Kuka
Toomas Reisenbuk, 38, on virolaisen investointipankki Trigon Capitalin Keski- ja Itä-Euroopan rahaston sijoituspäätöksiä tekevän tiimin johtaja. Rahaston varoja sijoitetaan hänen suositustensa mukaisesti. Reisenbukin työpaikka on Tallinnassa, mutta hän seuraa tiiviisti Slovenian ja Viron väliin jääviä Itä-Euroopan maita.
Ura
Reisenbuk on valmistunut Tallinnan teknisestä korkeakoulusta liikkeenjohdon linjalta. Sosialismin aikana oppinsa saanut Reisenbuk sanoo opiskelun olleen monipuolista; teknistä, poliittista ja kapitalismin tuntevaa. Hänen professorinsa oli saanut oppinsa Yhdysvalloissa.
- Olen joutunut myös oppimaan paljon itse, hän sanoo.
Valmistumisensa jälkeen Reisenbuk toimi konsulttina ja talousjohtajana. Hän siirtyi Trigonin edeltäjään Hansa Investmentsiin johtajaksi, mutta totesi pian, etteivät hänen henkilökohtaiset ominaisuutensa viittaa johtajuuteen. Hän käväisi töissä Handelsbankenissa palatakseen juurilleen Trigon Capitaliin, nyt pääanalyytikoksi.
- Itsensä etsimiseen kului aikaa, Reisenbuk sanoo.
Strategia
Reisenbuk muistuttaa, etteivät idän talousluvut ole länttä heikompia siksi, että idässä oltaisiin tyhmempiä tai laiskempia.
- Historiallinen ja poliittinen perintö vaikuttavat. Maat tulevat ottamaan paikkansa Euroopassa vääjäämättömästi, hän sanoo.
Unkarilaiset ovat tehneet Reisenbukiin suuren vaikutuksen. Sikäläisten johtajien kielitaito, kunnianhimo ja tahto hämmästyttivät.
- Makrotaloudelliset odotukset pitävät EU:n hakijamaiden talouskasvun keskimäärin länttä nopeampana. Se merkitsee yritysten tulosten kasvua ja niiden arvon nousua.
Lännestä käsin hoidettuja Itä- ja Keski-Eurooppaan sijoittavia rahastoja on paljon, mutta ne keskittyvät suuriin yrityksiin. Trigon Funds erikoistuu vahvasti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joiden hintaero suuriin on kestämättömän suuri. Sijoituspäätöksiä tehtäessä ratkaisevaa on hintataso ja se, että osakkeet ovat aliarvostettuja.
- Suuret rahastot eivät halua tehdä suurta työtä pienten asioiden eteen. Me olemme pieni ja työteliäs asiamies, jolle se sopii. Emme säikähdä yhtiöiden vähäistä likviditeettiä, hän sanoo.
Ostaa nyt
Itä- ja Keski-Euroopan rahastoon on hankittu osakkeita neljästä maasta, Unkarista, Tsekistä, Puolasta ja Liettuasta. Osa salkun osakkeista on niin sanottuja defensiivisiä osakkeita eli suuria teollisuuslaitoksia, joilla on vankka osuus perustuotannossa. Näitä ovat Unkarin öljynjalostaja, Tsekin energiayhtiö ja Liettuan puhelinyhtiö, Lietuvos Telekomas.
- Vaikka emme periaatteessa sijoita puhelinyhtiöihin, Liettuassa se on niin edullinen, ettei sitä voinut välttää.
Joillakin on jo läntinen investoija partnerina.
- Uskomme läntisen strategisen partnerin lunastavan joku päivä osakkaat pois, Reisenbuk kertoo.
Myy nyt
Trigonin Itä- ja Keski-Euroopan rahasto on huhtikuussa perustettu ja niin uusi, ettei se vielä myy mitään. Se ei ole hankkinut salkkuunsa pankkien osakkeita, sillä ne ovat Reisenbukin mielestä jo kalliita.
- Pankkien osakkeilla käydään kauppaa 3-kertaisella hinnalla kirjanpitoarvoon nähden. Ostamme mieluummin pienten ja keskisuurten yhtiöiden osakkeita, joiden hinta on 0,5-1-kertainen ja hinnan suhde vuositulokseen 3-6 -kertainen. Valtava hintaero merkitsee likviditeetin yliarvostusta, hän sanoo.