Editor's Note: Tämän analyysin on alun perin julkaissut Morningstar Equity Research.
Tulleja koskevien otsikoiden ravistellessa edelleen maailmanlaajuisia osakemarkkinoita, monille sijoittajille on tullut entistä tärkeämmäksi selvittää, mitkä osakkeet ovat herkimpiä uusille tai korotetuille tulleille. Tämän vuoksi teimme kohdennetun tapahtumatutkimuksen 2. huhtikuuta annetusta tariffi-ilmoituksesta arvioidaksemme, reagoivatko kauppakiistoille alttiimmat yritykset lyhyellä aikavälillä eri tavalla osakemarkkinoilla verrattuna laajempaan markkinaan.
Menetelmä
1. Tapahtumaikkunan määrittely
- a. Määritimme tulli-ilmoituksen päivämääräksi 2. huhtikuuta ja asetimme sen ympärille kapean tapahtumaikkunan. Tarkemmin sanottuna tarkastelimme yhtä pankkipäivää ennen ilmoitusta (jotta voisimme havaita mahdolliset vuodot ja huhut) sekä yhtä pankkipäivää sen jälkeen. Näin ollen tarkastelimme yhteensä kolmea kaupankäyntipäivää tapahtumaa ympäröivänä aikana.
2. Ylituottojen laskeminen (epänormaalit tuotot)
- a. Yhdistimme osakkeiden päivittäiset tuotot Morningstarin Yhdysvaltain markkinaindeksiin kunkin arvopaperin ylituoton määrittämiseksi.
- b. Tämän jälkeen laskimme yhteen kunkin osakkeen ylituotot tapahtumaikkunan aikana kumulatiivisen epänormaalin tuoton (CAR) saamiseksi. Tämä kuvaa sitä, kuinka paljon kukin osake tuotti yli- tai alisuoritusta suhteessa indeksiin tullimaksujen julkistamista ympäröivän ajanjakson aikana.
3. Analyytikkojen laadullinen panos
a. Raakamittareiden täydentämiseksi pyysimme yhdysvaltalaisia osakesektorin johtajia luokittelemaan kunkin toimialaryhmän tärkeimmät syyt havaittuun kurssireaktioon. Näitä syitä olivat:
- i. Tullien suorat (ensimmäisen asteen) vaikutukset: Esimerkiksi tuontikustannusten nousu tai ulkomaisen kilpailun vähenemisestä saatava suora hyöty.
- ii. Välilliset (toisen asteen) vaikutukset: Muut makrotaloudelliset huolenaiheet, kuten mahdolliset taantumapelot ja laajemmat muutokset kuluttajien luottamuksessa.
- iii. Yrityskohtaiset syyt: Asiaan liittymättömät tapahtumat, kuten tuotteiden palautukset, uutiset fuusioista tai johdon muutoksista, jotka varjostavat tariffivaikutuksia.
Lopullinen seulonta
a. Seuloimme yritykset, jotka:
- i. Kuuluivat toimialoihin, jotka oli merkitty "suoraksi (ensimmäisen asteen)" tullialttiiksi (eli luokitus = 1).
- ii. ja joiden CAR oli alle -5 % (mikä osoittaa merkittävää alisuoriutumista suhteessa indeksiin tapahtumakaudella).
Tuloksena on "tullialtistuskori", luettelo nimistä, jotka vaikuttavat erityisen herkiltä uusien kaupan rajoitusten uhalle tai niiden täytäntöönpanolle.
Sektorikohtaiset opetukset
Seuraavassa esitetään yhteenveto niiden toimialojen perusteluista, jotka nimettiin "suoriksi (ensimmäisen asteen)" ja jotka näin ollen osallistuivat yritysten lopulliseen seulontaan.
Autot ja niiden osat
Autoteollisuuden komponenttien ja loppukokoonpanon maailmanlaajuiset toimitusketjut ovat herkkiä teräkselle, alumiinille ja muille tuontiosille asetettaville uusille tulleille. Korotetut tuontitullit yleensä kiristävät nopeasti katteita, jos kustannuksia ei voida siirtää kuluttajille.
Teollisuus - Vaatteet ja asusteet
Monet vaatteita ja asusteita valmistavat yritykset tukeutuvat ulkomaisiin tehtaisiin, erityisesti Aasiassa. Tullit nostavat suoraan tuotantopanosten tai valmiiden tuotteiden kustannuksia, mikä voi puristaa voittomarginaaleja. Jotkin tämän luokan yritykset alisuoriutuivat erityisen voimakkaasti, mikä heijastaa sijoittajien välitöntä huolta.
Vähittäiskauppa - Syklinen
Vähittäiskauppiaat, jotka tuovat paljon tavaroita, erityisesti harkinnanvaraisia/syklisiä tuotteita, joutuvat kohtaamaan kustannusten vastatuulta, jos tulleja nostetaan. Tämä voi pakottaa heidät nostamaan hintoja tai uhraamaan marginaaleja, mikä pelottaa sijoittajia, jotka odottavat heikompaa kulutuskysyntää.
Vähittäiskauppa - Defenssiivinen
Defenssiiviset vähittäiskauppiaat, kuten päivittäistavaraketjut ja alennusmyymälät, tuovat edelleen tavaroita, joten suorat tullivaikutukset voivat vaikuttaa niiden tuotekustannuksiin. Vaikka nimitys "defensiivinen" viittaa yleensä siihen, että ne selviytyvät paremmin laskusuhdanteessa, uudet kaupan esteet voivat silti häiritä toimitusketjuja ja puristaa katteita lyhyellä aikavälillä.
Lääkinnälliset laitteet ja välineet
Monet laite- ja diagnostiikkayritykset ovat riippuvaisia maahantuoduista erikoiskomponenteista tai niillä on tuotantolaitoksia ulkomailla. Jopa näennäisesti erikoistuneilta vaikuttaviin osakomponentteihin voidaan soveltaa korkeampia tuontitulleja, mikä voi nostaa tuotantokustannuksia tai viivästyttää toimituksia. Tämän vuoksi ne luokitellaan suoraan tullialttiiksi.
Teollisuuden jakelu ja teollisuustuotteet
Näiden segmenttien yritykset kuljettavat tyypillisesti suuria määriä varaosia, laitteita ja koneita, joista suuri osa hankitaan maailmanlaajuisesti. Tariffien äkillisellä korotuksella voi olla selvä ja välitön vaikutus katteisiin, ja sijoittajat ottavat sen nopeasti huomioon.
Laitevalmistajilla ja puolijohdeyrityksillä on usein monimutkaisia toimitusketjuja, jotka ovat levittäytyneet eri puolille maailmaa. Raaka-aineisiin tai välituotteina käytettäviin siruihin sovellettavat lisätullit voivat vaikuttaa kustannuksiin, kun taas tiukemmat kaupan rajoitukset voivat häiritä ulkomaisten asiakkaiden kysyntää.
Mitä tämä tarkoittaa sijoittajille
- Lisääntynyt volatiliteetti tariffien suhteen herkkien nimien kohdalla: Negatiivinen CAR tariffi-ilmoituksen yhteydessä viittaa siihen, että markkinat uskovat näiden yhtiöiden kärsivän suorista voitonvähennyksistä tai toiminnallisista häiriöistä protektionistisemmassa kauppaympäristössä.
- Pidä kuitenkin perustekijät mielessä: Kaikki negatiiviset lyhyen aikavälin reaktiot eivät heijasta pysyviä vahinkoja. Jotkin yritykset saattavat siirtää toimitusketjujaan tai siirtää lisäkustannuksia eteenpäin. Tämä kori voi sisältää ylimyytyjä mahdollisuuksia, jos markkinat ovat ylireagoineet.
- Suuri epävarmuus ja vallihaudan puute merkitsevät usein suurempia tariffien aiheuttamia muutoksia: Monet suurimmista negatiivisista CAR:ista tapahtuivat silloin, kun yrityksiltä puuttui hinnoitteluvoimaa ja tuotemerkin kestävyyttä äkillisten kustannusten nousujen kompensoimiseksi. Analyytikkomme katsoivat lopputulosten vaihteluvälin olevan melko laaja.
- Edes suuretkaan nimet eivät ole immuuneja: Esimerkiksi Nike koki merkittävän laskun, mikä muistuttaa meitä siitä, että tuotemerkin vahvuus voi lieventää marginaalipaineita, mutta se ei täysin suojaa yritystä lyhyen aikavälin markkinapelkoilta, jotka liittyvät toimitusketjun häiriöihin.
- Kääntöpuoli: Jos tariffihuolet laantuvat - olipa kyse sitten yksittäisestä maasta tai alueesta - tämän päivän alisuorittajat voivat nopeasti muuttaa kurssiaan. Mitä nopeammin tilanne normalisoituu, sitä pienemmät ovat vahingot.
Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöistä.