Eurooppalaiset sijoittajat ovat jo alkaneet osoittaa merkkejä kasvavasta kielteisyydestä Yhdysvaltalaisia osakkeita kohtaan, erityisesti Trumpin kauppasodan ja Yhdysvaltojen talouden vahvuuteen liittyvien huolien vuoksi. Tämä muutos tapahtuu samalla, kun vuoden 2025 suuntaus on ollut tähän mennessä päinvastainen: Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat laskeneet ja eurooppalaiset osakkeet nousseet.
Tämä mahdollinen suunnanmuutos näkyy jo nyt ETF-rahastojen viikoittaisissa rahavirroissa, jotka jatkuessaan merkitsisivät dramaattista muutosta verrattuna vuoteen 2024, jolloin eurooppalaiset sijoittajat metsästivät hyvin tuottavia yhdysvaltalaisia osakkeita. Helmikuun 14. päivästä maaliskuun 14. päivään päättyneellä viikolla eurooppalaiset sijoittajat vetivät 2,852 miljardia euroa pois yhdysvaltalaisista osake-ETF:istä ja siirsivät 14,614 miljardia euroa eurooppalaisiin osake-ETF:iin.
Alla olevasta kaaviosta käy ilmi, kuinka Yhdysvaltojen hallitseva asema on kääntymässä 7. helmikuuta päättyneestä viikosta alkaen.
Vuonna 2024 eurooppalaiset ETF-strategiat keräsivät 11,91 miljardia euroa, kun taas yhdysvaltalaisiin osake-ETF:iin suuntautui 99,90 miljardia euroa.
Vaikka ETF-data on vielä alkuvaiheessa, se tarjoaa hyvän indikaattorin viimeaikaisista suuntauksista. Maaliskuun kuukausittaiset sijoitusrahastotiedot, jotka kattavat kaikkien rahastotyyppien kokonaisluvut, eivät ole vielä saatavilla.
Morningstar Directin helmikuun kuukausitiedot paljastavat, mihin sijoittajien varat suuntautuivat ja kuinka ne vertautuvat tammikuun lukuihin.
Helmikuun rahastovirtatietoja tarkasteltaessa suurimman osan sijoittajien varoista saivat kaksi Morningstar-luokkaa: Europe large-cap blend equity ja Eurozone large-cap equity.
Pitkän aikavälin rahastovirtatrendit: Yhdysvaltalaiset osakkeet hallitsevat
Pitkän aikavälin trendi on selkeä: sijoittajat ovat suosineet yhdysvaltalaisia osakkeita eurooppalaisiin verrattuna. Tämä käy ilmi kuukausittaisista rahastovirtatiedoista, jotka koskevat eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia suurten yritysten sekoitusosakkeita. Nämä kaksi luokkaa ovat eniten edustettuja, ja suurin osa varoista on sijoitettu niihin.
Eurooppalaiset osakkeet saavat vauhtia: Keskeiset taustatekijät
Tämä muutos eurooppalaisten sijoittajien mieltymyksissä liittyy siihen, että Euroopan markkinoiden osakemarkkinoiden suhteellinen kehitys on ollut parempi kuin Yhdysvalloissa. Vuoden alusta maaliskuun 20. päivään Morningstar Europe -indeksi on noussut 9,0 % euroina, kun taas Morningstar US Market -indeksi on laskenut 8,1 %, ja Yhdysvaltojen markkinat ovat jopa kokeneet korjausliikkeen, joka määritellään 10 prosentin laskuksi huipputasostaan.
Mahdollista muutosta tukevat kuitenkin muutkin tekijät.
Yksi tekijöistä on suhteellinen arvostus: Yhdysvaltojen markkinoiden voimakas nousu kahden viime vuoden aikana on tehnyt niistä kalliimmat verrattuna Eurooppaan. Viime aikoina Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden lasku ja Euroopan osakemarkkinoiden nousu ovat kaventaneet tätä arvostuseroa merkittävästi.
Rahapolitiikalla on myös ollut merkittävä rooli. Yhdysvaltain keskuspankki on hillinnyt odotuksia aggressiivisista koronlaskuista maan talouden vahvuuden vuoksi, kun taas Euroopan keskuspankki on omaksunut joustavamman asenteen, mikä on hyödyttänyt Euroopan markkinoita.
Saksa on lisäksi muuttanut finanssipoliittista suuntaansa kunnianhimoisella infrastruktuuri-investointisuunnitelmalla ja poistanut velkajarrun. Tämä muutos merkitsee säästötoimien loppua ja voi vauhdittaa BKT:n kasvua sekä vahvistaa Euroopan osakemarkkinoita.
Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöistä.