Joulukuun kuluttajahintaindeksi osoitti, että kokonaisinflaatio nousi viime kuussa, mikä johtui pääosin energian hintojen noususta. Pohjakuluttajahintaindeksin maltillinen hidastuminen tarjoaa kuitenkin jonkin verran rauhoittavaa tietoa.
Bureau of Labor Statistics raportoi keskiviikkona, että kuluttajahintaindeksi nousi joulukuussa 2,9 % verrattuna viime vuoden vastaavaan kuukauteen, kun se marraskuussa oli 2,7 %. Kuukausitasolla kuluttajahintaindeksi nousi joulukuussa 0,4 %, kun marraskuussa nousu oli 0,3 %. Pohjahintaindeksi, joka ei sisällä elintarvikkeiden ja energian hintojen vaihtelua, nousi vuositasolla 2,6 % ja kuukausitasolla 0,2 %, kun marraskuussa nousu oli 0,3 %
Kuluttajahintaindeksi vs. pohjakuluttajahintaindeksi
Tiedot julkaistaan samaan aikaan, kun markkinaosapuolet ovat merkittävästi vähentäneet odotuksiaan Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskuista vuodelle 2025. Tämä johtuu vahvoista työmarkkinatiedoista, talouskasvusta ja hintapaineista, jotka ovat edelleen hieman korkeammat kuin keskuspankki toivoo. Vaikka inflaatiopaineet ovat lieventyneet merkittävästi viime vuoden aikana, tiedot ovat olleet epätasaisia viime kuukausina.
"Näillä tiedoilla Fedillä ei ole juuri mitään syytä laskea korkoja tammikuun kokouksessa", sanoi Morningstarin pääekonomisti Preston Caldwell. "Koska viimeisimmät tiedot eivät viittaa työmarkkinoiden tai talouden heikkouteen ja inflaatio on edelleen hieman tavoitteen yläpuolella, Fed todennäköisesti jättää koronnostot väliin ainakin seuraavassa kokouksessa."
Joulukuun kuluttajahintaindeksi - avainluvut
• Kuluttajahintaindeksi nousi kuukauden aikana 0,4 %, kun se marraskuussa oli noussut 0,3 %.
• Pohjakuluttajahintaindeksi nousi 0,2 % noustuaan marraskuussa 0,3 %.
• Kuluttajahintaindeksi nousi vuositasolla 2,9 % edellisen kuukauden 2,7 %:n nousun jälkeen.
• Pohjakuluttajahintaindeksi nousi 3,2 % edellisvuodesta noustuaan marraskuussa 3,3 %.
Kuluttajahintaindeksi - Muutokset edelliseen kuukauteen verrattuna
Bensiinin hinta nosti kuluttajahintaindeksiä joulukuussa
BLS:n mukaan energian hintojen nousu selitti yli 40 % kuluttajahintaindeksin kokonaiskasvusta, ja bensiinin hinta nousi joulukuussa 4,4 %. Suurimman osan vuoden 2024 jälkipuoliskosta bensiinin hintojen lasku auttoi hillitsemään yleistä inflaatiovauhtia.
Käytettyjen autojen hinnat ovat Caldwellin mukaan nousseet 6 % viimeisten kolmen kuukauden aikana, mikä vastaa noin 0,5 % kuluttajahintaindeksin 3,3 %:n vuotuisesta noususta. Kuten bensiinin hintojen kohdalla, käytettyjen autojen hintojen lasku vuonna 2024 auttoi alentamaan kuluttajahintaindeksin kokonaisnousua.
Caldwellin mukaan inflaation nousuun vaikutti myös lentohintojen nousu, jotka kohosivat joulukuussa 3,9 % kuukausitasolla.
Muutos valituissa kuluttajahintaindeksin osatekijöissä
Mitä Fed tekee seuraavaksi?
Sijoittajat pitävät CME FedWatch -työkalun mukaan noin 98 % todennäköisenä, että Fed pitää korot ennallaan tammikuun kokouksessa. Kuukausi sitten vastaava luku oli 78 %. Tämä uudelleenkalibrointi on tapahtunut joulukuun yllättävän vahvan työpaikkaraportin jälkeen. Vahvat työmarkkinat viittaavat siihen, että Fedillä on tilaa pitää rahapolitiikka kireänä inflaation pysyessä tahmeana.
Odotukset Federal Funds -korkotavoitteesta 29. tammikuuta 2025 pidettävää kokousta varten
Markkinat arvioivat, että korkoa lasketaan aikaisintaan kesäkuussa, mutta Caldwell uskoo, että korkoa voidaan laskea jo aiemmin, jos inflaatiotiedot osoittavat suotuisampaa kehitystä tulevina kuukausina. "Fed voisi jatkaa koronnostojen pysäyttämistä maaliskuussa, jos vuoden 2024 inflaatiopiikki ei toistu vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä", hän sanoo. "Tämä painaisi pohjainflaatiota voimakkaasti alaspäin vuositasolla, mikä vaikuttaisi merkittävästi Fedin päätöksentekoon."
Caldwellin mukaan myös Washingtonin poliittinen kehitys on tekijä, ja uusien koronnostojen laajuus "riippuu pitkälti niistä poliittisista muutoksista, joita uusi presidentti ja kongressi tekevät vuoden ensimmäisten kuukausien aikana."