Suomessa myytävien it-rahastojen keskimääräinen tuotto on tämän vuoden alusta ollut 25 prosenttia – parhaiten menestyneen Carnegie Teknologian peräti 60 prosenttia. Puhtaasti kotimaisista rahastoista paras on Pohjola Tekno yli 50 prosentin tuotolla.
It-ala mielletään usein kapeaksi sektoriksi,
vaikka sen sisällä on monenlaisia yhtiöitä; teknologiaa, mediaa ja telekommunikaatiota.
Sieltä löytyy niin perusteollisuutta Intelistä Sonyyn kuin tietoliikennettä, mobiiliteleä Nokiasta Psioniin ja niitä pahamaineisia internetin sähköisiä kauppapaikkoja, joista suurimmat, kuten Amazon ja e-Bay, ovat itse asiassa pärjänneet it-kuplan puhkeamisen jälkeenkin mallikkaasti.
AOL:n ostettua vuosituhannen vaihteessa Time Warnerin puhuttiin, että teknologia, media ja telekommunikaatio (TMT) muovautuvat uudeksi toimialaksi. Nyt TMT-yhtiöt näyttäisivät pikemminkin eriytyvän. AOL Time Warnerkin on tipauttamassa AOL:ää pois yhtiön nimestä.
Rahastojakin on monenlaisia ja volatiliteetti on alan sisällä suuri. SEB Internetfond, jonka salkunhoitaja Tobias Hagström on varsinkin Ruotsissa ollut kovasti esillä, on tuottanut tänä vuonna yli 50 prosenttia. Toisaalta saman rahaston volatiliteetti on kolmen vuoden aikana ollut 63 prosenttia, kun rahastojen keskiarvo on Morningstarin mukaan kolmessa vuodessa 42 prosenttia. Pienin volatiliteetti on Fidelityn telealan rahastossa, 28 prosenttia.
Suomalaisrahastoista eniten on kolmen vuoden aikana heilahdellut Fides New Media, mutta tänä vuonna heilahtelu on ollut positiivista ja koko ajan ylöspäin.
Nousu vasta alussa?
Fidesin uusmediasalkun hoitaja Mats Söderström arvioi, että talous on nyt suhdannekierron ensimmäisessä vaiheessa. Raskas teollisuus tekee vielä huonoa tulosta, mutta senkin kurssit ennakoivat jo suhdannekäännettä. Pian raskas teollisuus alkaa tehdä parempaa tulosta, mutta toimialan osakkeet ovat jo nousunsa nähneet.
Suhdannemallia seuraavan sijoittajan pitäisi nyt kiinnittää huomiota toiseen vaiheeseen, ja siellä nimenomaan it-alan osakkeisiin.
Ammattisijoittaja ymmärtää, mikä toimiala liikkuu ylöspäin missäkin suhdannevaiheessa. It-alan kysyntä tulee nyt Söderströmin mukaan ammattilaisilta. Piensijoittajat löytävät rahastot vasta sitten, kun niistä kirjoitetaan tarpeeksi juttuja, joissa kerrotaan sadan prosentin nousuista.
– Piensijoittajat tulevat kysymään, että onko tämä tähänastinen nousu takeena sille, että kehitys on juhlavaa tästä eteenkin päin.
Fides New Medialla on noin 300 osuudenomistajaa. Se on Fidesin rahastoille paljon, kun yhtiön asiakaskunnasta suurin osa on institutionaalisia sijoittajia. Rahaston pääoma oli elokuussa 6,3 miljoonaa euroa.
Söderström muistuttaa, että vaikka it-rahastot on usein nimetty internet- tai uusmediarahastoiksi, useimmat niistä sijoittavat myös it-alan perusyhtiöihin.
Vahva vipu?
Marko Alaraatikka hoitaa Evli IT ja Evli Nordic TMT -rahastoja kolmatta vuotta. Vasta nyt on valoa näkyvissä.
– Tämä on ensimmäinen parempi vuosi tänä aikana näille rahastoille, Alaraatikka myöntää.
– Sentimentti oli vielä viime vuoden loppuun saakka sellainen, etteivät sijoittajat olleet kiinnostuneita it-yhtiöistä. He pyrkivät vain niistä eroon.
Umts-huutokaupoista ja 3g-investointien lykkääntymisestä alkanut alan syöksykierre on pakottanut kaikki teknologiayhtiöt sopeuttamaan toimintaansa. Muutamassa vuodessa yhtiöt ovat karsineet henkilöstöä rajusti sekä järkeistäneet tuote- ja liiketoimintastrategioitaan. Pelkän kasvun sijaan nyt panostetaan kannattavaan kasvuun.
– Moni yhtiö yltää jo nollatulokseen 50 prosentin liikevaihtotasolla entisestä.
– Jos talous elpyy, niin kuin nyt näyttäisi tapahtuvan, huonossa markkinatilanteessa nollatulokseen yltävät it-yhtiöt pystyvät antamaan salkkuun melkoista vipua, Alaraatikka sanoo.
– Yritysten toiminta perustuu nyt realistisempiin odotuksiin kokonaiskysynnästä. Enää ei kuvitella, että ympärillä oleva markkina kasvaa 25 prosenttia vuodesta toiseen.
Evli IT-rahastosta löytyy esimerkiksi Cisco Systemsiä ja Inteliä, joka on noussut vuoden alusta 70 prosenttia. Muista nousijoista digikameroihin muistikortteja tekevän Sandiskin kurssi on noussut toisella vuosineljänneksellä 200 prosenttia. Evli IT:n sijoituksista 75 prosentia on amerikkalaisissa osakkeissa, loput pääosin Euroopasta, mutta salkusta löytyy myös Sonyä ja Samsungia. IT-rahaston vertailuindeksi on Nasdaq Composite.
Evli Nordic TMT:n salkussa on Nokiaa, Ericssonia, Telenoria, TDC:tä, suomalaisista F-Securea, Aldataa ja Tecnomenia. Etenkin Ericssonia on pitänyt myydä kurssin noustessa, koska maksimiosuus on kymmenen prosenttia.
Sekä pohjoismaisen Nordicin että kansainvälisen rahaston tuotto on ollut vuoden alusta yli 30 prosenttia.
Joko it-yhtiöt ovat kalliita näiden nousujen jälkeen?
– No pitää muistaa, että hyvä it-yhtiö ei koskaan näytä tunnuslukujen mukaan halvalta. Ja jos näyttää, pitää alkaa epäillä sen hyvyyttä, Marko Alaraatikka sanoo.