Presidentti Trumpin asettamat 20 prosentin tullimaksut eurooppalaisille tavaroille ja palveluille vaikuttivat välittömästi Euroopan pörsseihin torstaina.
Tukholmassa pääindeksi OMXS30 laski yli 3 %, kun taas Kööpenhaminassa pörssi laski 1,8 %, Oslossa 1,4 % ja Helsingissä 1,7 %.
Luksusosakkeet ja pankit laskussa
Rahoitusalan osakkeet kuuluivat suurimpiin kärsijöihin, samoin kehittyville markkinoille altistuvat yritykset, kuten luksus- ja vaatetusalan yhtiöt. Tämä tapahtui, koska Aasian maihin, kuten Vietnamiin, Thaimaahan ja Pakistaniin – jotka ovat osa luksusosakkeiden globaalia toimitusketjua – kohdistettiin paljon kovempia tulleja.
Koska Yhdysvaltojen myynti muodostaa 30 prosenttia maailmanlaajuisen luksussektorin myynnistä, LVMH:n, Pandoran, Essilor Luxottican ja Burberryn kaltaiset keskeiset osakkeet myytiin välittömästi pois. Morningstarin osakeanalyytikko Jelena Sokolova sanoo, ettei ole vielä keskusteltu siitä, että luksusyhtiöt siirtäisivät tuotantoa Yhdysvaltoihin, mikä voisi mahdollisesti lieventää tullimaksujen vaikutusta. "Eurooppalainen valmistus on osa brändiä", hän toteaa. Vaikka luksusyrityksillä on hinnoitteluvoimaa ja asiakkaita ympäri maailmaa, hän on enemmän huolissaan tullien vaikutuksesta talouskasvuun ja kuluttajien mielialaan.
Toisaalta defensiiviset alat nousivat, kun sijoittajat etsivät turvallisia satamia osakemarkkinoilta. Yleishyödylliset yhtiöt ja kiinteistöosakkeet nousivat koko mantereella, samoin kuin ilmailu-, avaruus- ja puolustusalan osakkeet, jotka ovat jo saaneet tänä vuonna lisäpotkua Euroopan korkeampien puolustusmenojen ansiosta. Myyntien keskellä brittiläinen BAE Systems ja saksalainen Rheinmetall nousivat ja kasvattivat jo ennestään vahvoja tuottojaan tänä vuonna. Myös Saab jatkoi nousuaan ja kohosi 2,4 %.
Huonoiten menestyneet sektorit
- Luksus (LVMH, Pandora)
- Pankit (HSBC)
- Merenkulku (A.P. Møller Mærsk, DSV)
Parhaiten menestyneet sektorit
- Puolustusala (Rheinmetall, Saab)
- Yleishyödylliset palvelut (RWE)
- Lääketeollisuus (Novo Nordisk)
Mahdollisesti tuhoisa vaikutus eurooppalaisiin osakkeisiin
Michael Field, Morningstarin pääosakestrategi, sanoi:
"Se, että Aasian maat kärsivät paljon enemmän kuin Eurooppa, ei lohduta täällä toimivia yrityksiä. 20 prosentin tulli kaikkiin eurooppalaisiin tuotteisiin voi olla tuhoisa monille teollisuudenaloille, jos nämä tullit ovat pysyviä ja kiinteitä. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, sillä hallinnon virkamiehet ovat ilmoittaneet, että neuvottelut ovat mahdollisia. Lyhyen aikavälin häiriöt ovat kuitenkin väistämättömiä, koska tullit tulevat voimaan 5. huhtikuuta, mikä tarkoittaa, että yritysjohtamisessa toimivilla viranomaisilla ei ole aikaa pysäyttää prosessia."
"Uudet toimenpiteet vaikuttavat eniten kulutustavaroihin, terveydenhuoltoon ja teollisuuteen. Emme ole vielä ottaneet tätä huomioon kassavirtaennusteissamme tai käyvän arvon arvioissamme."
"Vielä pahempi on mahdollinen EU:n vastaus ja Yhdysvaltain hallituksen todennäköinen vastine. Kaikki tämä lisää vientiä ja tuontia harjoittavien yritysten vahinkoa. Tulevat viikot näyttävät, onko tällä tapahtumalla potentiaalia muuttaa maailmankauppaa vai onko, kuten monet ovat ennustaneet, päästävä sopimukseen."
Euroalueen ja Ison-Britannian valtionlainat nousivat turvasatamiin, mikä painoi tuotot alas viimeaikaisista korkeista tasoista, ja euro vahvistui suhteessa dollariin.
"USD on osoittautunut yhdeksi 'vapautuspäivän' suurimmista häviäjistä. USD-indeksi laski torstaina alimmalle tasolleen kuuteen kuukauteen ja menetti yli 1,3 %, kun sijoittajat arvioivat, että näillä tulleilla on suurempi vaikutus Yhdysvaltojen kasvuun", sanoi Capital.comin vanhempi markkina-analyytikko Daniela Sabin Hathorn.
Ruotsin kruunu vahvistui samaan aikaan ja on nyt vahvimmalla tasollaan sitten kesäkuun 2022. Vuoden alusta kruunu on vahvistunut lähes 11 prosenttia suhteessa dollariin.
Saksan 2-vuotinen bundi, joka on euroalueen vertailuindeksi, laski alle 2 prosentin.
Brittiläiset osakkeet tuottivat paremmin, kun Britannia säästyi kovimmilta tulleilta
Lontoossa kaikki Britannian tärkeimmät osakkeet laskivat, mutta vähemmän kuin Euroopassa ja Aasiassa, sillä Britannia sai 10 prosentin tullitariffin, joka on alhaisempi kuin EU:n.
Brittiläinen FTSE 100 -indeksi laski avaamisen jälkeen vajaan prosentin, ja suurimmat häviäjät olivat Aasiaan keskittyneet pankit Standard Chartered ja HSBC. Ne laskivat noin 8 % ja 5 %. Maailmanlaajuinen alkoholibrändi Diageo nousi trendin vastaisesti 2 %, kun kauppiaat tukeutuivat puolustavan osakkeen tuotteiden luotettavaan kysyntään. Burberry, jonka toimitusketju on altis kehittyville markkinoille, laski lähes 5 %.
Rahoitusosakkeet laskivat kaikkialla Euroopassa
Koko mantereella rahoitusosakkeet johtivat laskua: Pariisissa Société Générale ja BNP Paribas laskivat voimakkaasti, samoin Unicredit Italiassa, ABN Amro Alankomaissa ja UBS Sveitsissä.
Myös autoalan osakkeet kehittyivät odotettua paremmin: BMW nousi aluksi kaupankäynnissä Saksassa, kun taas Milanon pörssissä listattu Stellantis menestyi paremmin kuin laajemmat markkinat. Nämä osakkeet olivat jo lieventäneet osan maaliskuun lopussa ilmoitettujen tullimaksujen aiheuttamasta paineesta.
Autoturvallisuusjätti Autolivilla on suuria virtoja Yhdysvaltojen ja Meksikon välillä, mutta sen ei katsota olevan alttiimpi tulleille kuin muut alan toimijat. Osake on laskenut hieman yli 3 %. Samaan aikaan kuorma-auto- ja linja-autovalmistaja Volvo laski 10 %, mutta käy kauppaa ilman ennätyksellistä osinkoa, joka on 18,50 kruunua osakkeelta. Volvon katsotaan olevan hyvässä asemassa tullimaksujen suhteen, sillä kaikki Yhdysvalloissa myytävät kuorma-autot valmistetaan maassa, mutta Volvo rakentaa tehdasta Meksikoon 7 miljardilla kruunulla.
Autovalmistaja Volvo Cars kärsii tulleista enemmän, sillä suuri osa sen USA:n myynnistä tuodaan Euroopasta. Osakkeen kurssi on lähes 4 % alempana, ja yhtiön toimitusjohtaja on sanonut Bloombergin haastattelussa, että heidän on lisättävä USA:ssa valmistettavien autojen määrää ja "varmasti myös siirrettävä toisen mallin tuotanto tuohon tehtaaseen."
Tanskassa Yhdysvaltojen tullimaksujen aiheuttamat mahdolliset häiriöt maailmankaupan dynamiikassa ovat myös painaneet rahtiyhtiöitä alemmas, ja tanskalainen varustamojätti A.P. Moller Maersk laski Kööpenhaminassa 8,4 prosenttia.
Tänä vuonna Morningstarin analyytikko Ben Slupecki on leikannut tanskalaisen Maerskin käypää arviota 8 prosenttia ja saksalaisen Hapag-Lloydin 15 prosenttia tullimaksujen vuoksi, mutta se on silti vähemmän kuin markkinoiden tuomio. Hänen mielestään markkinat ovat ylireagoineet Trumpin tulleihin ja muistuttaa, että Trumpin ensimmäisen presidenttikauden aikana tullimaksut eivät haitanneet näitä yhtiöitä.
"Maerskin ja Hapag-Lloydin volyymit kasvoivat 12 prosenttia vuosina 2018 ja 2019, sillä niiden asema suurimpina varustamoina antoi niille mahdollisuuden sopeutua muuttuviin globaaleihin tavaravirtoihin ja niihin liittyviin reittimuutoksiin. Ne selviytyivät toisesta puolesta aiempaa vahvemmassa asemassa", hän sanoo.
"Tulevien tullimaksujen ja niihin liittyvän kaupan kysynnän vähenemisen lisääntynyt riski on kuitenkin suurempi riski viimeaikaisten uutisten jälkeen", analyytikko lisää.
Toisaalta Euroopan suurimman lääkevalmistajan, Novo Nordiskin, osakkeet nousivat sen jälkeen, kun defensiiviset osakkeet tuottivat paremmin kuin laajemmat markkinat.
Lisätoimittajat: Jocelyn Jovene, Sara Silano, Robert Van Den Oever, Fernando Luque, Ollie Smith, Christopher Johnson, Johanna Englundh.
Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöistä.