Yhdysvaltain osakemarkkinoiden suurimmat riskit vuonna 2025

Pidä silmällä inflaatiota, korkeita arvostuksia ja epävarmaa poliittista tilannetta.

Sarah Hansen 07.01.2025
Facebook Twitter LinkedIn

Collage med årtalet "2025" i mitten, en bleknande siffra 4 ovanför samt ikoner och foton i bakgrunden

Uusi vuosi tuo mukanaan paljon myötätuulta markkinoille ja taloudelle, mutta se tuo mukanaan myös riskejä. Seuraavassa artikkelissa kuusi strategiaa ja ekonomistia kertoo kasvun ja markkinoiden uhkista, joita he tarkkailevat uutena vuonna, inflaation hidastumisesta poliittiseen epävarmuuteen.

Inflaatio kiihtyy

"Riski, jota olen miettinyt eniten, on inflaatio", sanoo Marci McGregor, Merrillin ja Bank of America Private Bankin sijoitustoimiston salkustrategiapäällikkö. Hän kertoo, että inflaatiosykleillä (kuten COVID-19-pandemian jälkeisellä syklillä) on historiassa yleensä ollut useita huippuja, ja huippujen välillä on usein pitkä viive. Tämä tarkoittaa, että ei ole mahdotonta, että inflaatio kiihtyy jälleen lähikuukausina tai -vuosina.

KPI vs. perus-KPI

McGregorin mukaan viime kuukausien inflaatiotiedot viittaavat siihen, että hintapaineiden laskeminen keskuspankin tavoitetasolle on pysähtynyt. "Meidän on tarkkailtava riskiä... että inflaatio alkaa jälleen kiihtyä", hän sanoo.

Se voisi tarkoittaa, että Fedin koronalennukset päättyisivät ennenaikaisesti tai että Fed jopa nostaisi korkoja uudelleen, mikä voisi säikäyttää sijoittajat. McGregor korostaa, että tämä ei ole hänen perusskenaarionsa, mutta mahdollisuus, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

Hidas inflaatio "alkaa todella muuttaa markkinakuvaa", lisää Morgan Stanley Investment Managementin Portfolio Solutions Groupin sijoitusjohtaja Jim Caron. "Se ei ole perusskenaariomme, mutta se on varmasti riski."

Tarjontapuolella on ongelmia

Vanguardin Yhdysvaltain johtavan ekonomistin Josh Hirtin mukaan viimeisen vuoden tai kahden aikana suuri osa Yhdysvaltain talouden vauhdista – ja inflaation hidastumisesta – on ollut talousyhtälön tarjontapuolen vahvuuden ansiota. Työmarkkinoiden tuottavuus on ollut paljon korkeampi kuin lähimenneisyydessä, ja lisääntynyt maahanmuutto on lisännyt työvoiman tarjontaa. "Nämä ovat hyvin tärkeitä näkökohtia, jotka auttavat selittämään, miten [talous] pystyi kasvamaan, kun hintapaineet olivat vaimeat", hän sanoo.

Yksi talouden suurista riskeistä tänä vuonna on, että tämä dynamiikka häiriintyy. Hirtin mukaan esimerkiksi Trumpin tulevan hallinnon aikana maahanmuuttopolitiikka tulee olemaan tiukempaa kuin viime vuosina.

Myös geopoliittinen kehitys voi häiritä sekä tavaroiden että työvoiman tarjontaa. "Tapahtuuko maailmassa mitään sellaista, joka uudistaa tarjontashokit?" kysyy Steven Wieting, Citi Wealthin pääekonomisti ja johtava sijoitusstrategi. Tällaisia tapahtumia voisivat olla tullitariffit tai konfliktit ulkomailla, esimerkiksi Lähi-idässä tai Ukrainassa. "Olemme edistyneet paljon talouden normalisoinnissa", Steven Wieting sanoo, "emmekä halua, että kysyntä ja tarjonta ovat epätasapainossa."

Armottomat arvostukset

Merkittävä muutos osakemarkkinoilla viime vuoden aikana on ollut arvostusten (palkkio, jonka sijoittajat ovat valmiita maksamaan pörssiyhtiön tuloksesta) jatkuva nousu. Morningstarin mittauksen mukaan Yhdysvaltain osakemarkkinat käyvät kauppaa noin 5 prosentin preemiolla suhteessa niiden sisäiseen arvoon. Ennen joulukuun myyntiä tämä preemio oli jopa 6,9 prosenttia. Aiemmin tänä vuonna osakkeilla käytiin kauppaa alihintaan.

"Arvostukset eivät ole yhtä anteeksiantavia kuin silloin, kun aloitimme vuonna 2024", sanoo Janus Henderson Investorsin asiakassalkunhoidon johtaja Seth Meyer. Tiukemmat arvostukset tarkoittavat, että markkinoilla on vähemmän tilaa toipua vastatuulessa, mikä puolestaan tekee osakkeista alttiimpia vetäytymiselle. Tämä on yksi syy siihen, miksi osakkeet kompastuivat sen jälkeen, kun Fed tarkisti ennusteensa koronlaskuista vuodelle 2025.

"Se, mitä on syytä varoa uutena vuonna, on se, että olemme hinnoitelleet täydellisyyteen", lisää Nomura Capital Managementin salkunhoidosta ja ristikkäisistä sijoitusstrategioista vastaava johtaja Matt Rowe. "Mikä tahansa poikkeama täydellisyydestä johtaa melko raskaisiin negatiivisiin seurauksiin."

Poliittinen epävarmuus Washingtonissa

Markkinoiden ja talouden suurin kysymysmerkki vuonna 2025 on epäilemättä poliittinen suunta Washingtonissa. Valittu presidentti Donald Trump kampanjoi laajojen muutosten, kuten uusien tariffien, veronalennusten ja sääntelyn purkamisen puolesta, mutta on epäselvää, miten nämä lupaukset muutetaan teoiksi.

"Se, miten [Trumpin] politiikka pannaan täytäntöön, on hyvin tärkeää kasvun kannalta lyhyellä aikavälillä", Meyer sanoo. Vaikka pitkän aikavälin näkymät eivät muutu yhtä paljon, hän uskoo, että sillä, miten Trump toteuttaa tullitariffeja tai muita muutoksia, "on suuri vaikutus siihen, miten näemme kasvun vuonna 2025, mikä vaikuttaa arvostuksiin."

Caron huomauttaa, että sijoittajien ei pidä myöskään unohtaa positiivisia mahdollisuuksia täällä: "Useimmat ihmiset keskittyvät näiden riskien negatiivisiin puoliin, mutta voi olla, että tariffit eivät olekaan niin pahoja kuin ihmiset luulevat tai että Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteet paranevat enemmän kuin ihmiset luulevat. Se voisi muuttaa narratiivia parempaan suuntaan. Ihmiset eivät näe sitä riskinä, mutta se on riski, jos se jää huomaamatta."

Kirjoittaja(t) ei(vät) omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Sarah Hansen  on Morningstar.comin markkinatoimittaja

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja