Euroopan osakemarkkinoiden näkymät: Tässä näemme mahdollisuuksia toisella vuosineljänneksellä

Sijoittajien ei kannata odottaa toista voimakasta rallia tällä neljänneksellä, mutta useilla sektoreilla on vielä nousuvaraa.

Michael Field, CFA 03.04.2025
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustration av taartdiagram med en investeerder som en verrekijker, en stapel munten och en whisker-diagram vasthoudt.

Eurooppalaiset osakemarkkinat ovat nousseet vuonna 2025, ja niiden kehitys on ollut suhteellisesti parempaa verrattuna kilpaileviin markkinoihin, jotka ovat laskeneet samana ajanjaksona. Suuri kysymys on nyt, mihin suuntaan eurooppalaiset osakkeet ovat menossa.

Osakemarkkinoiden seuraavassa vaiheessa on kaksi mahdollista ajuria: arvostus ja momentum.

Vuoden 2024 neljännellä neljänneksellä eurooppalaiset osakkeet kävivät kauppaa 5 prosentin alennuksella käyvän arvon arvioihimme nähden, mikä ei jättänyt paljon nousuvaraa. Suhteessa Yhdysvaltojen markkinoihin, joilla tuolloin käytiin kauppaa suunnilleen saman suuruisella preemiolla, Euroopan markkinat olivat kuitenkin houkutteleva vaihtoehto.

Eurooppalaisten osakkeiden tämänvuotinen nousu on johtanut arvostusten kasvuun, mikä on tuonut ne vielä lähemmäksi käyvän arvon arviotamme kuin viime vuosineljänneksellä. Tällä hetkellä Euroopan markkinoilla käydään kauppaa vain 2 % alle käyvän arvon arviomme, joten sijoittajien ei kannata odottaa uutta suurta rallia lähikuukausina.

Sijoittaja Howard Marks kuvaili kerran osakemarkkinoita heiluriksi, joka heiluu yliarvostuksesta aliarvostukseen ja viettää jonkin aikaa keskellä. Vaikka markkinat ovatkin nyt pääosin reilusti arvostettuja, se ei tarkoita, että sijoittajat lopettaisivat yhtäkkiä rahan kaatamisen eurooppalaisiin osakkeisiin.

Euroopan talousnäkymät paranevat

Makrotaloudelliset näkymät ovat parantuneet viimeisen vuosineljänneksen aikana, mikä tekee eurooppalaisten osakkeiden näkymistä entistä houkuttelevammat:

  • Euroopan inflaatio on vain 2,2 prosenttia, mikä on alhaisin taso länsimaissa. Euroopan keskuspankin 2 prosentin tavoite on siis saavutettavissa.
  • Euroopan korkoja on laskettu 2,5 prosenttiin, ja ennusteiden mukaan korkoja lasketaan vielä 50 peruspisteen verran vuoden loppuun mennessä. Yhdysvalloissa korot ovat edelleen 4,5 prosenttia.
  • Vuonna 2024 BKT:n kasvu oli Euroopassa vain 0,9 prosenttia, kun se Yhdysvalloissa oli 2,8 prosenttia. Vuotta 2025 koskevat ennusteet viittaavat kuitenkin paljon pienempään eroon. Varainhoitaja Vanguard ennustaa Euroopan kasvavan 1,6 prosenttia vuonna 2025, mikä on vain 10 peruspistettä vähemmän kuin sen ennuste Yhdysvalloissa.

Saksan äskettäin julkistama infrastruktuuripaketti parantaa Euroopan uutisvirtaa entisestään. Saksan lakiehdotuksen pitäisi merkitä 500 miljardin euron lisämenoja kotimaan talouteen, mikä voi levitä laajemmalle Eurooppaan.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Yhdysvaltojen inflaationvähennyslain arvo oli yhteensä 900 miljardia dollaria (741 miljardia euroa), mutta se jakautui paljon suurempaan talouteen ja väestöön.

Eurooppalaiset osakkeet, joita kannattaa tarkkailla Q2:lla

Puolustusala: Saksan uusin puolustus- ja infrastruktuuripaketti on vahvistanut alan myötätuulta. Markkinat ovat hitaasti heräämässä korkeampien puolustusmenojen todellisuuteen, mutta uskomme, että tässä rallissa on vielä potentiaalia.

Saksa on myös aliarvioinut Ukrainan sodan pitkän aikavälin vaikutukset. Vaikka konflikti päättyisi huomenna, Saksalta kestäisi todennäköisesti vuosikymmenen täydentää Ukrainaan toimittamiaan ammuksia.

Ehdotettu puolustusmenojen lisäys ei ole lyhyen tai keskipitkän aikavälin ilmiö; Morningstarin analyytikot ennustavat menojen olevan noin 3 prosenttia BKT:sta vuoteen 2032 mennessä.

Rheinmetallin (RHM) osake on noussut jo 120 % vuonna 2025, mutta olemme juuri nostaneet arvioidun käyvän arvomme 2 200 euroon, mikä merkitsee kahden kolmasosan nousua nykyisestä osakekurssista.

Autonvalmistajat: Tämä on toinen ala, jolla voi tapahtua nousua lähikuukausina. Volkswagenin (VOW3) kaltaiset osakkeet ovat olleet uutisissa viime aikoina, viimeksi Yhdysvaltojen ilmoittamien tullimaksujen vuoksi. Alan ympärillä on paljon huonoja uutisia, mutta tässä vaiheessa mikä tahansa hyvä uutinen voisi siirtää neulan takaisin positiiviselle alueelle. Uskomme erityisesti, että Saksan infrastruktuuripaketti voisi olla katalysaattori. Autonvalmistajat ovat jo pitkään valittaneet, että alirahoitettu infrastruktuuri on jarruttanut niitä, joten muutokset voisivat olla helppo ensimmäinen askel alan vauhdittamiseksi.

Arvostus on hyödyllinen väline houkuttelevien mahdollisuuksien löytämiseksi, mutta ajoitusmekanismina siitä ei ole paljon apua. Onneksi näemme kuitenkin joitakin katalyyttejä, sillä ainakin kaksi alla olevista aloista näyttää halvoilta.

Kuluttajasektori: Haluamme nostaa esiin pari alasektoria: panimot ja tislaamot. Trumpin tullit eivät ole tehneet hyvää tislaajille, ja Diageo (DGE) on laskenut tänä vuonna tähän mennessä 20 %. Samaan aikaan panimot kamppailevat edelleen pandemian jälkeisen olutlaman kanssa. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että molempien alojen arvostukset ovat nyt erittäin houkuttelevia. Alhaisemmat korot Euroopassa vauhdittavat kuluttajien kulutusta lähikuukausina, ja inflaation aleneminen lievittää edelleen tuotantopanoskustannuksiin kohdistuvia paineita, jotka ovat vaivanneet monia näistä yrityksistä.

Yleishyödylliset yhtiöt: Tämä sektori alisuoriutui markkinoista ensimmäisellä neljänneksellä, mutta sääntely-ympäristö on parantumassa osassa Eurooppaa, erityisesti Espanjassa ja Saksassa. Tämän lisäksi alhaisemmat korot toisella neljänneksellä hyödyttänevät näitä osakkeita kahdella tavalla: ensinnäkin pienempien velanmaksujen muodossa ja toiseksi tekemällä niiden osingoista houkuttelevampia suhteessa valtion joukkovelkakirjoihin. Näemme mahdollisuuksia monialaisissa yleishyödyllisissä laitoksissa, sähköntuottajissa ja uusiutuvissa energialähteissä.

Osakemarkkinoiden volatiliteetti lisääntyy Q2:lla

Osa sijoittajien ensimmäisellä neljänneksellä kohtaamista riskeistä, kuten Saksan vaalit, on vähentynyt, osa ei. Yhdysvaltojen kauppasodan riski on pikemminkin kasvanut, sillä nämä kaksi aluetta ovat jo vaihtaneet iskuja. Tämä ei todennäköisesti lopu tähän, joten sijoittajien on mielestämme varauduttava entistä suurempaan volatiliteettiin.

Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöistä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Michael Field, CFA  on Morningstarin Euroopan osakestrategi.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja