Euron ralli voi olla ohi. Mitä seuraavaksi?

Miten suojata salkkuasi, kun euro-dollari-pari siirtyy poliittisen ja rahapoliittisen epävarmuuden aikaan?

Valerio Baselli 11.10.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Currencies

Viimeisten kahden kvartaalin aikana euron dollariin nähden tekemän rallin jälkeen vuoden loppukuukausina on vielä useita villejä kortteja.

Huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana euro vahvistui suhteessa Yhdysvaltain dollariin ja nousi 1,06:sta 1,12:een. T. Rowe Pricen Euroopan pääekonomistin Tomasz Wieladekin mukaan kehitystä vauhditti negatiivinen sentimentti Yhdysvalloissa.

”Inflaation kiihtyminen ja heikko kasvu olivat jo sisäänrakennettuina Euroopan markkinoiden hinnoitteluun. Tämän jälkeen Yhdysvaltojen työmarkkinatiedot ovat alkaneet viilentyä ja öljyn hinta on laskenut merkittävästi. Nämä tekijät mahdollistivat sen, että Fed leikkasi 50 peruspistettä syyskuussa ja markkinat hinnoittelivat suuren määrän leikkauksia vuoden 2025 loppuun asti”, Wieladek sanoo Morningstarin haastattelussa.

”Pohjimmiltaan rahoitusmarkkinat hinnoittelevat jonkinlaisen mahdollisuuden Yhdysvaltojen taantumaan ensi vuoden aikana, mikä tekee siitä pikemminkin dollarin heikkoutta kuin euron vahvistumista koskevan tarinan”.

J. Safra Sarasinin FX-strategi Claudio Wewel toteaa, että ”koko vuoden 2023 ja 2024 jälkipuoliskon ajan EUR-USD-valuuttakurssi on enemmän tai vähemmän myötäillyt Yhdysvaltain 10-vuotisten valtionlainojen tuottoa. Yhdysvaltain joukkolainojen tuotot ovat laskeneet voimakkaasti viime kuukausina, mikä on antanut uutta myötätuulta eurolle.”

Voisiko euro jatkaa nousuaan Q4:llä?

Nyt on kuitenkin otettava huomioon Yhdysvaltain keskuspankin ja EKP:n kannat. Molemmat keskuspankit ovat aloittaneet rahapoliittisen keventämisen kierroksensa, mutta on vielä kiistanalaista, kuinka nopeasti ja päättäväisesti ne etenevät.

Inflaatio on laskussa Atlantin molemmin puolin, mutta markkinat odottavat Fedin liikkuvan hieman aggressiivisemmin koronlaskun tiellä, mikä sulkee hieman eroja ja jättää tilaa vahvemmalle eurolle.

”Kun otetaan huomioon, että Yhdysvaltojen korko-odotukset on jo hinnoiteltu uudelleen merkittävässä määrin, emme usko, että Yhdysvaltojen talouden nykytila oikeuttaa jyrkempiin koronlaskuihin kuin mitä on jo hinnoiteltu”, Claudio Wewel sanoo. ”Näin ollen emme usko, että eurolle on odotettavissa lisää myötätuulta korkopuolelta. Mielestämme markkinat keskittyvät jatkossa todennäköisemmin suhteelliseen suhdannevaihteluun, joka on viimeaikaisten suhdanneindikaattoreiden mukaan pysynyt euroalueella heikkona. Tämä viittaa mielestämme siihen, että EUR-USD:n pitäisi lähiaikoina hiipua alemmas.”

Forex.comin vanhempi strategi James Stanleyn mielestä EUR/USD vaikuttaa yliarvostetulta. ”Uskon, että USD:n heikkous, joka oli melko syvä Q3:n kahden ensimmäisen kuukauden aikana, johtui suurelta osin USD/JPY:n purkautumisesta, mikä auttoi EUR/USD:n nousuun”, Stanley kirjoittaa analyysissä 2. lokakuuta.

1,12 on historiallisesti korkea taso, ja itse asiassa eurolla ei näytä olevan tästä eteenpäin paljon kasvuvaraa suhteessa dollariin. Esimerkiksi Commerzbankin analyytikot odottavat euron olevan 1,11 dollarissa vuoden loppuun mennessä ja BofA ennustaa 1,12 dollaria vuoden loppuun mennessä.

”Konsensus rakentuu nopeasti EKP:n lokakuun koronlaskun ympärille ”, kirjoittaa ING:n FX-strategi Francesco Pesole 3. lokakuuta julkaistussa muistiossaan. ”Euro ei voi enää luottaa tukevaan lyhyen aikavälin korkoeroon, ja EUR/USD 2-vuotisen swap-korkoeron ollessa -110bp on johdonmukainen EUR/USD:n palatessa takaisin 1,100:een tai hieman sen alapuolelle”, hän sanoo.

Mitä Trump tai Harris tarkoittaisi dollarille?

Tomasz Wieladekin mukaan ”virtahepo olohuoneessa tulevan EUR/USD-tason kannalta on oikeastaan Yhdysvaltain presidentinvaalit”, sillä ”tällä hetkellä on paljon talouspoliittista epävarmuutta Yhdysvaltain tulevasta kauppapolitiikasta”. Donald Trumpin politiikkaan kuuluu esimerkiksi tullien korottaminen ja verojen alentaminen, mikä todennäköisesti johtaisi inflaation kiihtymiseen ja näin ollen dollarin vahvistumiseen, kun Fed pitää lainakustannukset korkeammalla.

”Ennusteeni”, sanoo T. Rowe Pricen pääekonomisti, ”on, että jos presidentti Trump valitaan, EUR/USD asettuu todennäköisesti 1,05:een. Toisaalta Harrisin voiton sattuessa laskeudumme 1,15”.

Vahvemman tai heikomman euron seuraukset

Vahvempi euro voisi vahingoittaa Euroopan tärkeimpiä teollisuudenaloja, jotka kaikki ovat riippuvaisia viennistä. Tämä koskee erityisesti autoteollisuutta, johon kohdistuu myös erittäin voimakas kilpailupaine Kiinan taholta. Vahvempi euro parantaa kuitenkin myös kuluttajien tilannetta ja nostaa heidän käytettävissä olevia tulojaan.

Tällaisessa tilanteessa Wieladekin mukaan ”sijoittajien pitäisi keskittyä yrityksiin, jotka ovat kotimaassa toimivia ja keskittyvät kuluttajiin”.

Tästä huolimatta Wewel suhtautuu tällaiseen skenaarioon epäilevästi: ”Euro ei todennäköisesti koe kasvun myötätuulta valuuttakurssipuolelta vuonna 2025. Toisaalta odotamme, että EUR-USD-kurssin kehityskaari on melko litteä, joten valuuttakurssin pitäisi olla vähemmän huolestuttava. Ennusteidemme mukaan useimmissa kehittyneissä maissa kasvu on euroaluetta nopeampaa tulevana vuonna”.

Miten suojautua valuuttariskiltä?

Euron muutoksilla suhteessa muihin valuuttoihin on selvä vaikutus euroalueen sijoittajien hallussa oleviin ulkomaanvaluuttamääräisiin varoihin - aivan kuten ne vaikuttavat spekulatiivisesti euroalueen ulkopuolisten sijoittajien hallussa oleviin euromääräisiin varoihin. Useimmissa tapauksissa valuuttakurssimuutokset ja tuotot korreloivat positiivisesti, joten valuuttariski lisää yleensä volatiliteettia.

Periaatteessa, jos ulkomaanvaluutta vahvistuu paikallista valuuttaa vastaan, vaikutus on positiivinen, koska toisen valuutan määräiset varat vain nousevat arvoonsa valuuttamarkkinoiden vilkkauden vuoksi. Jos taas paikallinen valuutta vahvistuu, pelkästään tällä on negatiivinen vaikutus ulkomaisiin varoihin.

Laskelmasta tulee luonnollisesti vieläkin monimutkaisempi, kun samaan koriin sisällytetään eri valuuttojen määräisiä varoja, kuten globaalien osakerahastojen tapauksessa.

Niille, jotka haluavat välttää valuuttakurssimuutosten huomioon ottamisen sijoituksissaan, yhä useammat sijoitusrahastot ja ETF-rahastot tarjoavat suojatun osakeryhmän, jonka tavoitteena on minimoida lopulliseen tuottoon kohdistuva valuuttariski.

Suojaus ei koskaan ole täydellinen, ja kuten seuraavasta taulukosta käy ilmi, suojauksen ja valuuttamääräisen osuuden kehitys voi poiketa toisistaan. Tämä johtuu osittain siitä, että suojatut rahastoluokat veloittavat korkeampia palkkioita. Useimmille yksityissijoittajille suojaamaton vaihtoehto saattaa edelleen olla helpoin tapa, erityisesti pitkän aikavälin sijoituksissa ja maailmanlaajuisissa rahastoissa, joissa on useita eri valuuttoja, jotka voivat liikkua eri suuntiin.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja