Alkoholiosakkeet huonolla tuulella tariffien uhatessa

Rahastonhoitajat, jotka omistavat yhtiöitä kuten Diageo ja Pernod Ricard, puhuvat alan pitkän aikavälin sijoitusten puolesta.

Christopher Johnson 18.02.2025
Facebook Twitter LinkedIn

fotografía de una flecha roja decreciente, un candado abierto, tres estrellas y un gráfico decreciente sobre un fondo cuadriculado blanco

Alkoholi on tärkeä eurooppalainen vientiala, joka on suoraan alttiina Yhdysvaltojen tulleille. Vaikka Trump on toistaiseksi keskittynyt Kiinaan, Kanadaan ja Meksikoon, eurooppalaisiin tuotteisiin kohdistuvia tulleja odotetaan pian. Tämä on jo vaikuttanut alkoholijuomateollisuuden osakekursseihin.

Nykyiset ja tulevat tullit lisäävät alkoholintuottajien kustannuksia, mikä luo lisää paineita alalle, jonka kysyntä on jo vähentynyt terveellisten elämäntapojen vuoksi. Myös inflaatio on nostanut alkoholin hintaa kuluttajille. Viimeisimmän iskun on antanut Yhdysvaltain ylilääkäri Vivek Murthy, joka vaatii alkoholiin samanlaisia syöpävaroituksia kuin savukkeisiin.

Haasteista huolimatta jotkut rahastonhoitajat pitävät kiinni alan suurimmista osakkeista. Joidenkin osakekurssien laskun jälkeen monet näistä yhtiöistä ovat Morningstarin mittareiden mukaan aliarvostettuja.

FTF Martin Currie UK Rising Dividend Fund -rahaston salkunhoitaja Will Bradwell, jonka rahasto on saanut Morningstarin pronssisen mitaliluokituksen, pitää Diageota (DGE) rahastossaan ylipainossa 4,24 prosentin osuudella..

Tullit: Diageo on kohdannut niitä ennenkin

Diageo, joka omistaa useita tuotemerkkejä, kuten Guinnessin ja Don Juliosta, julkaisi äskettäin ensimmäisen vuosipuoliskon tulokset, jotka osoittivat myyntimäärien laskua ja ennustivat alhaisempia voittomarginaaleja toiselle vuosipuoliskolle.

Bradwell kuvailee Diageoon kohdistuvaa tulliuhkaa ”epävakaaksi mutta hallittavaksi”. Yhtiöllä on kokemusta tullimaksuista aiemminkin, ja se on päättänyt nostaa hintoja. Tällä kertaa Diageo aikoo selviytyä tulleista hallinnoimalla varastojaan, Bradwell sanoo.

Hän lisää, että Diageon kuluttajat voivat silti kestää hinnankorotuksen.

“Heidän tuotteensa ovat melko hintavia, mutta heidän asiakaskuntansa on joustava ja kykenee hyväksymään korkeammat hinnat.”

Myös Morningstarin analyytikko Verushka Shetty odottaa Trumpin tullimaksujen iskevän lyhyellä aikavälillä Diageoon, koska 45 prosenttia sen Yhdysvaltain myynnistä on tuontia Kanadasta ja Meksikosta.

Hän on kuitenkin säilyttänyt osakkeen käyvän arvon arvion, joka on nykyhintaa korkeampi.

"Diageolla on ollut tapana menestyksekkäästi lieventää tullikorotuksia, emmekä odota merkittäviä pitkän aikavälin vaikutuksia. Lyhyellä aikavälillä odotamme, että Diageo keskittyy enemmän kassavirran ja operatiivisen vipuvaikutuksen parantamiseen vastatuulten torjumiseksi", hän sanoi.

Terry Smith myy osuutensa Diageosta

Yksi poikkeava rahastonhoitaja on Fundsmith Equityn Terry Smith, joka ilmoitti tammikuussa myyvänsä osuutensa alkoholiyhtiössä 15 vuoden jälkeen.

Smith viittasi huoleen Diageon uudesta johtoryhmästä ja Ozempicin kaltaisten laihdutuslääkkeiden kulutuksen kasvun aiheuttamaan uhkaan. Markkinajohtaja Novo Nordisk (NOVO B) on jo alkanut tutkia, voisivatko laihdutusvalmisteet vähentää myös alkoholin kulutusta.

Bradwellin mukaan tämä suuntaus on Diageolle vastatuuli, mutta yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet sopeutua kuluttajien kysynnän muutoksiin, kun ihmiset juovat vähemmän mutta ostavat laadukkaampia tuotteita.

"Diageon myymät korkealaatuiset tequilat löytävät edelleen markkinansa. Lisäksi alkoholittoman Guinness 0.0:n lanseeraus on ollut merkittävä tuoteinnovaatio. Tällaiset kehitykset voivat auttaa ihmisiä juomaan vähemmän mutta laadukkaammin,” Bradwell sanoo.

Diageon (DGE) Morningstar-tunnusluvut

Analyytikko: Verushka Shetty

Tariffivaikutukset lisäävät painetta väkevien alkoholijuomien tuotemerkeille

Trojan Global Income -rahasto, joka on saanut Morningstarin hopeisen mitaliluokituksen, on salkunhoitaja James Harriesin hallinnassa. Rahastossa on sekä Diageo että Pernod Ricard (RI), mutta ranskalainen väkevien alkoholijuomien tuottaja on tuoreempi lisäys 573 miljoonan punnan rahastoon, ja sen osuus on 2,42 prosenttia.

Pernod Ricardin (RI) Morningstar-tunnusluvut

Analyytikko: Verushka Shetty

Diageo keskittyy Yhdysvaltain markkinoille, kun taas Pernod Ricard suuntaa enemmän kehittyville markkinoille, kuten Intiaan viskin valmistuksen ja Kiinaan konjakin tuotannon osalta.

Hänen mukaansa väkevien alkoholijuomien valmistajien on vaikeampi lieventää tullimaksujen vaikutuksia. Pernod Ricard, joka valmistaa muun muassa Absolut Vodkan ja Havana Club -rommin kaltaisia tuotemerkkejä, arvioi kärsivänsä 166 miljoonan punnan tappiot vuonna 2025 Yhdysvaltojen kiinalaisiin tavaroihin kohdistamien tullien vuoksi sekä Kiinan verojen takia, jotka koskevat EU:sta tuotavan konjakin tuontia. Tämä on laajalti nähty kostotoimena EU:n asettamille korkeille tulleille kiinalaisille sähköautoille.

”Nämä yritykset ovat alttiita tulleille, mutta lähes ainutlaatuisella tavalla, koska tislattujen alkoholijuomien tuotantoa ei voi siirtää Yhdysvaltoihin tai mihinkään muuhun paikkaan, jossa tulleja sovelletaan.”

Harries keskittyy kuitenkin pitkän aikavälin näkymiin.

”Emme oikeastaan tiedä, mitä presidentti Trump ajattelee tai suunnittelee. Uskomme kuitenkin, että sijoituksemme näihin yrityksiin kestää pidempään kuin tullien asettaminen tai presidentti Trumpin presidenttikausi. Myönnämme mielellämme, että tämä on riski, mutta se on luultavasti suurelta osin sisällytetty arvostuksiin.”

Onko olut parempi sijoitus kuin väkevät alkoholijuomat?

Morningstarin EMEA-alueen osakemarkkinoiden päästrategin Michael Fieldin mielestä viiden tähden osakkeet Heineken (HEIA) ja Anheuser-Busch (ABI) ovat alan erottuvia toimijoita.

Anheuser-Busch InBevin (ABI) Morningstar-tunnusluvut

Analyytikko: Verushka Shetty

"Ne ovat ostaneet käsityöläispanimoita vasemmalle ja oikealle, joten kun ihmiset ostavat käsityöläisolutta, he luulevat tukevansa paikallisia panimoita, mutta sen sijaan he itse asiassa ruokkivat suuria yhtiöitä", Field sanoo.

Olutmerkit saattavat myös välttyä Yhdysvaltojen tullimaksujen pahimmilta vaikutuksilta, sillä toisin kuin väkeviä alkoholijuomia, niitä voidaan valmistaa eri maissa, jolloin yritykset voivat nopeammin mukauttaa toimitusketjujaan kuluttajien kysyntään.

"Tullit saattavat aiheuttaa hetkellisiä hintaeroja kansainvälisten ja kansallisten tuotemerkkien välillä. Tämä voi johtaa siihen, että ihmiset ostavat taas enemmän kansallisia tuotemerkkejä’" Field sanoo.

"Loppujen lopuksi suuret kansalliset tuotemerkit ovat kuitenkin edelleen suurimpien panimoiden ja suurten väkevien alkoholijuomien valmistajien hallussa. Kyseessä on siis vain siirtyminen yhdeltä tuotemerkiltä toiselle, ja jos jotain, se saattaa vähentää niiden kohtaamaa kansainvälistä kilpailua."

Heinekenin (HEIA) Morningstar-tunnusluvut

Will James, Guinness European Equity Income -rahaston salkunhoitaja, jonka rahasto on saanut Morningstarin pronssisen mitaliluokituksen, on jättänyt sijoittamatta suurimpiin olut- ja väkevien alkoholijuomien nimiin ja valinnut uudella tariffiaikakaudella puolustavampia osakkeita.

Sen sijaan hän panostaa tanskalaiseen panimoyhtiöön Royal Unibrew'hin (RBREWc), joka tuottaa erilaisia tuotteita oluesta virvoitusjuomiin. Osakkeen osuus rahastosta on 3,31 prosenttia.

Royal Unibrewn (RBREWc) Morningstar tunnusluvut

"Royal Unibrew'n näkökulmasta tullimaksut eivät vaikuta yhtiöön, koska se ei myy olutta tai muita juomia Yhdysvalloissa. Se on enemmänkin [kotimainen peli]. Tosin yhtiö tuskin välttyy alan laajemmalta laskusuhdanteelta."

"Mutta emme ole kiinnostuneita Pernod Ricardista. Emme ole kiinnostuneita Diageosta. Ja koko ala näyttää olevan myrskyn silmässä", hän sanoo.

 

Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Christopher Johnson  on datatoimittaja Morningstarilla.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja