Sijoittajat ryntäsivät yhdysvaltalaisiin small-cap-ETF:iin Trumpin voiton jälkeen

Eurooppalaisten ETF-rahastojen viikoittaiset rahavirrat Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan ja heti niiden jälkeen paljastavat selviä suuntauksia.

Valerio Baselli 04.12.2024
Facebook Twitter LinkedIn

USA

Heti ensimmäisten raporttien jälkeen, jotka viittasivat republikaanien mahdolliseen voittoon Valkoisessa talossa ja kongressissa, S&P 500-, Nasdaq- ja Dow Jones -indeksit lähtivät nousuun. Pienyhtiöitä kuvaava Russell 2000 -indeksi sulkeutui 5. marraskuuta lähes 6 prosenttia plussalla.

Samana päivänä Yhdysvaltain dollari-indeksi nousi korkeimmalle tasolleen sitten heinäkuun ja vahvistui muihin maailman valuuttoihin nähden.Samaan aikaan euron arvo heikkeni, koska markkinoilla odotettiin eurooppalaisille tuotteille asetettavan korkeampia tuontimaksuja. Bitcoin koki myös merkittävän nousun, nousten 68 000 dollarista 99 000 dollariin vaalipäivän ja 22. marraskuuta välisenä aikana.

Markkinat reagoivat Trumpin voittoon nopeasti

Sijoittajat reagoivat salamannopeasti vaalituloksiin maailman suurimmassa taloudessa, ja vaikutukset näkyivät myös Euroopassa. Yksi tehokkaimmista tavoista analysoida sijoittajien omaisuuserien allokointipäätöksiä on tarkastella pörssinoteerattujen rahastojen (ETF) markkinoita. ETF:t tarjoavat helpon ja nopean kaupankäyntimahdollisuuden, mikä tekee niistä erityisen sopivia lyhyen aikavälin taktisiin sijoituksiin.

Tutkimme neljän viikon ajan tiettyjen ETF-rahastoluokkien viikoittaisia rahavirtoja, alkaen vaaliviikosta, keskittyen erityisesti rahastoihin, jotka ovat herkimpiä Yhdysvaltain vaalituloksen vaikutuksille.

Yhteenvetona voidaan todeta, että eurooppalaiset sijoittajat reagoivat Trumpin voittoon kasvattamalla sijoituksiaan yhdysvaltalaisiin osake-ETF:iin, jotka sijoittavat sekä suuriin että pieniin yhtiöihin. Myös maailmanlaajuiset osakestrategiat, joissa Yhdysvaltain osakkeet ovat keskiössä, houkuttelivat sijoituksia. Samanaikaisesti eurooppalaiset myivät jalometallien, erityisesti kullan, hyödyke-ETF:iä, kehittyvien markkinoiden osakkeita ja puhtaan energian teemastrategioita.

Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteet sekä Kiinan osakemarkkinoiden tulevaisuuden näkymät muodostavat kuitenkin huomattavasti monimutkaisemman kokonaisuuden.

ETF-sijoittajat suosivat Yhdysvaltain pien- ja keskikokoisia yhtiöitä

Absoluuttiset rahavirrat kertovat paljon, mutta varojen liikkeiden syvällisempi analyysi edellyttää orgaanisen kasvuvauhdin tarkastelua. Tämä mittari lasketaan jakamalla tietyn ajanjakson kumulatiiviset rahavirrat jakson alussa olevalla kokonaisnettovarallisuudella.

Trumpin valinnan suurimmat hyötyjät ovat olleet Yhdysvaltain pien- ja keskikokoisiin yhtiöihin sijoittavat ETF:t. Esimerkiksi kahden vaaleja seuranneen viikon aikana Yhdysvaltain pienten yhtiöiden osake-ETF:iin virtasi nettomääräisesti 2,17 miljardia euroa. Vertailun vuoksi luokan paras kuukausittainen sisäänvirtaus oli aiemmin 1,11 miljardia euroa (heinäkuu 2024).

Morningstar US Small Cap -indeksi nousi 11,6 % vaalien jälkeen, kun taas suurten yhtiöiden osakkeet, jotka olivat johtaneet kahden vuoden nousumarkkinoita, nousivat 8,1 % (euroina mitattuna, 26. marraskuuta). Strategit uskovat, että pienten yhtiöiden osakkeiden vahva kehitys johtuu sijoittajien optimismista niiden tulevaisuudennäkymiä kohtaan republikaanien politiikan valossa sekä helpotuksesta, jonka vaaleihin liittyvän epävarmuuden päättyminen toi mukanaan.

Pienyhtiöosakkeet: riski vai mahdollisuus?

Small cap -osakkeet ovat riskialttiita, mutta oikeissa olosuhteissa ne voivat tarjota merkittävää tuottopotentiaalia ja parantaa salkun hajautusta.

Yksi small cap -yhtiöiden viehätyksestä on niiden potentiaali kasvaa mid- ja large cap -yhtiöiksi, mutta samalla piilee riski, että useimmat eivät koskaan saavuta tätä kehitystä. Small cap -sijoittajat hyötyvät yritysten kasvusta, kun niiden liiketoiminta kasvaa ja laajenee. Sijoittamalla näiden yritysten hajautettuun salkkuun esimerkiksi small cap -ETF:n kautta, riskit ja mahdollisuudet jakautuvat sadoille tai jopa tuhansille osakkeille.

Pienet yritykset ovat kuitenkin luonteeltaan riskialttiita, koska niillä ei yleensä ole yhtä vahvoja kilpailuetuja kuin suuremmilla yhtiöillä. Esimerkiksi vain 2 % small cap -indeksin yrityksistä saa Morningstarin laajan vallihauta-luokituksen, kun taas large cap -indeksissä vastaava luku on 76 %. Toisaalta small cap -yhtiöillä voi olla etulyöntiasema nousumarkkinoilla, ja ne reagoivat herkemmin korkojen muutoksiin, mikä voi hyödyttää niitä matalien korkojen ympäristössä.

Morningstarin Yhdysvaltain päästrategi Dave Sekera korostaa neljännesvuosittaisessa analyysissään, että small cap -yhtiöiden arvostukset ovat edelleen selvästi alle Yhdysvaltain markkinoiden keskiarvon. Tämä tarjoaa potentiaalisen tilaisuuden ETF-sijoittajille, jotka ovat valmiita ottamaan riskiä tavoitellessaan korkeampaa tuottoa.

 

Kirjoittaja omistaa yhden tai useamman tässä artikkelissa mainitun arvopaperin osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja