Advanced Micro Devicesilla (AMD) oli vaikea vuosi 2024. Osakkeen arvo laski 18 %. Vaikka AMD ei todennäköisesti ohita Nvidiaa (NVDA) tekoälypiirien johtajana, toiseksi paras asema tuottoisilla markkinoilla, joiden odotetaan kasvavan 500 miljardiin dollariin vuoteen 2028 mennessä, ei ole huono saavutus. Mielestämme tämän puolijohdejätin osakkeet näyttävät houkuttelevilta, ja niitä myydään 20 % alle käyvän arvon arviomme. AMD on yksi osakkeista, jotka ovat mukana Morningstarin listalla parhaista tekoälyosakkeista, joita kannattaa ostaa nyt. Se on myös listalla osakkeista, joita suositellaan ostettavaksi talouden taantumassa, sekä osakkeista, jotka ovat hyviä valintoja talouskasvun aikana.
Advanced Micro Devicesilla on syvällistä asiantuntemusta digitaalisista puolijohteista, ja yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet hyötyä datakeskusten ja tekoälyn suotuisista trendeistä. Uskomme, että AMD on yksi kahdesta merkittävästä yrityksestä grafiikkasuorittimien markkinoilla, ja se soveltuu erityisen hyvin tekoälyyn. Vaikka se saattaa olla Nvidian jälkeen kakkosena tekoälyyn käytettävien grafiikkasuorittimien osalta, sen asiantuntemus tulee todennäköisesti olemaan yhä arvokkaampaa – ja tuottoisampaa – tulevina vuosina. AMD on hyötynyt ulkoistetun valmistuksen mallista, sillä sen läheinen suhde alan johtavaan Taiwan Semiconductoriin (TSM) on antanut yritykselle mahdollisuuden ottaa teknistä johtoasemaa, kun kilpailija Intel (INTC) on kompastunut omaan valmistussuunnitelmaansa. Uskomme, että AMD:n datakeskusliiketoiminta tulee kukoistamaan tulevina vuosina. Sen palvelinkeskeisillä suorittimilla on suuri kysyntä, samoin kuin sen tekoälyn työtehtäviin soveltuvilla näytönohjaimilla.
Morningstarin avainluvut AMD:lle
• Käyvän arvon arvio: $160
• Tähtiluokitus: 4 tähteä
• Taloudellinen vallihauta: Kapea
• Epävarmuusluokitus: Korkea
Taloudellisen vallihaudan arviointi
Uskomme, että AMD:llä on kapea taloudellinen vallihauta, joka perustuu immateriaalioikeuksiin, jotka liittyvät sen sirumalleihin. Mielestämme on todennäköistä, että yhtiö tuottaa ylituottoa pääomalle seuraavien 10 vuoden aikana, ellei pidempäänkin. AMD tunnetaan kenties parhaiten Client-liiketoimintasegmenttiin kuuluvista pöytätietokoneiden ja kannettavien tietokoneiden prosessoreista. Uskomme, että yhtiöllä on vallihauta tässä liiketoiminnassa paitsi vuosikymmenien ajan kehitetyn sirusuunnittelun asiantuntemuksen ansiosta, myös siksi, että se on yksi kahdesta merkittävästä yrityksestä, joilla on x86-käskyarkkitehtuurin lisenssi. AMD:n palvelinprosessoreiden osalta datakeskussektorilla näemme samanlaista dynamiikkaa. Vaikka Nvidia on tällä hetkellä selvästi hallitseva toimija tekoälyn näytönohjaimissa, uskomme, että johtavat pilvipalvelujen tarjoajat etsivät jatkossakin muita vaihtoehtoja. Pidämme AMD:n sulautettujen järjestelmien liiketoimintaa suotuisana, mutta emme yleisesti ottaen näe yhtiöllä olevan erityisiä etuja erillisessä pelinäytönohjaimien liiketoiminnassa tai semi-custom-pelikonsolipiiriliiketoiminnassa.
Lue lisää AMD:n vallihauta-luokituksesta.
AMD:n osakkeen käyvän arvon arvio
Käyvän arvon -arviomme 160 dollaria tarkoittaa 28-kertaista vuoden 2025 oikaistua hinta-voittosuhdetta ja 2 %:n tuottoa vapaalle kassavirralle. Odotamme AMD:n saavuttavan 20 %:n vuotuisen yhdistetyn kasvuvauhdin vuosina 2024–2028. Mallinnamme liikevaihdon kasvavan 13 % vuonna 2024, ja sen kiihtyvän 22 %:n keskimääräiseksi vuotuiseksi kasvuksi vuosina 2025–2028, kun AMD:n datakeskusten GPU-liiketoiminta alkaa kasvaa tekoälysovellusten myötä. Seuraavien viiden vuoden aikana mallinnamme AMD:n datakeskusten liikevaihdon kasvavan 41 %:n vuotuisella kasvuvauhdilla (CAGR), kun taas asiakastoiminnan liikevaihto kasvaa 16 %:n CAGR:llä. PC-markkinoiden elpymisen ja datakeskussirujen markkinoiden kasvun myötä odotamme oikaistun bruttokatteen nousevan 53 %:iin vuonna 2024 ja saavuttavan johdon pitkän aikavälin tavoitteen, 57 %, jo vuonna 2028. Datakeskusten kasvun myötä käyttökatteen odotetaan nousevan 24 %:iin vuonna 2024 ja 38 %:iin vuonna 2028, mikä ylittää johdon pitkän aikavälin tavoitteen, joka on 35 %.
Lue lisää AMD:n käyvän arvon arviosta.
Riski ja epävarmuus
Vaikka AMD:n näytönohjainsuunnittelu on samalla tasolla (tai jopa parempi) kuin Nvidian, sen ohjelmistotyökalut ovat tällä hetkellä este, jossa AMD on jäljessä. Tämä ero on tekijä, jonka vuoksi AMD:n on edelleen kurottava kiinni markkinajohtajaa. Lisäksi odotamme, että johtavat hyperscale-pilvilaskenta-asiakkaat jatkavat investointejaan tekoälyprosessoreihin.
Mikäli Intel pystyy palauttamaan johtoasemansa valmistuksessa, AMD:llä on PC-markkinoilla vastassaan entistäkin vahvempi x86-vastustaja, ja molemmat yritykset saattavat kohdata uhkia uusilta tulokkailta. PC-markkinat pysyvät edelleen syklisinä, ja AMD:n peliliiketoiminta kokee usein vaihtelua henkilötietokoneiden kysynnän ja viime aikoina myös kryptovaluuttojen louhintatrendien jyrkkien nousujen ja laskujen myötä. Lisäksi AMD:llä on asiakaskeskittymiä semi-custom-liiketoiminnassaan.
Lue lisää AMD:n riskeistä ja epävarmuustekijöistä.
Tämän artikkelin ovat laatineet Susan Dziubinski ja Sylvia Hauser. Tiedot 8. tammikuulta 2025.
Kirjoittaja(t) ei(vät) omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä.