6 aliarvostettua eurooppalaista tuulivoimaosaketta

Alalla on monia haasteita, kuten Yhdysvaltojen mahdolliset kauppatullit, mutta näitä kuutta osaketta pidetään aliarvostettuina.

Johanna Englundh 13.11.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Photo collage of a green, yellow, and red spiral next to a black and white photograph of Wind Turbines in water.

Kustannusten jyrkkä nousu on suistanut merituulivoimahankkeet raiteiltaan, ja epäsuotuisat poliittiset tuulet voimistuvat, mikä uhkaa ilmastonmuutoksen lieventämispyrkimyksiä ja laskee tuulivoimayhtiöiden arvostusta. Uusiutuvan energian osakkeet laskivat Trumpin vaalivoiton jälkeen, mutta pitkän aikavälin näkymät voivat olla valoisammat. Onko sijoittajien aika tarkastella alaa uudelleen?

Aliarvostetut eurooppalaiset yritykset, jotka panostavat tuulivoimaan

  1. E.ON (EOAN)
  2. Equinor (EQN)
  3. Ørsted (ORSTED)
  4. RWE (RWE)
  5. SSE (SSE)
  6. Vestas Wind Systems (VWS)

Trump on uhka merituulivoimalle 

Suotuisa poliittinen toimintaympäristö on ratkaisevan tärkeä tuulivoimahankkeiden onnistumiselle. Esimerkiksi Britanniassa myönnettiin tämän vuoden syyskuussa 5,3 GW merituulivoimakapasiteettia, kun taas viime vuonna luku oli 0 GW huutokauppahintojen huomattavan nousun vuoksi.

Todellinen uhka voi kuitenkin tulla Atlantin toiselta puolelta, sanoo Morningstarin vanhempi osakeanalyytikko Tancrede Fulop. Hän varoittaa, että vielä hyväksymättömät hankkeet voivat jäädä kesken.

"Donald Trumpin valinta presidentiksi voi olla erittäin kielteinen asia alalle, sillä hän on luvannut pysäyttää kaikki merituulivoimahankkeet toimeenpanomääräyksellä. Näin ollen merituulivoimahankkeet, joille ei ole vielä myönnetty liittovaltion hyväksyntää, saatetaan romuttaa", hän huomauttaa.

Matthew Donen, Morningstarin vanhempi osakeanalyytikko, sanoo, että Trumpin viimeisimmän presidenttikautensa aikana useat merituulivoiman kehittäjät kokivat merkittäviä viivästyksiä uusien hankkeiden hyväksymisessä.

Lisäksi presidentti Bidenin allekirjoittaman Inflation Reduction Act -lain mukaisesti myönnettyjen verohyvitysten ennenaikainen poistuminen hidastaisi tuulivoiman käyttöönottoa ja laskisi marginaaleja koko arvoketjussa.

Fulopin mukaan Inflation Reduction Act -lain täydellinen kumoaminen on epätodennäköistä, mutta osittaista kumoamista kannattaa seurata tarkasti. Tärkein kysymys kuuluu: mitä tapahtuu tuuli- ja aurinkovoiman verohelpotuksille, joita jatkettiin 10 vuodeksi lain nojalla, mutta joita Trump saattaa poistaa asteittain jo aiemmin.

"Historia on osoittanut, että energiamurros jatkuu riippumatta siitä, kuka on Valkoisessa talossa. Rakenteelliset tekijät, kuten teknologinen kehitys, kustannusten aleneminen ja hiilivapauden ominaisuudet, tekevät tuuli- ja aurinkoenergiasta houkuttelevia, vaikka lähiajan epävarmuus olisi suurta."

Uusiutuvan energian osakkeet laskivat jyrkästi markkinoiden sulatellessa Yhdysvalloissa 6. marraskuuta pidettyjen vaalien tuloksia. Tuulivoimayhtiöt, kuten Vestas (VWS) ja Ørsted (ORSTED), kokivat jyrkän laskun kaupankäynnin avauduttua.

Myös verkon pullonkaulat uhkaavat

Toinen haaste alalla on riittävä verkkokapasiteetti. Ilman riittävää kapasiteettia lisävoimakapasiteetti jää hyödyntämättä, mikä voi hidastaa uusiutuvan energian käyttöönottoa Euroopassa. Fulop kertoo, että vaikka maailmanlaajuiset investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat yli kaksinkertaistuneet viimeisen vuosikymmenen aikana, verkkoinvestoinnit ovat pysyneet lähes ennallaan.

"Kalliit ylikuormitusongelmat ja liittymisjonot uusiutuvan energian laitoksille ja datakeskuksille lisääntyvät, mikä hidastaa energiamurrosta ja rasittaa talouskasvua."

Euroopan komissio julkisti marraskuussa 2023 sähköverkkojen toimintasuunnitelman, jossa vaaditaan 584 miljardin euron investointeja vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa 83 miljardia euroa vuodessa, mikä on lähes kaksinkertainen verrattuna edellisten viiden vuoden keskimääräisiin investointeihin.

"Odottamme, että eurooppalaiset yleishyödylliset laitokset, joilla on merkittäviä sähköverkkoriskejä, kaksinkertaistavat investointinsa seuraavien viiden vuoden aikana. Vaikka lisääntyneet verkkoinvestoinnit eivät täysin ratkaise ruuhkautumisongelmia tai vuosien ali-investointien aiheuttamia liityntäviiveitä, ne tukevat laitosten tuloskasvua ja osinkoja," Fulop lisää.

Haasteista huolimatta uusiutuvien energialähteiden näkymät paranevat

"Avomerituulivoiman kehittäjien näkymät ovat parantumassa vuoden 2023 vaikean jakson jälkeen, jolloin koettiin massiivisia alaskirjauksia ja hankkeiden peruuntumisia", Fulop toteaa.

Samalla hän arvioi, että taloudelliset näkymät ovat suotuisat maatuulivoiman kehittäjille, sillä maatuulivoimahankkeet tuottavat tyypillisesti arvoa.

"Turbiinien hinnat ovat nousseet vuonna 2024, kun valmistajat pyrkivät palauttamaan kannattavuutensa. Samalla tuulivoiman ostosopimusten hinnat Euroopassa ovat laskeneet vuoden 2023 huippulukemista, mutta ovat edelleen korkealla tasolla, noin 90 euroa/MWh."

Keskeiset tulevaisuuden mahdollisuudet liittyvät kiihtyvään energiamurrokseen ja datakeskusten kasvavaan sähkön kysyntään, erityisesti COP28-konferenssin asettaman uusiutuvan energian kolminkertaistamistavoitteen myötä vuoteen 2030 mennessä.

Tuulivoima on kuitenkin jäämässä jälkeen aurinkoenergiasta kasvun ja käyttöönoton osalta. Morningstarin seuraamien eurooppalaisten yleishyödyllisten laitosten keskuudessa aurinkoenergian osuus kokonaisasennuksista oli 37 % vuonna 2022, 50 % vuonna 2023 ja 58 % vuoden 2024 alkupuoliskolla.

Fulopin mukaan tämä heijastaa toimitusketjuongelmien helpottumista Yhdysvalloissa vuonna 2022 tehtyjen sääntelymuutosten jälkeen, Kiinan polysilikonin hintojen laskua ylikapasiteetin vuoksi sekä strategista painotusta aurinkoenergiaan, jonka yritykset voivat yhdistää akkuteknologioihin.

Aliarvostetut osakkeet, jotka ovat sidoksissa tuulivoimaan

Morningstarin analyytikoiden seuraamista eurooppalaisista tuulivoimaosakkeista kuusi on tällä hetkellä aliarvostettuja.

Ørsted

Analyytikko: Tancrede Fulop, CFA

Tancrede Fulopin seuraamista neljästä aliarvostetusta tuulivoimaosakkeesta Ørsted on hänen paras valintansa juuri nyt:

"Yhtiö oli suuri voittaja vuoden 2024 Iso-Britannian uusiutuvan energian huutokaupoissa, sillä se onnistui saamaan korkeamman hinnan suurimmasta osasta valtavaa Hornsea 3 -hankettaan. Tämä edistysaskel helpottaa hankkeen jälkimmäisen osan myyntiä, mikä on ratkaisevan tärkeää Ørstedin tulevien investointien rahoittamiseksi ja mahdollisen merkintäoikeusannin välttämiseksi."

Vaikka markkinatilanne on suotuisa, Ørsted voisi hyötyä entisestään korkojen laskusta. Toisaalta Donald Trumpin voiton riskit, kuten kahden rakenteilla olevan merituulipuiston investointiverohyvitysten täydellinen peruuttaminen, vaikuttavat liioitelluilta.

Morningstarin analyytikoiden mukaan Ørsted on tällä hetkellä aliarvostettu, sillä sen osake käy kauppaa 30 prosentin alennuksella suhteessa sen arvioituun käypään arvoon, joka oli 540 Tanskan kruunua 8. marraskuuta.

E.ON

Analyytikko: Tancrede Fulop, CFA.

Sen jälkeen, kun mullistava sopimus RWE:n kanssa saatiin päätökseen vuonna 2019, E.Onilla on kaksi ydinliiketoimintaa: energiaverkot ja asiakasratkaisut. Vähittäisliiketoiminta palvelee noin 47 miljoonaa asiakasta pääasiassa Saksassa, Isossa-Britanniassa, Itä-Euroopassa, Alankomaissa, Belgiassa ja Ruotsissa. Networks-liiketoiminta toimii Saksassa, Ruotsissa, Itä-Euroopassa ja Turkissa.

”Uusiutuvan energian voimakas kasvu Euroopassa tarjoaa suuria investointimahdollisuuksia, mikä sai E.Onin lisäämään verkkoinvestointejaan 18 prosentilla maaliskuussa 2024 julkaistussa liiketoimintasuunnitelmassaan vuosille 2024-28. Lisäksi koronnostot vuodesta 2022 lähtien ovat johtaneet sallittujen tuottojen nousuun useimmissa maissa, joissa E.On toimii, mikä saa meidät nostamaan taloudellisen vallihaudan kapeaksi”, analyytikko kirjoitti syyskuussa.

Equinor

Analyytikko: Allen Good, CFA

Equinor panostaa entistä vahvemmin uusiutuvaan energiaan tavoitteenaan saavuttaa nollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Strategian ytimessä on erityisesti merituulivoimaan keskittyvän uusiutuvan energialiiketoiminnan laajentaminen. Vaikka asennettu nettokapasiteetti oli vuoden 2023 lopussa vain 0,9 gigawattia, Equinor aikoo kasvattaa kapasiteetin 12–16 gigawattiin vuoteen 2030 mennessä.

"Vaikka investoinnit vähähiilisiin polttoaineisiin kasvavat, öljy ja kaasu pysyvät edelleen lähitulevaisuudessa yhtiön kassavirran ja voittojen pääasiallisina ajureina", kirjoittaa Morningstarin analyytikko Allen Good raportissaan.

Equinorin osake käy tällä hetkellä kauppaa 21 prosentin alennuksella verrattuna Allen Goodin arvioon sen käyvästä arvosta, joka oli 320 Norjan kruunua 8. marraskuuta.

RWE

Analyytikko: Tancrede Fulop, CFA.

RWE:n uusiutuvan energian tuotannosta puolet on alttiina sähkön hinnoille (tasan jakautuen Teksasin ja Euroopan välillä). Tämä altistus on suurempi kuin useimmilla kilpailijoilla. Sähkön hinnan muutoksella, esimerkiksi 10 euroa per megawattitunti (MWh), on vaikutusta yhtiön osakkeen arvostukseen noin 2 euroa osakkeelta, mikä vastaa 4 % käyvän arvon arviosta.

"RWE on edelleen osittain riippuvainen kivihiilestä, sillä vuoden 2023 lopussa yhtiön kapasiteetti oli 8,8 gigawattia, mikä edustaa 19 % sen kokonaiskapasiteetista. Tästä kapasiteetista 8,25 gigawattia koostuu ruskohiilivoimaloista Saksassa. Lokakuussa 2022 RWE kuitenkin sopi kivihiili- ja ruskohiilivoimaloiden alasajon aikaistamisesta vuodesta 2038 vuoteen 2030", analyytikko totesi maaliskuun raportissaan.

Osakkeen hinnan ollessa noin 30 euroa 8. marraskuuta Tancrede Fulop arvioi sen olevan aliarvostettu verrattuna hänen määrittämäänsä 48,00 euron käypään arvoon, mikä tarkoittaa 37 prosentin alennusta.

SSE

Analyytikko: Tancrede Fulop, CFA

Brittiläinen energiaholdingyhtiö SSE:llä käytiin 8. marraskuuta kauppaa 27 prosentin alennuksella arvioidusta käyvästä arvosta, joka on 23,50 GBP. Sen tukkutuotantoyksikkö käyttää noin 10,4 gigawattia, josta 4,5 GW on uusiutuvaa kapasiteettia, joka lähes kaksinkertaistuisi vuoteen 2028 mennessä, lähinnä merituulipuistojen käyttöönoton ansiosta, mikä tukee tuloskasvua.

”Koska SSE:llä on vahva jalansija uusiutuvissa energialähteissä ja sähköverkoissa, sillä on hyvät mahdollisuudet hyötyä kiihtyvästä energiamurroksesta, joka on työväenpuolueen hallituksen tavoite heinäkuun 2024 parlamenttivaalien jälkeen”, Morningstarin analyytikko sanoo.

Vestas Wind Systems

Analyytikko: Matthew Donen, CFA

Vestas hyötyy globaalista siirtymästä tuulivoimaan, sillä sen kaikki tuotot tulevat tuulivoimaloiden myynnistä ja huoltotoiminnasta. Tuulivoima on erinomainen energianlähde siirtymävaiheessa, sillä se on ympäristöystävällinen, kustannustehokas ja edistää energiariippumattomuutta.

"Odotettua hitaampi elpyminen huoltoliiketoiminnassa, joka teki tappiota edellisellä vuosineljänneksellä, sekä kasvaneet takuukustannukset olivat syynä heikkoon kannattavuuteen", kirjoitti Morningstarin johtava osakeanalyytikko Matthew Donen kolmannen neljänneksen tulosjulkistuksen jälkeen. "Useiden pettymysten ja tulosvaroitusten jälkeen sijoittajien luottamus yhtiöön on erittäin alhainen, mikä johti osakkeen 10 prosentin laskuun julkistuspäivänä."

Analyytikko alensi 8. marraskuuta käypää arviotaan 9 prosenttia 164 Tanskan kruunuun kannattavuuden ja kassavirran heikkenemisen vuoksi. Osakkeita pidetään aliarvostettuina, ja niillä käydään kauppaa 34 prosentin alennuksella tarkistettuun käyvän arvon arvioon nähden.

Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Johanna Englundh  on Morningstarin toimittaja Ruotsissa.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja