia. Passiivisesti hallinnoitu iSharesin ETF menestyi heikommin kuin osake-energialuokan rahastojen keskimääräinen 4,26 %:n tappio. Viimeisten 12 kuukauden aikana ETF laski 8,27 %, sijoittuen 92. prosenttiyksikköön kategoriassaan, mikä on enemmän kuin keskimääräinen 0,25 %:n yhden vuoden tappio.

Marraskuussa 2020 lanseeratun iShares MSCI Europe Energy Sector UCITS ETF:n Morningstar Medalist -luokitus on Silver.

SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF 

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.18%
• Morningstar Category: Equity Technology

85 miljoonan euron arvoinen SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF oli kolmannella neljänneksellä yhdeksänneksi huonoimmin tuottanut ETF, ja sen arvo laski 9,51 prosenttia. Passiivisesti hallinnoitu State Streetin ETF menestyi heikommin kuinosaketeknologiakategorian rahastojen keskimääräinen 1,20 %:n tappio. Viime vuoden aikana ETF nousi 29,51 %, sijoittuen 42. prosenttiyksikköön, mikä on parempi kuin luokan keskimääräinen 26,92 %:n yhden vuoden tuotto. 

SPDR MSCI Europe Technology UCITS ETF:llä on Morningstarin mitaliluokitus Bronze, ja se lanseerattiin joulukuussa 2014.

iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF 

• Morningstar Rating: 3 stars
• Expense Ratio: 0.18%
• Morningstar Category: Equity Technology

Kymmenenneksi huonoin oli 591 miljoonan euron iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF, joka menetti 9,39 prosenttia kolmannella kvartaalilla. Passiivisesti hallinnoitu iShares ETF laski enemmän kuin osaketeknologiakategorian rahastojen keskimääräinen 1,20 prosentin tappio vuosineljänneksellä. Viime vuoden aikana iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF nousi 28,14 %, sijoittuen osaketeknologialuokan 47. prosenttiyksikköön 12 kuukauden jakson aikana. Se ylitti luokan keskimääräisen 26,92 %:n yhden vuoden tuoton.

Kultaluokiteltu iShares MSCI Europe Information Technology Sector UCITS ETF lanseerattiin marraskuussa 2020.

Mitä ETF:t ovat?

ETF:t (Pörssinoteeratut rahastot) ovat sijoituksia, joilla käydään päivän mittaan kauppaa pörsseissä, aivan kuten yksittäisillä osakkeilla. Ne eroavat perinteisistä sijoitusrahastoista, joita kutsutaan avoimiksi rahastoiksi ja joita voidaan ostaa tai myydä vain yhteen hintaan joka päivä. Historiallisesti ETF-rahastot ovat seuranneet indeksejä, mutta viime vuosina yhä useampia ETF-rahastoja on hallinnoitu aktiivisesti. ETF-rahastot kattavat erilaisia omaisuusluokkia, kuten osakkeita, joukkovelkakirjoja, hyödykkeitä ja viime aikoina myös kryptovaluuttoja.

Parhaat ETF:t: Lisäideoita harkintaan

Sijoittajat, jotka haluavat löytää lisää parhaiten menestyviä tai edullisimpia ETF-rahastoja, voivat toimia seuraavasti:

• ETF Screener -työkalun avulla voit löytää parhaat ETF:t omien kriteerien mukaan. Voit etsiä rahastoja niiden maksujen, Morningstarin mitaliluokitusten, johtajien toimikausien ja muiden perusteiden mukaan.

• Käy ETF-sivullamme pysyäksesi ajan tasalla ajankohtaisista Morningstarin ETF-tutkimuksista ja -analyyseistä.

 Vertaile rahastoja ja ETF-rahastoja vierekkäin ja seuraa helposti niiden arvostuksia, luokituksia ja kuluja.

Tämän artikkelin on koonnut Bella Albrecht, toimittanut Lauren Solberg ja tarkistanut Johanna Englundh.

Tämä artikkeli on tuotettu automaation avulla, ja Morningstarin toimittajat ovat tarkistaneet sen.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Bella Albrecht  on datatoimittaja Morningstarilla

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja