Henrik Rhenman, 46, on Carnegie Medical -rahaston salkunhoitaja. Ja kokenut: jo 12 vuotta hän on yhtäjaksoisesti hoitanut terveydenhuoltoalan sijoituksia, Medicaliakin vuodesta 1998 lähtien.
Ruotsalaisella Carnegiella on yhteensä neljä terveydenhoitoon liittyvää rahastoa. Medical on niistä suurin 405 miljoonan euron pääomallaan. Se sijoittaa maailmanlaajuisesti suuriin ja keskikokoisiin lääke-, terveydenhuollon teknologia- ja palveluyrityksiin sekä bioteknologiaan.
Carnegiella istuu Tukholmassa kuuden miehen tiimi, joka on keskittynyt juuri näihin sijoituksiin. Tiimi ei ehkä ole maailman paras, mutta hyvä, sanoo Henrik Rhenman, joka johtaa joukkoa. Sen jäsenillä on roppakaupalla lääketieteen, lääketeollisuuden ja rahoituksen koulutusta ja kokemusta.
- Sijoitett
avaa pääomaa, massaa, on sen verran, että tiimi on voitu luoda. Carnegiella on yhteensä 8,7 miljardin euron pääomat hoidossaan, Rhenman kertoo.
Ura
Henrik Rhenman on kemian insinööri Kungliga tekniska högskolanista Tukholmasta. Hänellä on myös MBA-tutkinto Tukholman Handelshögskolanista. Ennen varainhoidon tehtäviä hän on työskennellyt teollisuudessa, Alfa Lavalissa ja Pharmaciassa.
Strategia
Lääketeollisuudessa ja terveydenhoitobisneksessä panostukset ovat suuret ja niin ovat riskitkin. Riskien selvittämiseksi Carnegie on koonnut tieteellisen neuvonantajaryhmän Karolinska Institutista. Kahdeksan hengen asiantuntijaryhmää vetää Karolinskan rehtori Hans Wigzell ja se kokoontuu säännöllisesti Carnegien sijoitustiimin kanssa.
Carnegie tavoittelee yhteistyöllä parempaa ja nopeampaa tietoa mielenkiintoisista tuoteinnovaatioista ja tutkimusprojekteista.
- Neuvonantajaryhmä auttaa selvittämään sijoituskohteen riskejä ja mahdollisuuksia ja esimerkiksi jonkun keksinnön sivutuotteita, kilpailutilannetta ja aikataulua, Henrik Rhenman kertoo.
Carnegie Medicalin viiden vuoden tuotto on vuositasolla 13,8 ja koko ajalta 83 prosenttia. Vuosi 2002 meni miinukselle. Morningstarilta rahastolla on neljä tähteä, Standard & Poor'silta AA.
- Uskoisin, että nyt on tulossa pari hyvää vuotta. Niitä kyllä tarvitaankin, jotta palattaisiin kolmen vuoden takaiseen tasoon.
Medicalin suurimmat sijoitukset ovat Pfizer, Actelion, GlaxoSmithKline, AstraZeneca ja Medtronic.
Salkussa on 30-60 yhtiön osakkeita. Medical pitää osaketta salkussaan keskimäärin kuusi kuukautta saadakseen sijoitustuottoja koko ajan. Saman osakkeen se voi kuitenkin ostaa piankin uudelleen.
Medicalin varojen hajautus tulee maailmanlaajuisuudesta, osatoimialoista ja hyvien tuottojen hakemisesta. Sen sijoitusvaluutta on euro. Pääomista on Yhdysvalloissa 66 ja Euroopassa 25 prosenttia. Aasiaan sijoittavaa jää vähänlaisesti.
Ostaa nyt
Carnegie Medicalin salkkuun Rhenman ostaa lisää Pfizeria, GlaxoSmithKlinea, Novartista ja lääketeknologian yhtiötä Medtronicia.
- Näiden yhtiöiden tuotteet ja johto ovat korkealaatuisia. Lisäämme myös vasta kuusi vuotta sitten perustettua sveitsiläistä Actelionia, joka on riskisempi yhtiö. Se valmistaa lääkettä keuhkojen verenpaineen alentamiseksi. Actelionin valitsema markkina on liian pieni alan isoille mutta ei pienille yhtiöille.
- Toinen riskisempi kohteemme on Protein Designlab. Se tekee tutkimustyön ja lääkkeen koostumuksen, ei siis valmista eikä myy lääkkeitä. Protein Designlab on suunnitellut jo seitsemän lääkettä, joiden myynnistä se saa rojaltit.
Myy nyt
- Jos ranskalaiset Sanofi ja Aventis fuusioituvat, myymme niitä. Fuusiosta seuraisi liikaa epävarmuutta ja uskomme osakkeiden kehittyvän markkinoita kehnommin, Rhenman sanoo.
Hän huokaisee, että osakkeiden myyminen on aina vaikeampaa kuin niiden ostaminen, ja miettii, mistä muusta luopuisi.
- Genentech on ehkä vähän yliarvostettu. Ostaisin sen sijaan ehkä Rochea, joka omistaa Genentechin enemmistön. Sijoitus tulisi näin edullisemmaksi.