Pörssiromahdus: Näin pitkän aikavälin sijoittajat selviävät myrskystä

Strategit sanovat, että viime viikon tappioiden keskellä on vielä mahdollisuuksia sijoittajille, jotka pitävät päänsä kylmänä.

Sarah Hansen 07.04.2025
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration av björnmarknad

Globaalit markkinat järkkyivät viime viikolla, kun sijoittajat kamppailivat Trumpin hallinnon asettamien laajojen tullien vaikutusten kanssa.

Uudet tullit olivat huomattavasti korkeammat kuin sijoittajat olivat odottaneet, minkä vuoksi osakkeet laskivat jyrkästi. Pelkona on, että Yhdysvaltojen kauppapolitiikan dramaattinen uudistaminen voisi heikentää talouskasvua ja lisätä inflaatiopaineita. Näkymiä vaikeuttaa myös jatkuva epävarmuus siitä, miten Yhdysvaltojen kauppakumppanit reagoivat. Koska osakemarkkinoiden laskun jatkuminen vaikuttaa todennäköiseltä, strategit suosittelevat, että sijoittajat pysyvät rauhallisina.

Viesti sijoittajille: Älkää panikoiko

”Ensimmäinen viesti on, ettei pidä ylireagoida. Se on tärkeintä”, sanoi Michael Arone, State Street Global Advisorin pääsijoitusstrategi. Monet sijoittajat hyötyvät pitkästä aikahorisontista ja salkun hajauttamisesta, mikä voi pehmentää lyhytaikaista shokkia.

Aronen mukaan tunteiden noustessa korkealle ”on usein parasta ottaa askel taaksepäin, vetää syvään henkeä ja pysyä kurssilla”. Tämä pätee erityisesti silloin, kun näkymät ovat epäselvät. Aronen mukaan myönteinen lopputulos, jossa Yhdysvaltojen kauppakumppanit vähentävät esteitään, on mahdollinen, samoin kuin synkempi skenaario, jossa kauppakumppanit ryhtyvät vastatoimiin.

Dominic Pappalardo, Morningstar Investment Managementin johtava multiasset-strategi, korostaa, että markkinoiden suurimmat nousut tapahtuvat usein suurimpien laskujen jälkeen. Hänen mukaansa viimeisten 25 vuoden aikana S&P 500 -indeksin viisi parasta päivää väliin jättäneen sijoittajan tuotto oli 36 % alhaisempi kuin sijoittajan, joka pysyi markkinoilla koko ajan.

Etsi tilaisuuksia tasapainottamiseen

Vaikka dramaattisen laskun keskellä ei ehkä ole oikea aika tehdä laajaa muutosta strategiaan, analyytikot sanovat, että kohdennetuille muutoksille on varmasti tilaa. ”Voi olla viisasta muuttaa tasapainoa pois markkinasegmenteiltä, jotka kestävät hyvin, ja varmistaa, että altistuminen eniten kärsiville segmenteille pysyy kohdallaan”, Pappalardo sanoo. Vaikka osakkeet laskivat perjantaina kautta linjan, defenssiiviset sektorit, kuten terveydenhuolto ja kiinteistöt, kärsivät pienempiä tappioita.

Arone viittaa perinteisiin turvasatamiin, kuten pidempiaikaisiin valtionlainoihin ja kultaan, jotka ovat edelleen houkuttelevia myynnin keskellä. Osakepuolella hän suosii yrityksiä ja sektoreita, jotka ovat enemmän alttiita talouden palvelusektorille kuin tavarasektorille, kuten terveydenhuoltoa. Hän etsii myös yrityksiä, joiden tulos on vakaa ja jotka ovat nostaneet osinkojaan. ”Näillä aloilla sijoittajat voivat ottaa suojaa, kun tilanne kehittyy”, hän sanoo.

Laatuyhtiöt alennuksessa

Wells Fargo Investment Instituten globaaleista osakkeista ja reaalivaroista vastaavan johtajan Sameer Samanan mielestä markkinoiden laskulla on vahva hopeareunus: ”Jos horisontti on tarpeeksi pitkä, näkisimme tämän mahdollisuutena.”

Sijoittajille, jotka ovat halukkaita poraamaan syvemmälle, ”on tänään tarjolla paljon laadukkaita yrityksiä edulliseen hintaan”, sanoo James Ragan, DA Davidsonin sijoitusjohtamisen analyysien johtaja. Kun osakekurssit laskevat, myös arvostukset laskevat. Se tarkoittaa, että sijoittajat voivat ostaa näitä yrityksiä halvemmalla, mutta Samana lisää, että mahdollisten ostomahdollisuuksien läpikäyminen vie aikaa, varsinkin kun tilanne kehittyy. ”Se on enemmän maraton kuin sprintti.”

Ragan varoittaa myös, että lyhyellä aikavälillä voi tulla tappioita jopa laadukkaimpien yhtiöiden kohdalla. Hän huomauttaa, että yritykset, joilla on vahvat taseet ja vahvat kilpailuedut, menestyvät usein kilpailijoitaan paremmin markkinoiden laskusuhdanteiden aikana ja voivat voittaa markkinaosuutta, mutta tämä prosessi vie aikaa.

Pitkällä aikavälillä Samana sanoo etsivänsä aloja, joilla on vahvat perustekijät ja jotka voivat halventua viime viikon laskusuhdanteen seurauksena. Hän ei odota taantumaa ja viittaa syklisiin toimialoihin, kuten energiaan, rahoitukseen, teollisuuteen ja jopa teknologiaan, jotka voivat lähteä nousuun talouden elpyessä.

Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöistä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Sarah Hansen  on Morningstar.comin markkinatoimittaja

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja