Teemme muutoksia jäsenyystarjontaamme, työkaluihimme sekä toimintoihimme. Lue lisää

Käydäänkö Bitcoinilla kauppaa samalla tavalla kuin teknologiaosakkeilla?

Institutionaaliset sijoittajat pitävät kryptovaluuttaa nyt ”makroherkkänä” omaisuuseränä.

Valerio Baselli 17.04.2025
Facebook Twitter LinkedIn

Ilustración collage que muestra una moneda Bitcoin con triángulos ascendentes y descendentes de fondo.

Monien vuosien ajan bitcoinia pidettiin sijoituksena, joka ei korreloi perinteisten varojen kanssa. Kuitenkin, kuten sen lasku Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ilmoitettua tulleista osoittaa, bitcoinilla käydään nyt kauppaa aivan kuten muillakin riskialttiilla sijoituksilla.

Bitcoin laski jyrkästi Trumpin ilmoitettua tulleista 2. huhtikuuta ja romahti viikossa 84 600 dollarista 75 000 dollariin. Tämä lasku laajensi helmikuussa alkanutta laskua. Tammikuun 30. päivänä bitcoinin arvo oli yli 106 000 dollaria vaalien jälkeisen jyrkän rallin jälkeen.

Tämä tapahtui samaan aikaan, kun Yhdysvaltain osakkeet, erityisesti teknologiaosakkeet, laskivat. Trumpin tullitariffeja koskevan ilmoituksen jälkeisellä viikolla bitcoin laski 10,5 %, mikä oli hyvin lähellä S&P 500:n 11,6 %:n ja Nasdaq 100:n 12 %:n tappiota.

”Bitcoinin lisääntynyt korrelaatio Nasdaqin ja S&P 500:n kanssa heijastaa sen kehittyvää roolia makroherkkänä omaisuuseränä, jota ohjaavat institutionaalinen käyttäytyminen ja poliittiset muutokset”, sanoo Adrian Fritz, krypto-ETP:iden tarjoamiseen erikoistuneen 21Sharesin tutkimuspäällikkö.

”Institutionaaliset sijoittajat kohtelevat bitcoinia nyt samalla tavalla kuin teknologiaosakkeita, mikä luo synkronoituja kaupankäyntimalleja makrotaloudellisten tapahtumien aikana. Tämä yhdenmukaistaminen voimistuu Trumpin kryptomyönteisen agendan myötä”, hän lisää.

”Bitcoin saattaa olla desentralisoitu, mutta se ei käy kauppaa tyhjiössä - kun makropelot nousevat, se kärsii siinä missä muutkin omaisuuserät”, sanoo WisdomTreen digitaalisten varojen tutkimusjohtaja Dovile Silenskyte.

Trumpin tullit ja bitcoin

Trumpin lupaukset tehdä Yhdysvalloista uusi ”bitcoin-keskus” houkuttelivat institutionaalista pääomaa, mutta ne sitoivat bitcoinin myös perinteisiin markkinoihin vaikuttaviin poliittisiin riskeihin. Fritz sanoo, että viimeisen neljänneksen aikana tämä suhde on vahvistanut bitcoinin asemaa riskialttiina omaisuuseränä.

Kun tullimaksut laukaisivat maailmanlaajuisen pakenemisen turvaan, sijoittajat poistuivat nopeasti sekä osakkeista että bitcoinista, mikä aiheutti rinnakkaiset 15 prosentin laskut BTC:ssä, Nasdaqissa ja S&P 500:ssa, kun pääomat siirtyivät turvallisempiin sijoituskohteisiin, kuten kultaan.

Samaan aikaan, kun uutinen siitä, että tullitariffit poistettaisiin 90 päiväksi ja risk-on sentimentti yhtäkkiä palasi, bitcoin nousi osakemarkkinoiden rallin myötä. Huhtikuun 9. päivänä BTC nousi 8,2 %, kun taas S&P 500 nousi 9,5 %. ”Tässä elpymisessä ei ollut kyse krypton fundamenteista, vaan se oli klassinen makrovetoinen helpotusralli, joka osoittaa, kuinka kytköksissä bitcoin on laajempaan markkinakertomukseen”, sanoi WisdomTreen Silenskyte.

CheckSigin toimitusjohtajalle ja Milanon-Bicoccan yliopiston Bitcoin- ja lohkoketjuteknologian professorille Ferdinando Ametranolle ”bitcoin on globalisaation lämpömittari, joka on herkkä kansainvälisille skenaarioille”.

”Yksi osa markkinoista vertaa sitä pohjoisamerikkalaisiin teknologiaosakkeisiin, toinen osa pitää sitä digitaalisena kultana, turvallisena omaisuutena.”

Kuka on oikeassa, selviää hänen mukaansa tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä, jännittyneimpinä hetkinä, aktiivisimpien markkinaosapuolten kiintymys osakkeisiin voittaa, kun toisella osalla on sen sijaan osta ja pidä -strategia.

Bitcoin huomattavasti vähemmän epävakaa kuin ennen

Huolimatta Bitcoinin viimeaikaisista heilahteluista jotkut viittaavat tietoihin, joiden mukaan kryptovaluutta on muuttunut vähemmän epävakaaksi.

”Viimeisten viiden vuoden aikana bitcoinin 90 päivän annualisoitu volatiliteetti on lähes puolittunut - 95 %:sta maaliskuussa 2021 52 %:iin maaliskuussa 2025”, sanoo Silenskyte.

Mistä tämä muutos johtuu?

”Bitcoinissa on tapahtunut rakenteellinen muutos kohti institutionalisoitumista”, Silenskyte sanoo.

”Bitcoin on siirtynyt kiihtyneen institutionalisoitumisen vaiheeseen, jolle on ominaista ammattimaisten varainhoitajien ja yritysten varainhoidon kasvava osallistuminen”, sanoo 21Sharesin Fritz.

”Tämä muutos johtuu säänneltyjen rahoitusvälineiden, kuten bitcoin-ETF:ien, optiosopimusten ja volatiliteettiin sidottujen johdannaisten, kehittämisestä, jotka mahdollistavat kehittyneet strategiat, kuten peruskaupankäynnin ja riskisuojauksen.”

Suuret rahoituslaitokset kohdistavat nyt osia salkuistaan digitaalisiin varoihin. Tällainen institutionaalinen jalanjälki on vähitellen korvannut vähittäiskaupasta johtuvan keinottelun, mikä on edistänyt ”markkinarakennetta, jossa on tiukemmat osto- ja myyntitarjousten erot ja pienemmät kuiluriskit verrattuna aiempiin sykleihin” ja samalla ”vähentänyt bitcoinin historiallista volatiliteettia”.

CoinSharesin analyytikko Max Shannon sanoo myös, että ”bitcoinin asema 24 tuntia vuorokaudessa kaupattavana omaisuuseränä tarkoittaa, että se houkuttelee jatkuvasti likviditeettiä, mikä edistää syvempiä markkinarakenteita”.

Kun institutionaalinen osallistuminen lisääntyy ja markkinainfrastruktuuri kypsyy, ”tämä lisääntynyt syvyys auttaa vähitellen vähentämään omaisuuserän historiallista volatiliteettia”.

Mitä Bitcoinin hinnoilta on odotettavissa nyt?

Trump on Yhdysvaltojen ensimmäinen avoimesti kryptoystävällinen presidentti, ja hänen toisen kautensa odotetaan johtavan kryptomarkkinoiden kannalta ystävällisempään poliittiseen ympäristöön. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki olisi tästä lähtien rauhallista.

”Sijoittajien tulisi odottaa sekä volatiliteettia että mahdollisuuksia”, sanoo Silenskyte, joka lisää, että "makrolikviditeetti on edelleen markkinoiden vahvin yksittäinen voima, eikä bitcoin ole poikkeus."

CheckSigin Ametranon mukaan kryptovaroja koskevien suotuisten säännösten käyttöönoton lisäksi Euroopan markkinoiden avautuminen, jonka kryptovarojen markkinoita koskeva lakiesitys mahdollistaa, ”helpottaa uusien institutionaalisten sijoittajien pääsyä markkinoille”, kuten BlackRockin ja Fidelityn ETF-rahastojen lanseerauksen yhteydessä.

Ametrano uskoo, että bitcoin voi saavuttaa uusia ennätyksiä seuraavien 12-18 kuukauden aikana ja että ”se vahvistaa asemaansa monipuolisissa lompakoissa”. Hän lisää kuitenkin, että ”hintavaihtelut ovat väistämättömiä”.

Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöistä.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja