Mihin suuntaan kulta liikkuu epävarmassa maailmantaloudessa?

Erittäin epävakaalla viikolla kullan hinta laski yllättäen osakemarkkinoiden vanavedessä.

Valerio Baselli 15.04.2025
Facebook Twitter LinkedIn

Guld pixelerad illustration

Kulta on palannut 3 000 dollarin yläpuolelle kahden päivän laskun jälkeen, kun maailmanmarkkinat valmistautuvat orastavaan kauppasotaan. Aivan kuten Yhdysvaltain valtionlainojen lasku, myös kullan hinnan lasku näytti olevan ristiriidassa turvasatamavarojen tunnetun dynamiikan kanssa.

Kullan spot-hinta laski 4,1 prosenttia, mikä oli suurin kahden päivän myynti Yhdysvaltain dollareissa mitattuna sitten huhtikuun 2013. Monet sijoittajat odottivat turvasatamavarojen elpyvän.

Jupiter AM Gold & Silver-rahaston johtaja Ned Naylor-Leyland selitti tämän laskun "kauppiaiden ryntäykseksi käteiseen" ja väitti, ettei sillä ollut "mitään tekemistä long-only sijoittajien kanssa".

Sittemmin kulta on kuitenkin elpynyt ja ylittänyt jälleen symbolisen 3 000 dollarin rajan unssilta, kun sijoittajat ovat yhä huolestuneempia maailmanlaajuisesta kauppasodasta ja mahdollisesta taantumasta samalla kun Yhdysvaltain dollari jatkaa heikkenemistään.

Historiallisesti kultaa on pidetty inflaatiosuojana ja turvasatamana epävarmoina aikoina.

"Osakemarkkinoiden volatiliteetti vaikutti myös kultaan, mutta en usko, että tämä liike muuttaa keltaisen metallin perusvahvuutta", sanoo rahoitusanalyytikko ja hyödykeasiantuntija Maurizio Mazziero. Mazziero väittää, että "aivan kuten tapahtui vuonna 2020 COVIDin yhteydessä, osakemarkkinoiden jyrkkä lasku aiheutti voittojen kotiuttamista kullasta erittäin positiivisen jakson jälkeen".

"Teknisestä näkökulmasta katsottuna olemme edelleen positiivisessa momentumissa 2 850 dollarin yläpuolella; sen alapuolella asiat voivat muuttua", hän lisäsi.

Yhden johtavan jalometallien kauppapaikan StoneX Bullionin toimitusjohtajan Daniel Marburgerin mukaan tämä kahden päivän korjausliike ei ollut "luottamuksen menetys kultaan". Hän uskoo, että "institutionaalisten sijoittajien oli pakko realisoida kultapositioitaan saadakseen nopeasti likviditeettiä kattamaan muualla tapahtuneen jyrkän laskun aiheuttamat tappiot".

3 000 dollarin tukitaso pysyy

"3 000 dollarin tasosta on tullut selkeä psykologinen ankkuri markkinoille, ja se on osoittautunut vahvaksi tukitasoksi: kun hinta laskee sen alapuolelle, näemme välittömiä ja merkittäviä ostoja erityisesti yksityissijoittajien taholta", Marburger sanoi ja lisäsi, että hän näki "tilausten volyymien nelinkertaistuneen edellisviikosta".

Tammi-maaliskuussa 2025 kirjattiin suurimmat neljännesvuosittaiset sisäänvirtaukset kolmeen vuoteen. Morningstarin tietojen mukaan jalometallien pörssinoteerattuihin rahastoihin, erityisesti kultaan sijoittaviin ETF-rahastoihin, virtasi 4,9 miljardia dollaria.

Lisäksi huoli stagflaatiosta Yhdysvalloissa, jossa inflaatioriski kasvaa talouskasvun hidastuessa, on tehnyt kullasta entistä houkuttelevamman inflaationsuojan. "Muun muassa Kiinan, Venäjän ja Tšekin keskuspankit ovat myös keränneet kultaa, mikä on merkki luottamuksesta kullan pitkän aikavälin arvoon varallisuuden säilyttäjänä", sanoo Global X:n hyödykesijoitusstrategi Roberta Caselli.

Mitä kullalta on odotettavissa nyt

Morningstarin vanhempi yhdysvaltalainen ekonomisti Preston Caldwell arvioi Yhdysvaltojen taantuman todennäköisyydeksi 40-50 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana. Markkinaosapuolet alkavat odottaa Yhdysvaltain keskuspankilta lisää koronalennuksia tänä vuonna, mikä tukee kultaa.

Tällaisessa ympäristössä Jupiterin Naylor odottaa, että ”kulta jatkaa nousuaan kaikissa valuutoissa, kun se palaa perinteiseen rooliinsa pohjimmiltaan riskittömänä, Yhdysvaltain valtionlainojen yläpuolella olevana ja rahapoliittisesti turvallisena”.

"Geopoliittisten jännitteiden keskellä markkinat suosivat jatkossakin kullan kaltaisia turvapaikkavaroja. Tästä ovat osoituksena myös ennätykselliset kultasijoitukset Kiinassa, jossa yksityissijoittajat ovat viime viikon aikana sijoittaneet miljardeja kultaan perustuviin ETF-rahastoihin", GlobalX:n Caselli sanoo.

Caselli uskoo, että ”lyhyen aikavälin vastatuulesta huolimatta kullan rooli suojautumiskeinona taloudellista ja geopoliittista epävarmuutta vastaan tukee sen arvoa pitkällä aikavälillä”.

”Kaikkien sijoittajien tulisi pitää mielessä, että keskuspankit pitävät suuria määriä kultaa juuri tällaisia tilanteita varten”, Naylor-Leyland sanoo.

Kirjoittaja omistaa yhden tai useamman tässä artikkelissa mainitun arvopaperin osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja