Presidentti Donald Trumpin keskiviikkona esittelemät tullit tusinaa maata vastaan saivat osakemarkkinat laskemaan, sillä tullien pelätään haittaavan Yhdysvaltojen ja maailman talouskasvua sekä kiihdyttävän inflaatiota.
Pörssit reagoivat voimakkaasti Trumpin ilmoitukseen, joka sisälsi 20 prosentin tullimaksun EU:sta tuleville tavaroille ja 10 prosentin tullimaksun Britanniasta tuleville tuotteille. S&P 500 -futuurit viittasivat kolmen prosentin laskuun avajaisissa, ja Dow Jonesin odotettiin laskevan 1 000 pistettä eli noin 2,5 prosenttia. Aasiassa Japanin Nikkei 225 -indeksi putosi yli 3 prosenttia yön kaupankäynnissä.
Euroopan osakkeet avautuivat torstaina laskussa, ja Stoxx 600 -indeksi laski noin 1,5 prosenttia, erityisesti kulutushyödykkeiden, kuten luksus- ja vaatetusalan, segmenttien painuessa. Tukholman pörssi oli alkukaupankäynnin aikana yli 3 % miinuksella, mutta toipui nopeasti: laaja OMXSPI-indeksi oli -1,7 % ja OMXS30-indeksi -2,1 %.
Valuutta- ja hyödykemarkkinoilla Yhdysvaltain dollari laski suhteessa muihin valuuttoihin, kun taas kulta nousi uusille ennätystasoille, lähes 3 200 Yhdysvaltain dollariin, kun sijoittajat etsivät turvasatamia. Ruotsin kruunu vahvistui samanaikaisesti ja nousi vahvimmalle tasolleen sitten kesäkuun 2022. Vuoden alusta kruunu on vahvistunut lähes 11 prosenttia suhteessa dollariin.
Tullit odotettua huonommat
Wall Streetin ekonomistit pitivät tulleja odotettua huonompina. Sen sijaan, että kattava tullijärjestelmä olisi vähentänyt epävarmuutta, kuten jotkut analyytikot olivat ennustaneet, se tuo mukanaan kokonaan uuden tason tuntemattomuutta maailmantalouden näkymiin niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.
Lähitulevaisuudessa vaikutusten odotetaan olevan yleisesti ottaen negatiivisia.
”Taantuman riski seuraavan vuoden aikana on noussut ainakin kolmannekseen”, sanoo Preston Caldwell, Morningstarin vanhempi Yhdysvaltain ekonomisti. ”Alennamme BKT:n kasvuennustettamme vuosille 2025 ja 2026 noin 0,5 prosenttia kummallakin.”
Caldwell korostaa, että tariffikorotusten laajuuden vuoksi on vaikea arvioida, kuinka syviä vahingot ovat. ”Tämäntyyppinen järjestelmämuutos on niin uusi, että historialliset tiedot ja niistä johdetut mallit tarjoavat vain parhaimpia arvauksia.”, hän sanoo. ”Kaikkiaan tänään ilmoitetut korotukset - mukaan lukien autotullit ja muut aiemmin ilmoitetut korotukset - nostavat Yhdysvaltojen keskimääräisen tullitason yli 20 prosentin, mikä on korkein taso yli vuosisataan.”
”Suurempi tekijä on epävarmuus, joka painaa investointeja ensi vuonna – ja ehkä pidempäänkin. Investoivatko yritykset todella tuotantoon Yhdysvalloissa, kun on mahdollista, että välivaaleissa tai vuoden 2028 vaaleissa tullimaksut saatetaan kumota? Jos kongressi olisi säätänyt nämä tullit, se antaisi niille enemmän pysyvyyttä ja uskottavuutta. Mutta tämä on todella pahin mahdollinen skenaario.”
Pörssit reagoivat Trumpin ilmoitukseen rajusti. S&P 500 -futuurit laskivat iltakaupassa kolme prosenttia, ja Japanin Nikkei 225 -indeksi putosi yli kolme prosenttia.
Yritykset, jotka ovat riippuvaisia Kaakkois-Aasian maista tuotavista tavaroista, joihin kohdistuu odotettua korkeampia tulleja, kärsivät erityisesti jälkikaupankäynnissä. Esimerkiksi Apple (AAPL), Nike (NKE), Amazon (AMZN) ja Gap (GAP) olivat osakkeiden joukossa, jotka laskivat jyrkästi.
”Sijoittajat antavat keskinäisille velvoitteille suuren peukun alaspäin”, kirjoitti BMO:n vanhempi ekonomisti Sal Guatieri.
Joukkovelkakirjamarkkinoilla Yhdysvaltain valtionlainojen tuotot laskivat jyrkästi, kun sijoittajat hakeutuivat Yhdysvaltain valtionlainoihin turvasatamana talouskasvun hidastumisen odotusten vuoksi. Tärkeän 10-vuotisen Yhdysvaltain Yhdysvaltain valtionlainan korko laski 4,08 prosenttiin, pudottuaan 4,20 prosentista ennen Trumpin suunnitelman julkistamista.
Dominic Pappalardo, Morningstar Investment Managementin johtava multi-asset-strategi, sanoo, että tariffien vaikutus talouteen voi ohjata Yhdysvaltain keskuspankkia kohti löysempää rahapolitiikkaa. ”Tämänpäiväinen ilmoitus voi riittää siihen, että Fed siirtää painopistettä enemmän talouden heikkouteen kuin inflaatioon”, hän sanoo. ”Jos näin käy, Fed saattaa päättää jatkaa koronalennuksia aiemmin odotettua nopeammin.”
Kuitenkaan sekään ei ole itsestäänselvyys, sillä tullit voivat osaltaan lisätä inflaatiopaineita. ”Fed on ollut jumissa taloudellisen toimeliaisuuden tukemisen ja inflaation torjunnan välillä, ja valitettavasti tämänpäiväiset uutiset lisäävät painetta molempiin suuntiin”, hän lisää.
Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöistä.