Mitä Bitcoinilta voi odottaa vuonna 2025?

Kryptoystävällinen Yhdysvaltain presidentti tukee nousujohteista kryptomarkkinaa, mutta korjausliike voi silti olla tulossa.

Valerio Baselli 12.12.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Kopparfärgad collageillustration med Bitcoin i mitten, omgiven av uppåt- och nedåtriktade pilar.

Trumpin uudelleenvalinta on saanut Bitcoinin nousuun, ja kannattajat ovat optimistisia vuoden 2025 suhteen. Tarkastelemme tärkeimmän kryptovaluuttakolikon todennäköisiä hintatekijöitä ensi vuodelle, varainhoitajien roolia sen tuomisessa valtavirtaan ja sääntelyn todennäköisiä muutoksia.

Bitcoinin nopea elpyminen

Vuosien 2021 ja 2022 "kryptotalvi" tuntuu nyt kaukaiselta muistolta. Se oli kryptovaluuttojen kannalta merkittävä kriisi, jossa bitcoinin hinta putosi alle 20 000 dollarin ja laski 75 prosenttia 12 kuukauden aikana

Tällainen käänne on vaikuttava, mutta bitcoinin historiaan kuuluu äärimmäisiä nousuja ja laskuja, sanoo Mirabaud Groupin johtava sijoitusasiantuntija John Plassard: "Bitcoinin ennennäkemätön nousu heijastaa yhdistelmää lisääntyneestä legitiimiydestä ja kasvavasta kysynnästä, mutta historia kehottaa varovaisuuteen, sillä bitcoinin kurssikehitykselle on ollut ominaista jyrkät korjaukset eksponentiaalisen kasvun kausien jälkeen."

Kryptovaluutat ovat tunnettuja suuresta volatiliteetistaan. Hinnat voivat vaihdella jyrkästi lyhyiden ajanjaksojen aikana, mikä johtuu muun muassa markkinatunnelmista ja riskinottohalusta, sääntelyyn liittyvistä uutisista, teknologisesta kehityksestä ja makrotaloudellisista suuntauksista.

21Sharesin tutkimuspäällikkö Adrian Fritz sanookin, että korjaukset ovat osa bitcoinin historiaa ja ratkaisevan tärkeitä hintadynamiikan kannalta.

"Nämä alaspäin suuntautuvat korjaukset, jotka tyypillisesti vaihtelevat 20 prosentista 40 prosenttiin, toimivat tärkeänä mekanismina markkinoiden tasapainon palauttamiseksi ja ovat olennainen osa bitcoinin historiallista hintamallia."

Dovile Silenskyte, WisdomTreen digitaalisten varojen tutkimuspäällikkö, on samaa mieltä.

"Sijoittajien tulisi lähestyä bitcoiniin sijoittamista ymmärtäen, että volatiliteetti on sen luontainen ominaisuus. Tämä tarkoittaa, että heidän tulisi varautua hintakorjauksiin ja mahdollisiin arvonlaskuihin, riippumatta nykyisestä hinnasta tai markkinaolosuhteista.

Sijoittajien tulisi myös tiedostaa, että volatiliteetti voi toimia molempiin suuntiin: vaikka se tarjoaa mahdollisuuden merkittäviin voittoihin ylöspäin, siihen liittyy myös merkittävien tappioiden riski."

Bitcoin: Mahdollisuudet ja riskit vuonna 2025

Ennusteiden tekeminen kryptovaluuttojen hinnoista on hyvin riskialtista. "Vuonna 2025 bitcoinin tulevaisuus näyttää lupaavalta, mutta epävarmalta", John Plassard sanoo.

"Bitcoinin kasvava integroituminen valtavirtatalouteen spot-ETF:ien ja institutionaalisen käytön kautta viittaa siihen, että se voi vahvistaa asemaansa legitiiminä omaisuusluokkana", hän sanoo.

Kehitys riippuu kuitenkin makrotaloudellisista tekijöistä, markkinoiden likviditeetistä ja Trumpin hallinnon sääntelypolitiikasta.

"Jos nykyinen kehityskaari jatkuu, Bitcoinin kasvu voi jatkua, vaikka volatiliteetti ja markkinakorjaukset ovat todennäköisesti edelleen osa tarinaa" hän lisää.

WisdomTreen Silenskyte mainitsee bitcoinin mahdollisista positiivisista ajureista vuonna 2025 jatkuvat inflaatiopaineet ja rahapoliittisen epävarmuuden, jotka voivat lisätä kiinnostusta bitcoiniin "arvovarastona".

Halvempi raha voisi mennä kryptoihin

Adrian Fritz sanoo, että kun rahapolitiikka kevenee vuonna 2025, "rahoitusjärjestelmän lisääntynyt likviditeetti voisi virrata myös digitaalisiin varoihin, mikä mahdollisesti lisäisi bitcoinin kysyntää."

Fritz kuitenkin varoittaa, että erityisesti Lähi-idän geopoliittisten konfliktien kärjistyminen voi merkittävästi vähentää sijoittajien kiinnostusta riskialttiisiin sijoituskohteisiin.

"Tästä johtuva taloudellinen epävarmuus ja markkinoiden epävakaus ajavat sijoittajat usein turvallisempiin, perinteisempiin omaisuuseriin, mikä voi laukaista myynnin," 21Sharesin tutkimusjohtaja selittää.

Hän varoittaa myös mahdollisuudesta, että Valkoisen talon kryptovaluuttoja koskevien politiikkojen täytäntöönpano on odotettua hitaampaa.

"Tämä voi johtaa markkinoiden pettymykseen ja kurssikorjaukseen, sillä monet sijoittajat uskovat Trumpin hallinnon muuttavan kryptovaluuttojen sääntelyn suuntaa Yhdysvalloissa."

Trump ajaa Pro-Crypto sääntelyä

Itse asiassa Trumpin hallinnolla odotetaan olevan merkittävä rooli, sillä bitcoinerit odottavat suotuisampaa sääntelyä kryptovaluuttoja kohtaan. Securities and Exchange Commissionin (SEC) nykyinen puheenjohtaja Gary Gensler, joka on historiallisesti suhtautunut kryptomaailmaan varauksellisesti ja kannattanut tiukempaa sääntelyä, eroaa tehtävästään 20. tammikuuta 2025. Hänen tilalleen Donald Trump on nimittänyt Paul Atkinsin, joka on ollut kryptovaluuttojen kannattaja jo vuosia.

Trump on luvannut tehdä Yhdysvalloista uuden "bitcoin-keskittymän", ja Yhdysvaltain lehdistössä spekuloidaan nimillä kauppaministeriön, valtiovarainministeriön ja SEC:n johtotehtäviin, jotka ovat hyvin suotuisia kryptoalalle.

On olemassa konkreettisia suunnitelmia perustaa digitaalisiin varoihin erikoistuneita neuvoa-antavia toimikuntia ja nimittää "kryptotsaari", jonka tehtävänä olisi neuvoa ja säännellä alaa. Ripplen toimitusjohtajasta Brad Garlinghousesta on keskusteltu tähän tehtävään.

"Nämä toimet viittaavat sääntelyprosessien mahdolliseen virtaviivaistamiseen ja digitaalisten varojen integroimiseen perinteisiin rahoitusjärjestelmiin, mikä voisi edistää innovointia ja kasvua", Fritz sanoi.

Bitcoinin ostamatta jättäminen on varojen allokointia

Bitcoin on kehittynyt viime vuosina täysivaltaiseksi rahoitusvarallisuusluokaksi. Sen 2,03 biljoonan dollarin markkina-arvo nostaa sen maailman suurimpien omaisuuserien joukkoon, ja spot-ETF:ien hyväksyminen tammikuussa 2024 Yhdysvalloissa on kurottava umpeen kuilua kryptojen ja perinteisen rahoituksen välillä.

"Nämä instrumentit lisäävät edelleen kysyntää Yhdysvalloissa, kun yhä useammat yksityispankit, hedge-rahastot ja valtion sijoitusrahastot lisäävät BTC:tä salkkuihinsa, kuten SEC:n 13F-ilmoitukset kolmen viime vuosineljänneksen aikana osoittavat," Adrian Fritz lisää.

Mirabaudin Plassard lisää, että suurten varainhoitajien, kuten BlackRockin ja Fidelityn, mukaantulo on "legitimoinut bitcoinin osaksi salkun omaisuuseriä."

Myös WisdomTreen Dovile Silenskyte sanoo, että institutionaaliset sijoittajat ymmärtävät yhä useammin, että on hyödyllistä allokoida pieni prosenttiosuus multi-asset salkuistaan bitcoiniin. Keskustelu institutionaalisten sijoittajien kanssa on hänen mukaansa kehittymässä.

"Yhä useammat alkavat ymmärtää, että se, ettei bitcoinille ole allokoitu varoja, tarkoittaa aktiivista alipainotusta eikä neutraalia asemaa."

Kirjoittaja omistaa yhden tai useamman tässä artikkelissa mainitun arvopaperin osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöistä.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja