Eurostatin mukaan euroalueen kuluttajahinnat nousivat marraskuussa 2,3 % edellisvuodesta. Tämä on hieman alle odotusten, mutta yli lokakuun lukeman ja Euroopan keskuspankin 2 %:n tavoitteen.
Se merkitsee paluuta tämän tason yläpuolelle ensimmäistä kertaa sitten elokuun. Lokakuussa hinnat olivat nousseet 2 % ja syyskuussa 1,7 %. Pohjainflaatio, joka mittaa hintojen kehitystä ilman energia- ja elintarvikekustannuksia, nousi 2,7 % edellisvuodesta, mikä oli sama kuin edelliskuussa.
”Karhuille tämä saattaa aiheuttaa jonkin verran hämmennystä, sillä kommentoijat ihmettelivät vain kaksi kuukautta sitten, onko Euroopan keskuspankki ollut liian hidas laskemaan korkoja ja, mikä vielä pahempaa, olemmeko siirtymässä deflatoriseen ympäristöön”, sanoi Michael Field, Morningstarin Euroopan markkinastrategi.
”Pohjainflaatio korostaa, että pohjahinnat ovat pitkälti vakaat. Suuri osa noususta liittyi palveluinflaatioon, erityisesti palkkatasoon. Palkkojen kasvu on kuitenkin ollut inflaatiota jäljessä lähes kaksi vuotta, joten on odotettavissa, että jonkinlainen kurominen on edelleen käynnissä.”
Marraskuussa 2024 euroalueen vuotuiseen inflaatioon (YKHI) vaikuttivat eniten palvelut (+3,9 prosenttiyksikköä), seuraavina elintarvikkeet, alkoholi ja tupakka (+2,8 prosenttiyksikköä), muut kuin energia-alan teollisuustuotteet (+0,7 prosenttiyksikköä) ja energia (-1,9 prosenttiyksikköä).
”Hintoihin kohdistuu todennäköisesti edelleen jonkin verran nousupainetta joulukuussa, mutta euroalueen heikko kysyntä on ensi vuonna keskeinen inflaation hidastumiseen vaikuttava tekijä”, totesi hollantilaisen ING:n pääekonomisti Bert Colijn nettikirjoituksessaan.
”Odotimme marraskuun tietojen osoittavan kokonaisinflaation nousua perusvaikutusten vuoksi, mutta tuotantopanosten hintojen aiheuttama nousupaine on alkanut voimistua”, hän lisäsi.
”Hyödykkeiden, kuten elintarvikkeiden ja maakaasun, hinnat ovat jälleen nousseet, mikä on alkanut vaikuttaa kokonaisinflaatioon, vaikkakin vaikutus on toistaiseksi melko vaatimaton.” Euron huomattava heikkeneminen dollariin nähden lisää vaatimatonta inflaation nousupaineita tällä hetkellä."
Missä inflaatio pysyy korkeana?
Maakohtaisesti on havaittavissa jonkin verran eroja. Saksan liittovaltion tilastokeskuksen torstaina julkaisemien alustavien arvioiden mukaan Saksan kokonaisinflaatio oli 2,2 % edellisvuodesta, kun se lokakuussa oli 2,0 %. Espanjan YKHI oli marraskuussa 2,4 % eli 0,60 prosenttiyksikköä korkeampi kuin lokakuussa, mikä johtui polttoaineiden ja sähkön hinnoista kansallisen tilastokeskuksen alustavien tietojen mukaan.
Italiassa ISTATin alustavien arvioiden mukaan kuluttajahintaindeksi (NIC) nousi vuositasolla 1,4 %, mikä johtui pääasiassa energian hinnoista. Lokakuussa se oli vain 0,9 %.
Saksa oli erityisen huomion kohteena. ”Saksan inflaation elpyminen johtui pääasiassa epäsuotuisammista energian perusvaikutuksista, kun taas (...) koululomien ajoittuminen syyskaudelle aiheutti laskupaineita kokonaisinflaatioon”, selitti ING Researchin globaalin makrotason päällikkö Carsten Brzeski torstaina julkaistussa verkkopostauksessa.
”Tulevaisuutta ajatellen inflaation pysyvyys hieman liian korkealla tasolla näyttää edelleen jatkuvan, koska suotuisat energiaperusvaikutukset jatkavat hiipumistaan samalla kun palkat nousevat.
Työmarkkinoiden nykyisen käänteen myötä palkkakehityksen pitäisi kuitenkin hidastua aiemmin ajateltua merkittävämmin, mikä johtaa ensi vuonna entistä suurempiin deflaatiopaineisiin. Tämän seurauksena odotamme edelleen, että [Saksan] inflaatio pysyy laajalla 2-2,5 %:n vaihteluvälillä vuonna 2025”, Brzeski sanoi.
Mitä EKP tekee joulukuussa?
EKP:n seuraava rahapoliittinen kokous pidetään Frankfurtissa 12. joulukuuta, ja keskustelu odotetusta koronlaskusta on avoinna. Markkinat ovat täysin hinnoitelleet 25 peruspisteen leikkauksen, joka olisi vuoden 2024 neljäs. Suurempi, 50 peruspisteen leikkaus vaikuttaa epätodennäköisemmältä sen jälkeen, kun inflaatio on palannut EKP:n tavoitteen yläpuolelle.
”Uskomme, että tämänpäiväisen lukeman ei pitäisi antaa EKP:lle liikaa taukoa. Edellyttäen, että se ei nouse paljon korkeammalle, inflaatio on edelleen riittävän lähellä sitä, missä sen pitäisi olla, eli EKP:n tavoitellulla 2 %:n tasolla tai sen tuntumassa”, Morningstarin Field sanoo.
”Korkojen laskun pitäisi olla merkittävä myötätuuli eurooppalaisille osakkeille vuonna 2025. Eurooppalaisilla osakkeilla käydään tällä hetkellä kauppaa houkuttelevalla alennuksella suhteessa yhdysvaltalaisiin ja maailmanlaajuisiin vertaisiinsa.”
Kirjoittaja tai kirjoittajat eivät omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Tutustu Morningstarin toimituskäytäntöihin.