Trumpin tullit ravistelevat Euroopan autoteollisuutta – EU valmistautuu vastaiskuun

Stellantis johtaa laskua, kun 25 %:n tullien pelätään astuvan voimaan ensi viikolla.

Antje Schiffler 28.03.2025
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration av en grön bil med gul kontur och hälften av en svart bil med grön kontur mot en svart bakgrund som föreställer biltillverkningsindustrin

Eurooppalaiset autonvalmistajat sukelsivat torstaina jyrkästi sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti asettavansa 25 prosentin tullit ulkomailla valmistettujen autojen tuonnille 2. huhtikuuta alkaen.

Mercedes-Benz (MBG) laski eniten saksalaisista autonvalmistajista, ja osakkeet putosivat yli 4 % kaupankäynnin alussa ennen kuin ne toipuivat hieman ja päätyivät laskemaan 3,35 % noin klo 16.00. Volkswagen (VOW3) laski 1,36 %, BMW (BMW) 2,35 % ja Porsche (P911) 2,65 %. Stellantis (STLAM) laski 4,32 %, kun taas ranskalainen Renault (RNO), jolla on vähäinen altistuminen Yhdysvaltain markkinoille, kävi kauppaa hieman korkeammalla.

New Yorkin pörssissä General Motors (GM) laski 6,59 % avautuessaan ja Ford (FORD) 2,38 %. Tesla (TSLA) sen sijaan nousi 6 %. "Teslan pitäisi kokea vähemmän vaikutuksia tästä ilmoituksesta, koska yhtiö valmistaa lähes kaikki Yhdysvalloissa myytävät autonsa kotimaassa", sanoi Morningstarin strategi Seth Goldstein tiedotteessa.

Myös useimpien yhdysvaltalaisten ja japanilaisten autonvalmistajien osakkeet laskivat keskimääräisesti keskiviikon uutisen jälkeen.

Trumpin mukaan tullimaksut ovat "pysyviä", ja ne sovelletaan tasapuolisesti kaikista maista tulevaan tuontiin. Tullit koskevat sekä valmiiden ajoneuvojen että osien tuontia.

EU on ottamassa käyttöön vastavuoroisia tulleja

EU aikoo todennäköisesti määrätä vastavuoroiset tullit ja arvioi nyt tätä ilmoitusta sekä muita Yhdysvaltojen lähipäivinä suunnittelemia toimenpiteitä, totesi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. ”Kuten olen sanonut aiemminkin, tullit ovat veroja - huonoja yrityksille ja vielä huonompia kuluttajille sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa”, hän totesi Trumpin ilmoituksen jälkeen.

Analyytikot näkevät kielteisiä vaikutuksia markkina-arvoihin, jos tulleista tulee pysyviä

”Odotamme, kuten 5. maaliskuuta antamassamme kommentissa mainittiin, että tämän suuruisen pysyvän tullin negatiivinen vaikutus käypään arvoon olisi 20-30 prosenttia”, sanoi Morningstarin osakeanalyytikko Rella Suskin. "Toistaiseksi jätämme kuitenkin arviomme ennalleen, kun arvioimme tullien muuttumisen todennäköisyyttä pysyväksi ja EU:n todennäköisten vastatoimien vaikutusta. Sijoittajilla on nykyhinnoilla riittävästi turvamarginaalia, sillä osakkeilla käydään kauppaa huomattavilla alennuksilla meidän arvostuksiimme nähden."

Useimmat eurooppalaiset autonvalmistajat ovat lisänneet panostustaan Yhdysvaltoihin kompensoidakseen Euroopan vaimeaa kasvua ja Kiinan myynnin merkittävää laskua, Suskin sanoi. Hän lisäsi: "Kun uusien autojen hinnat todennäköisesti nousevat merkittävästi Yhdysvalloissa, kysynnän odotetaan heikkenevän, mikä vaikuttaa kielteisesti autonvalmistajien kasvuhakuiseen maantieteelliseen hajautusstrategiaan."

Euroopan altistuminen Yhdysvaltain myynnille vaihtelee

Suskinin mukaan BMW ja Mercedes tuottavat noin neljänneksen myynnistään Yhdysvalloissa. Noin 50 prosenttia niiden Yhdysvalloissa myymistä laitteista kootaan kotimaassa, mutta suurin osa moottoreista ja vaihteistoista tuodaan Euroopasta, minkä vuoksi ne eivät ole USMCA-vaatimusten mukaisia. ”Stellantis saa hieman alle 50 prosenttia tuloistaan Yhdysvalloista, mikä antaa yritykselle suuremman alttiuden todennäköisesti pidättyvästä markkinakysynnästä tulevaisuudessa. Arvioimme, että noin 60 prosenttia Yhdysvalloissa myydyistä laitteista kootaan kotimaassa, kun taas loput valmistetaan enimmäkseen Meksikossa. Se, että Stellantis noudattaa USMCA-sopimusta, tarkoittaa sitä, että vain ne auton osat, jotka on valmistettu rajan toisella puolella, ovat veronalaisia", hän huomauttaa.

"Yhdysvaltojen osuus Volkswagen-merkin myyntimääristä on tällä hetkellä vain keskisuuri. Laajentumisaikeita Yhdysvalloissa tukee jo aloitettu uuden tuotantolaitoksen rakentaminen Scout-merkkiä varten, jonka odotetaan tulevan markkinoille vuonna 2027. Volkswagen, toisin kuin Mercedes ja BMW, ostaa suurimman osan moottoreistaan ja vaihteistoistaan Pohjois-Amerikasta. Audi, Porsche ja Ferrari tuovat 100 prosenttia Yhdysvalloissa myytävistä autoistaan. Renaultilla ei ole myyntiä Yhdysvalloissa."

Euroopan autoteollisuuden vedenjakaja

Euroopan autonvalmistajien liitto ACEA (European Automobile Manufacturers Association) ilmoitti olevansa syvästi huolissaan ilmoituksesta, koska se tapahtuu alan muutoksen käännekohdassa ja kansainvälisen kilpailun kiristyessä. ”Eurooppalaiset autonvalmistajat ovat investoineet Yhdysvaltoihin vuosikymmenien ajan, luoneet työpaikkoja, edistäneet talouskasvua paikallisyhteisöissä ja tuottaneet valtavia verotuloja Yhdysvaltain valtiolle”, sanoi ACEA:n pääjohtaja Sigrid de Vries. ”Kehotamme presidentti Trumpia harkitsemaan tullien kielteisiä vaikutuksia, ei ainoastaan globaaleihin autonvalmistajiin vaan myös Yhdysvaltojen kotimaiseen valmistukseen.”

Stifelin analyytikot kutsuivat tulleja pahimmaksi skenaarioksi, jota kaikki olivat odottaneet. ”Vaikka tulleja olisi odotettu, odotamme silti selvästi negatiivista reaktiota: Konsensus laskee, näkymät laskevat, tehokkuus laskee”, Stifel kirjoitti analyysissään torstaina.

Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöistä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Antje Schiffler  on Morningstarin toimittaja Frankfurtista.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja