Teemme rutiini huoltoa Salkku-työkaluun. Koitamme saadan sen takaisin toimintaan mahdollisimman pian. Kiitos kärsivällisyydestänne.

Ovatko sijoittajat valmiita uuteen Trump vs. Kiina -kohtaamiseen?

Kiinalaisilla osakkeilla on edessään uusi huolenaihe vuodelle 2025, mutta asiantuntijoiden mukaan tällä kertaa tilanne voi olla toisenlainen.

Valerio Baselli 15.11.2024
Facebook Twitter LinkedIn

illustration of a flag with chart icons and time series lines.

Juuri kun Kiinan osakemarkkinat olivat toipumassa pitkään jatkuneesta heikosta jaksosta, Donald Trumpin paluu nosti esiin uhan uudesta kauppasodasta Yhdysvaltojen kanssa. Kotimaiset osakemarkkinat putosivat välittömästi vaalien jälkeen, ja sijoitusrahastojen ulosvirtaukset ovat jo nähtävissä.

Kiinan markkinoihin keskittyneet varainhoitajat pohtivat nyt, mitä tämä tarkoittaa sijoittajille ja miten Kiina mahdollisesti reagoi tilanteeseen.

Keskeiset kysymykset sijoittajille Kiinassa:

  • Onko Trumpin toinen kausi edellisen kauden kaltainen?
  • Käynnistääkö Kiina lisää elvytystoimia ja milloin?
  • Ovatko kiinalaiset osakkeet nyt riskipitoisempia?
  • Jatkuvatko ulosvirtaukset Kiinasta?

Kiina ja USA:n kauppasota osa 2?

Mitä sijoittajat voivat odottaa? Trump lupasi vaalikampanjansa aikana vähintään 60 prosenttiset tullit kaikelle Kiinassa valmistetulle tavaralle toisen virkakautensa aikana suojellakseen Yhdysvaltojen teollisuutta ja työpaikkoja.

Joidenkin mielestä nämä eivät välttämättä toteudu.

”Uskomme, että 60 %:n tariffivaatimus voisi olla pikemminkin neuvottelujen lähtökohta kuin kiinteä luku”, sanoi ING:n Kiinan pääekonomisti Lynn Song 6. marraskuuta julkaistussa kommentissa.

Retoriikasta huolimatta ensimmäinen kauppasota päättyi tulitaukoon sen jälkeen, kun Kiina suostui sallimaan enemmän maataloustuotteita Yhdysvalloista. Songin mukaan samanlainen lopputulos tällä kertaa - että Kiina lisäisi yhdysvaltalaisten tavaroiden tuontia - olisi tervetullut tulos Trumpin uudelle hallinnolle ja lieventäisi kireää diplomaattista tilannetta.

Sandy Pei, Federated Hermesin johtava salkunhoitaja, Aasia ex-Japani, kertoo Morningstarille, että Kiinan talous on jo muuttunut ennen Yhdysvaltojen ensi vuoden hallitusvaihdosta.

Kiinalaisyritykset ovat perustaneet vaihtoehtoisia tuotantopaikkoja Kaakkois-Aasiaan, Itä-Eurooppaan ja Meksikoon, ja joillakin yrityksillä on kapasiteettia myös Yhdysvalloissa.

Pei uskoo, että myös Kiinan valuutta voi heikentyä jonkin verran, jolloin vienti halpenee ja tuonti kallistuu. Vaikka kuluttajat joutuvat jakamaan osan tullimaksujen vaikutuksista, ”nettovaikutuksen pitäisi olla hallittavissa”.

Mitä tahansa tapahtuukin, tullit eivät ole välittömiä. ING:n Song uskoo, että tullimaksut tulevat voimaan aikaisintaan vuoden 2025 kolmannella neljänneksellä, todennäköisempi ajankohta on vuoden 2025 neljäs neljännes tai jopa vuoden 2026 ensimmäinen neljännes.

Kiinan elvytystoimet nyt?

Viime kuukausina yleinen väite on ollut, että Trumpin voitto ja lisätullien aiheuttama havaittu shokki johtaisivat Kiinan aggressiivisempaan elvytykseen todennäköisen vientivajeen korvaamiseksi.

Tämä on seurausta aiemmista ponnisteluista paikallisen talouden vauhdittamiseksi, kuten syyskuussa toteutetusta ensimmäisestä rahapoliittisesta elvytyspaketista, joka antoi lyhytaikaista piristysruisketta markkinoille.

”Olemme tyypillisessä likviditeettiloukussa”, sanoi Legal and General IM:n globaalien kehittyvien markkinoiden ekonomisti Erik Lueth Morningstarin videohaastattelussa, ”emmekä usko, että tämä riittää tässä vaiheessa.”

Kiina julkisti 11. marraskuuta 10 biljoonan juanin (1,40 biljoonan dollarin) velkapaketin helpottaakseen paikallishallinnon rahoitusongelmia ja vakauttaakseen heikkoa talouskasvua. Suunnitelmaan sisältyy 6 biljoonan juanin kertaluonteinen lisäys paikallishallinnon velkakirjojen liikkeeseenlaskuun kolmen vuoden aikana ja 4 biljoonan juanin erityinen paikallishallinnon velkakirjojen liikkeeseenlasku vuotuisen kiintiön puitteissa viiden vuoden ajan.

”Vaikka tämän ohjelman laajuus on markkinoiden odotusten yläpäässä, tärkeämpää on se, mitä he eivät sanoneet. Myymättömien kiinteistöjen ostamisesta tai kulutuksen elvyttämisestä ei ollut mainintaa”, sanoi Justin Thomson, T. Rowe Pricen CIO ja kansainvälisten osakkeiden johtaja, Morningstarin haastattelussa.

”Kiina ei ole valmis tekemään mitään ennakkotoimenpiteitä tulleilla ja pitää ruutinsa kuivana uutta vuotta varten.”


Ovatko kiinalaiset osakkeet nyt riskialttiimpia?

Kiinan osakemarkkinoiden ensireaktio Trumpin voittoon osoitti maltillisia pääoman ulosvirtauksia ja kurssilaskuja. Morningstarin tietojen mukaan Yhdysvaltain vaaleja seuranneella viikolla (5.-12. marraskuuta) kansainväliset sijoittajat vetivät 1,1 miljardia dollaria pois kiinalaisiin osakkeisiin sijoittavista rahastoista.

Hongkongin Hang Seng -indeksi kärsi eniten Trumpin jälkeisistä myyntipaineista ja laski enemmän kuin Shanghain ja Shenzhenin pörssit. ”Tämä osoittaa, että ulkomaiset sijoittajat ovat kotimaisia sijoittajia huolestuneempia presidentin vaihdoksesta”, Song sanoi. Ja joidenkin Morningstarin Gold-luokiteltujen rahastojen kehitys vuonna 2024 on ollut vakuuttavaa, kuten tämä taulukko osoittaa:

”Trumpin voitto ei muuta näkymiämme kiinalaisten osakkeiden osalta”, Sandy Pei sanoo, sillä 'markkinat ovat ottaneet huomioon jatkuvat geopoliittiset riskit'. Federated Hermesin rahastonhoitajat uskovat, että tämänhetkiset näkymät ovat edelleen epävarmat, mutta että maa on pikemminkin välttämättömässä siirtymävaiheessa kuin pitkäaikaisessa taantumassa. He ovat edelleen optimistisia sen suhteen, että Kiina voi onnistua taloutensa uudistamisessa, vaikka se vie aikaa eikä se ole koskaan kivutonta.

Pei lisää, että Trumpin politiikalla voi olla kielteinen vaikutus viejiin, jotka kilpailevat toimialoilla, joilla on vakiintuneita kilpailijoita Yhdysvalloissa.

”Domestic replacement”, jossa kiinalaiset yritykset tuottavat ennemmin kotimarkkinoilleen kuin vientiin, on vahva voima, Pei sanoo. Tämä on ilmeistä teknologia-, terveydenhuolto- ja korkealaatuisten kuluttajayritysten sekä sellaisten teollisuusyritysten kohdalla, jotka ovat alan johtavia yrityksiä ja joilla on toimitusketjut Kiinan ulkopuolella.

Sijoittajat saattavat edelleen vältellä Kiinaa tämän vuoden pienen rallin jälkeenkin, ja Trumpin toinen kausi vuonna 2025 lisää epävarmuutta entisestään. ING:n Song kuitenkin uskoo, että kotimaisilla katalyytteillä, kuten tulevilla elvytyspaketeilla ja talousuudistuksilla, voi olla suurempi merkitys kiinalaisille osakkeille.

Ja kiinalaisilla osakkeilla käydään kauppaa edullisilla arvostuksilla, joita ei ole nähty noin vuosikymmeneen. CEIC:n tietojen mukaan Shanghain pörssin kurssi-voittosuhde on alhaisin sitten vuoden 2015 lopun. Lisäksi Morningstarin maailmanlaajuisen markkinabarometrin mukaan kiinalaiset osakkeet ovat tällä hetkellä 18 % alihinnoiteltuja suhteessa Morningstarin analyytikoiden seuraamien osakkeiden käypään arvoon.

 

Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja