Mitkä tekoälyosakkeet ovat Yhdysvaltain osakemarkkinoiden nousun kärjessä?

Kesän notkahduksen jälkeen Nvidia, Apple ja Amazon piristävät jälleen markkinoita.

Bella Albrecht 24.10.2024
Facebook Twitter LinkedIn

AI UK Main

Heinä- ja elokuun jyrkän laskun jälkeen osakkeet, joiden katsotaan hyötyvän tekoälybuumista, ovat jälleen johtamassa osakemarkkinoita uusiin huippulukemiin.

”Yhdysvaltain osakemarkkinat laskivat elokuun alussa heikon palkkaraportin jälkeen, mikä johti markkinoiden pelkoihin mahdollisesta taantumasta”, sanoo David Sekera, Morningstarin päästrategina Yhdysvalloissa. ”Markkinat toipuivat nopeasti, sillä osakkeet, jotka johtivat markkinoita alas, johtivat ne sitten takaisin ylös.”

Viimeisimmän 5. elokuuta saavutetun pohjan jälkeen Morningstarin Yhdysvaltain markkinaindeksi on noussut 13,19 %, ja lähes puolet tästä noususta on Morningstar Directin mukaan tullut teknologiasektorilta. Sektorin osuus kokonaisvoitosta oli 5,09 prosenttiyksikköä, kun taas toiseksi suurin tekijä, rahoituspalvelut, lisäsi 2,13 prosenttiyksikköä. Rahoitusosakkeet ovat nousseet maan suurimpien pankkien hyvien tulosten myötä.

Suurin yksittäinen osake rallin taustalla on tekoälyjätti Nvidia NVDA, joka on noussut 35,12 % elokuun 5. päivän jälkeen. Osake on vaikuttanut 1,72 prosenttiyksikköä Yhdysvaltain markkinaindeksin nousuun. Seuraavat viisi johtavaa osaketta ovat kaikki myös tekoälyyn liittyviä: Apple AAPL (0,67 prosenttiyksikköä), Amazon.com AMZN (0,50 prosenttiyksikköä), Meta Platforms META, Microsoft MSFT ja Broadcom AVGO.

Tämä elpyminen on ristiriidassa kolmannella neljänneksellä vallinneen trendin kanssa, jossa sijoittajat siirtyivät suurten teknologiayhtiöiden osakkeista, jotka olivat johtaneet härkämarkkinoita, suosituimmille alueille - pääasiassa arvo-osakkeisiin ja pienempiin yrityksiin.

Onko tekoälykaupalla vielä tilaa?

Morningstarin Global Next Generation Artificial Intelligence -indeksi, joka keskittyy kehittyneisiin tekoälytuotteisiin, on noussut tänä vuonna 30,94 %, kun taas Yhdysvaltain kokonaismarkkinat ovat nousseet 22,92 %. Nousu ei kuitenkaan ole ollut pelkkää juhlaa. Huhtikuussa indeksi laski 6,60 % yhdessä viikossa, mikä johti markkinoiden 3,06 %:n laskuun. Heinäkuussa tekoälyosakkeet laskivat 5,23 % neljässä päivässä, mikä aiheutti markkinoiden 2,13 %:n laskun 

Elokuusta lähtien tekoälyosakkeet ovat kuitenkin päässeet jälleen vauhtiin, mikä on johtanut sekä tekoälyindeksin että koko markkinan uusiin huippulukemiin. Tämä nosti AI-indeksin yliarvostetuksi; keskimääräinen osake on 7 prosentin preemiolla käypään arvoonsa nähden markkina-arvopainotettuna. Tämä herättää kysymyksiä siitä, kuinka paljon tilaa näillä osakkeilla on vielä kasvaa?

Sekera selittää: ”Viime vuosineljänneksellä korostimme, että tekoälyn kanssa eniten korreloivat suurten yritysten kasvuosakkeet olivat nousseet niin korkealle, että ne olivat yleisesti ottaen yliarvostettuja, ja esitimme retorisen kysymyksen "Onko tekoälykaupan kulta-aika ohi?" Hän toteaa, että ”kierto ulos yliarvostetuista ja ylimitoitetuista suurista kasvuosakkeista” on jo alkanut. ”Näemme edelleen mahdollisuuksia small cap -sektorilla ja arvoluokassa.” Morningstarin US Small Value -indeksi käy kauppaa 9 % alennuksella käyvän arvon arvioon nähden markkina-arvopainotettuna.

Deja Vu teknologia-ralli?

Osakemarkkinoiden viimeaikainen nousu näyttää tutulta verrattuna voittoihin lokakuusta 2022 - jolloin viimeisin karhumarkkina saavutti pohjan - heinäkuuhun 2024 asti. Teknologiaosakkeet johtivat kehitystä myös tuona aikana, ja niiden osuus markkinoiden kumulatiivisesta 57,29 prosentin kokonaisvoitosta oli 26,69 prosenttiyksikköä. Toisin sanoen teknologiaosakkeiden osuus markkinoiden noususta edellisen rallin aikana oli 46,6 %. Edellisen rallin aikana teknologiaosakkeiden osuus kokonaisvoitosta oli 38,9 %.

Rahoituspalveluiden osakkeet olivat myös tuolloin toiseksi suurin tekijä, sillä niiden osuus kokonaishyödystä oli 6,34 prosenttiyksikköä eli 11,1 %. Viime rallin aikana 16,1 % kokonaisvoitosta tuli rahoitusosakkeista. Viestintäpalvelut, kuluttajasykliset ja teollisuusyritykset muodostavat viiden suurimman panostajan joukon molemmissa nousuissa. Lisäksi molemmissa nousuissa kiinteistöt ja raaka-aineet olivat kaksi kolmesta huonoimmin tuottaneesta sektorista.

Kirjoittaja(t) ei(vät) omista minkään tässä artikkelissa mainitun arvopaperin osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöistä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Bella Albrecht  on datatoimittaja Morningstarilla

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja