Elokuun alun äärimmäisen volatiliteetin jälkeen useimmat omaisuusluokat elpyivät ja päättivät syyskuun positiivisesti. Maailmanlaajuiset osakkeet nousivat 2,3 % (Yhdysvaltain dollareissa), kun taas maailmanlaajuiset valtionlainat tuottivat 1,1 % (Yhdysvaltain dollareissa, valuuttasuojattuna).
Tätä taustaa vasten sijoittajat osoittivat edelleen positiivista sentimenttiä, mikä johtui todennäköisesti Yhdysvaltain keskuspankin ja Euroopan keskuspankin päätöksestä laskea korkoja. Sijoittajat sijoittivat syyskuussa 36,5 miljardia euroa Eurooppaan sijoittautuneisiin pitkäaikaisiin rahastoihin. Vuoden kolmannella neljänneksellä nettomääräisiä sijoituksia kirjattiin 121 miljardia euroa.
Joukkovelkakirja- ja passiiviset osakerahastot kasvussa
Heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana maailmanlaajuiset osakemarkkinat nousivat kaikkien aikojen korkeimpiin lukemiin huolimatta useaan otteeseen esiintyneestä volatiliteetista. Kehittyvät markkinat kehittyivät vahvasti, mitä vauhditti Kiinan ilmoitus uusista elvytystoimista. Osakerahastot keräsivät neljänneksen aikana 41,7 miljardia euroa (syyskuussa 11,8 miljardia euroa). Tämä oli yksipuolinen asia, sillä passiiviset strategiat keräsivät neljänneksen aikana 50,2 miljardin euron nettovirrat ja aktiiviset osakerahastot menettivät 8,5 miljardia euroa. Syyskuu oli aktiivisille osakerahastostrategioille 18. kuukausi, jolloin ne tekivät nettomääräisiä lunastuksia viimeisten yhdeksäntoista kuukauden aikana (toukokuu 2024 oli ainoa positiivinen kuukausi).
Syyskuussa Fed alensi tavoitekorkoaan 0,50 %:lla, mikä oli odotettua enemmän, ja antoi merkkejä tulevasta lisälaskusta. Euroopassa Ruotsin keskuspankki, EKP ja Sveitsin keskuspankki alensivat ohjauskorkojaan 0,25 prosenttia, kun taas Bank of England pysyi ennallaan. Joukkovelkakirjarahastot keräsivät syyskuussa 27,4 miljardin euron nettomääräiset uudet merkinnät - 22 positiivista kuukautta 23 viime kuukauden aikana - ja 88,1 miljardia euroa kolmannella neljänneksellä. Aktiiviset ja passiiviset strategiat jakoivat kakun keskenään, sillä nettomäärät olivat vuosineljänneksen aikana 68,7 miljardia euroa ja 19,9 miljardia euroa.
Tasapainotetut strategiat menettivät edelleen varoja, sillä viime kuussa nettomääräisiä ulosvirtauksia kertyi 1,2 miljardia euroa (6,5 miljardia euroa vuosineljänneksen aikana). Näillä rahastoilla on ollut vain yksi positiivinen kuukausi sisäänvirtauksia joulukuun 2022 jälkeen.
Rahamarkkinarahastot kirjasivat syyskuussa 8,5 miljardia euroa uusia merkintöjä, minkä ansiosta niiden kokonaismerkinnät nousivat kolmannella neljänneksellä 91,5 miljardiin euroon, mikä on kaikkien aikojen viidenneksi paras neljännesvuositulos.
Aktiivinen hallinnointi vs. passiivinen hallinnointi
Pitkän aikavälin indeksirahastoihin virtasi syyskuussa 18,4 miljardia euroa, kun taas aktiivisesti hallinnoituihin rahastoihin virtasi 18,3 miljardia euroa (alla oleva taulukko kattaa vain tärkeimmät rahastoluokat).
Pitkän aikavälin passiivisten rahastojen markkinaosuus oli syyskuussa 2024 29,12 %, kun se oli syyskuussa 2023 25,58 %. Kun mukaan luetaan rahamarkkinarahastot, jotka ovat aktiivisten hoitajien toimialaa, indeksirahastojen markkinaosuus oli 25,38 %, kun se 12 kuukautta aiemmin oli 22,27 %.
Puhtaat ESG-strategiat menettävät edelleen rahaa
EU:n sijoitusrahastodirektiivin 8 artiklan soveltamisalaan kuuluvat rahastot kirjasivat syyskuussa 16,9 miljardin euron positiiviset nettovirrat, mikä on viides peräkkäinen positiivinen kuukausitulos ja paras tulos sitten tammikuun 2023. Samaan aikaan 9 artiklan mukaiset rahastot (jotka tunnetaan myös nimellä tummanvihreät rahastot) menettivät 138 miljoonaa euroa, mikä merkitsi kahdettatoista peräkkäistä kuukautta, jolloin ulosvirtaukset jatkuivat.
Orgaanisen kasvun osalta 8 artiklan rahastot kirjasivat vuoden kolmannella neljänneksellä 0,68 prosentin orgaanisen kasvun. Sen sijaan 9 artiklan mukaisissa tuotteissa orgaaninen kasvu oli negatiivista, -4,25 prosenttia, samalla ajanjaksolla. Rahastot, joita ei SFDR:n mukaan pidetä 8 tai 9 artiklan mukaisina, kirjasivat heinä-syyskuun välisenä aikana keskimäärin 0,55-5,30 prosentin orgaanisen kasvun.
Rahastoyhtiöt, joiden rahastojen sisään- ja ulosvirtaukset ovat suurimmat
Seuraavassa on lueteltu kymmenen rahastoyhtiötä, joilla on suurimmat sisään- ja ulosvirtaukset Euroopassa syyskuuhun 2024 mennessä, jaettuna passiiviseen ja aktiiviseen hallinnointiin (pois lukien rahamarkkinarahastot).
Selvitä, mitkä luokat, rahastot ja yritykset keräsivät enemmän tai vähemmän varoja. Lataa koko raportti klikkaamalla tästä.
Analyysi tehtiin rahoitusalan ammattilaisille suunnatun Morningstar Direct-alustan avulla. Klikkaa tästä saadaksesi lisätietoja sen ominaisuuksista.
Tämän raportin luvut on koottu 15. lokakuuta 2024 , ja ne sisältävät noin 31 300 Morningstarin rekisteröimää avointa rahastoa ja ETF-rahastoa yli 2900 rahastoyhtiöltä yli 36 maassa.
Huomaa, että Morningstarin nykyisessä menetelmässä nettovirtoja arvioitaessa ei välttämättä oteta huomioon niin sanottujen ”ikkuna-rahastojen” alkuperäisen merkintäajan sisäänvirtauksia. Lue lisää metodologiasta klikkaamalla tästä.