Euro on epävarmalla tiellä sen jälkeen, kun vuoden 2024 aiemmat voitot kumoutuivat Donald Trumpin vaalivoiton myötä.
Huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana euro vahvistui suhteessa Yhdysvaltain dollariin ja nousi jopa 1,12 dollariin. Tähän vaikutti käsitys siitä, että Yhdysvaltain keskuspankilla oli enemmän liikkumavaraa laskea korkoja kuin Euroopan keskuspankilla. Lisäksi Yhdysvaltojen työttömyyden nousu tasolle, joka enteili mahdollista taantumaa, heikensi dollaria elokuussa.
Syyskuun jälkeen taloustiedot ovat vahvistaneet Yhdysvaltojen työmarkkinoiden, kulutuksen ja kasvun kestävyyttä. Donald Trumpin nousu mielipidemittauksissa vaaleja edeltävinä viikkoina on myös vahvistanut dollaria, sillä sijoittajat ovat alkaneet hinnoitella sisään tulleja, veronalennuksia ja sääntelyn purkamista.
Mitä Trump tarkoittaa dollarille?
Kun Trumpin voitto sitten toteutui, euro laski vuoden alimmilleen 1,04 dollariin eli lähelle pariteettia.
”Vahvistuminen Trumpin voiton jälkeen liittyy pääasiassa odotukseen tullimaksujen lisääntymisestä, kuten osoittavat suhteelliset liikkeet paitsi euroon myös renminbiin, Meksikon pesoon ja Kanadan dollariin nähden”, sanoo UBS AM:n sijoitusstrategi Teresa Gioffrida, joka myös varoittaa: ”Uskomme, että joissakin lausunnoissa on enemmänkin tarkoitus aloittaa neuvottelut ja ne osoittavat, että Trump on valmis käyttämään tulliuhkauksia myös muiden kuin kaupallisten tavoitteiden edistämiseen.”
Euro voi elpyä ensi vuonna
"Yhdysvaltain dollari on erittäin yliarvostettu suhteessa tärkeimpiin kehittyneisiin maihin, Japanin jeniä lukuun ottamatta, ja tällä hetkellä markkinat ovat merkittävästi vähentäneet odotuksiaan Fedin koronlaskuista", Giuffrida selittää. "Tämä johtaa suuren käänteen riskiin, erityisesti jos kasvudata on poikkeuksellisen heikkoa, vaikka se ei ole meidän keskeinen skenaariomme tällä hetkellä."
UBS Global Wealth Managementin sijoitusjohtaja Mark Haefele näkee myös potentiaalia dollarin heikkenemiselle: ”Lyhyellä aikavälillä useat tekijät voivat ylläpitää dollarin vahvuutta, kuten veronalennukset ja sääntelyn purkaminen. Nämä houkuttelevat pääomavirtoja Yhdysvaltain markkinoille”, hän sanoo Morningstarille. ”Yhdysvaltain talous vaikuttaa muita vahvemmalta, mutta dollarin nykyinen arvostus vaikuttaa venytetyltä. Huoli budjettivajeesta voi heikentää dollaria myöhemmin tänä vuonna. Odotamme heikompaa dollaria vuoden 2025 loppuun mennessä ja suosittelemme, että sijoittajat käyttävät dollarin vahvuuden kausia hajauttamiseen”, Haefele sanoo.
”Lyhyellä aikavälillä emme odota dollarin voimakasta vahvistumista”, UBP:n globaalin valuuttastrategian johtaja Peter Kinsella sanoo Morningstarin haastattelussa.
"Konsensusnäkemys, jonka mukaan EUR-USD:n kurssi liikkuu kohti pariteettia (ja sen alapuolelle), on todennäköisesti virheellinen, koska edellytykset olennaiselle alemmas suuntautuvalle murrokselle eivät ole täyttyneet. Historiallisesti euron lasku kohti pariteettia ja sen alapuolelle on ilmennyt massiivisen maksutasesokin aikana. Sama ei päde tällä hetkellä."
Raphael Olszyna-Marzys, J. Safra Sarasinin kansainvälinen ekonomisti, näkee dollarin pysyvän nykyisellä tasolla suurimman osan vuotta ja liikkuvan lähinnä kapealla vaihteluvälillä. Hän uskoo, että "dollari on jo hinnoiteltu korkealle tasolle, joten se tuskin kokee enää voimakasta nousua, mutta samalla sillä ei ole juurikaan syytä heikentyä."
Ekonomisti puhuu euron ja dollarin suhteen olevan 1,05 vuoden 2025 puoliväliin mennessä, kun taas UBS GWM:n Haefele ennustaa euron vahvistuvan merkittävästi, jolloin EUR-USD-kurssi olisi 1,08 dollaria maaliskuussa 2025, 1,09 dollaria kesäkuussa 2025 ja 1,12 dollaria joulukuussa 2025.
Leikkaako EKP korkoja nopeammin vuonna 2025?
Olszyna-Marzys ennakoi EKP:n olevan paljon Fediä maltillisempi. ”Odotamme euroalueen kokonaisinflaation jatkavan laskuaan 2,5 prosentista 2 prosenttiin, kun taas Yhdysvalloissa se liikkuu sivusuunnassa, noin 2,5-2,6 prosentissa”, ekonomisti selittää.
”Odotamme EKP:n laskevan talletuskorkoaan 150 peruspisteellä ensi vuoden aikana 1,75 prosenttiin. Näkemyksemme mukaan Fed tekee vain 75 peruspisteen koronleikkaukset tämän hetken ja ensi vuoden lopun välillä.”
Tämä jättäisi Yhdysvaltain korot, jotka eivät ole tänä vuonna laskeneet yhtä jyrkästi kuin EKP:n korot, vielä korkeammalle suhteessa euroalueeseen. Korkeammat korot parantavat yleensä valuutan houkuttelevuutta ja houkuttelevat spekulatiivisia rahavirtoja suurempien tuottojen toivossa.
UBP:n Peter Kinsella uskoo myös, että ”EKP:n voisi olla perusteltua alentaa korkoja nopeammin lyhyellä aikavälillä kompensoidakseen heikkoa taloudellista toimeliaisuutta ja inflaation laskua, jota odotetaan vuoden 2025 ensimmäisinä kuukausina”, mutta varoittaa, että ”EKP itse saattaa olla haluton antamaan vaikutelman, että se tosiasiassa tukee eniten rahaa kuluttavia maita, kuten Ranskaa, Belgiaa ja Italiaa, joiden on ensin palattava takaisin tielle kohti julkisen talouden kurinalaisuutta”.
Hän odottaa inflaation jatkuvan vuoden 2025 alkukuukausina, ja että kehittyneiden maiden pohjahintoihin kohdistuvat vertailuvaikutukset ovat suotuisat.
UBS GWM:n Haefele ei odota yhtä suuria eroja, vaan ennustaa euroalueen inflaation laskevan vuoden 2024 2,4 prosentista 2,1 prosenttiin vuonna 2025. Yhdysvalloissa hän ennustaa inflaation laskevan 2,9 prosentista 2,5 prosenttiin. ”Odotamme sekä EKP:n että Fedin laskevan korkoja 125 peruspistettä vuoden 2025 loppuun mennessä”, hän sanoo luottaen siihen, että inflaatio on hallinnassa. ”Fed todennäköisesti jättää huomiotta tulleihin liittyvät kertaluonteiset hinnankorotukset.”
Mitä vahvempi euro tarkoittaisi?
Vahvistuva valuutta voisi vahingoittaa Euroopan suuria teollisuudenaloja, jotka kaikki ovat riippuvaisia viennistä. Toisaalta vahvempi euro myös halventaa tuontia ja lisää kuluttajien käytettävissä olevia tuloja.
"Koska euron odotetaan vahvistuvan dollariin nähden vuonna 2025, sijoittajien tulisi hyödyntää dollarin vahvistumisen aikoja hajauttaakseen USD-käteisvaroja ja korkealuokkaisia Yhdysvaltain dollarin korkosijoituksia euroihin ja euromääräisiin vastaaviin instrumentteihin", sanoo Mark Haefele. "Eurooppalaisten sijoittajien", hän lisää, "tulisi harkita valuuttasuojausta Yhdysvaltain osakealtistukselleen, jotta he voivat vähentää riskiä siitä, että heikompi dollari kumoaa paikallisen valuutan voitot Yhdysvaltain markkinoilla."
Miten suojata salkku valuuttariskiä vastaan?
Maan korkotaso vaikuttaa suoraan valuuttakursseihin: koska Yhdysvalloissa korkotaso on korkeampi kuin euroalueella (4,5 %/4,75 % verrattuna 3 %:iin), dollarimääräisten varojen pitäminen on houkuttelevampaa globaalien sijoittajien keskuudessa, mikä houkuttelee korkeamman tuoton tavoittelijoita. Valuuttakurssit heijastavat myös talouskasvua ja inflaatio-odotuksia. Yhdysvaltain talous kasvaa jälleen nopeammin kuin euroalueen talous. Yhdysvaltain dollari hyötyy myös siitä, että se on maailman ”varantovaluutta”, ja maailmanlaajuiset sijoittajat pitävät dollarimääräisistä omaisuuseristä, kuten Yhdysvaltain valtion joukkovelkakirjoista.
Niille, jotka haluavat välttää valuuttakurssimuutosten vaikutuksen sijoituksissaan, yhä useammat rahastot ja ETF-rahastot tarjoavat suojattuja osakeryhmiä, joiden tavoitteena on minimoida valuuttariskin vaikutus lopulliseen tuottoon.
Suojaus ei ole koskaan täydellistä, ja kuten yllä olevasta taulukosta ilmenee, suojauksen ja valuuttamääräisten sijoitusten tuotot voivat poiketa toisistaan. Tämä johtuu osittain siitä, että suojatut rahastoluokat perivät korkeampia palkkioita. Useimmille yksityissijoittajille suojaamaton vaihtoehto voi silti olla helpoin, erityisesti pitkän aikavälin sijoituksissa ja globaaleissa rahastoissa, joissa on useita eri valuuttoja, jotka voivat liikkua eri suuntiin.
Kirjoittaja tai kirjoittajat eivät omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Tutustu Morningstarin toimituskäytäntöihin.