Kuka
Harva suomalainen salkunhoitaja antaa kotisivuillaan kirjasuosituksia tai keskustelee asiakkaidensa kanssa pörssiyhtiöistä chatti-palstallaan. Seligsonin erikoissijoitusrahasto Phoebuksen salkunhoitajalle, Anders Oldenburgille, 39, tämä on kuitenkin arkipäivää.
Oldenburg, joka sanoo lukevansa myös vapaa-ajallaan yritysten vuosikertomuksia, on taatusti erilainen salkunhoitaja. Perustamisesta eli syksystä 2001 lähtien Phoebuksen sijoituksista vastannut Oldenburg ei sorru markkinajargoniin eikä helppoihin vastauksiin. Hänestä salkunhoitajan tavallisin virhe on se, että hän ostaa ja myy osakkeita aivan liian usein.
Phoebuksen salkkuun Oldenburg on ostanut pitkän harkinnan jälkeen vain kymmenkunta suomalaista ja saman verran ulkomaisia, lähinnä pohjoismaisten yhtiöiden osakkeita. Tiukan linjan pitäminen ei ole ollut aina helppoa.
- Pidän tosi paljon vähän liian monesta yhtiöistä, Oldenburg tunnustaa.
UraPorissa syntynyt Anders Oldenburg kirjoitti kuuden ällän ylioppilaaksi Grankulla Svenska Samskolasta 1984. Neljä vuotta myöhemmin hän opetti jo rahoitusta Hankenilla.
Yliopistomaailmasta lahjakas nuorimies siirtyi vuonna 1988 ensin Suomen Yhdyspankkiin ja sieltä myöhemmin Alfred Bergille Tukholmaan sijoitustutkijaksi.
- Seurasin pari vuotta Ruotsista käsin suomalaisia firmoja. Keväällä 1991 muutin sitten Suomeen ja jatkoin analyytikkona lähes kymmenen vuotta. Sitten alkoi tuntua siltä, että minähän osaan nämä hommat, Oldenburg kertoo.
Kulutustavara- ja kauppayhtiöitä sekä pankki- ja vakuutusalaa seurannut Oldenburg siirtyi Seligsonille varainhoitotehtäviin ja osakkaaksi kesällä 1998.
- Salkunhoitajana näen nyt asiat vähän eri puolelta pöytää. Enää minun ei tarvitse myydä sijoitusajatuksia ihmisille samalla tavalla kuin aikaisemmin, eikä kirjoittaa tuloskaudella 24 tuntia vuorokaudessa raportteja yhtiöistä. Toisaalta toisten rahojen sijoittaminen tuo entistä enemmän vastuuta.
StrategiaPhoebus sijoittaa Oldenburgin mukaan osakkeisiin vain erittäin pitkällä tähtäimellä. Johtava periaate on, että osake on aina osuus yhtiöstä. Phoebusin salkussa on ollut aivan alusta asti muun muassa Exelin, Stockmannin ja Tulikiven osakkeita.
- Ostaessani osakkeen ajattelen ostavani koko yrityksen. Haen hyvin johdettuja yhtiöitä, jotka ovat omalla alallaan selkeitä markkinajohtajia. En välitä siitä, ovatko osakkeet muodissa vai ei. Useimmiten ne eivät ole, koska haluan ostaa ne järkevään hintaan, Oldenburg kertoo.
Hän korostaa tekevänsä sijoituspäätöksiä pitkälti sen mukaan, miten hyvä johto yrityksessä on. Phoebuksen salkussa olevien suomalaisyhtiöiden toimitusjohtajista moni on ollut tehtävissään jo vuosia ja luonut uraa saman yhtiön palveluksessa koko aikuisikänsä.
Oldenburg sanoo karttavansa riskiä ja sijoittavansa mielellään vain vahvojen taseiden yhtiöihin.
- Pitkällä aikavälillä raskas velkataakka rajoittaa yrityksen kehitystä ja velanhoito vie liikaa johdon huomiota.
Phoebus ei ole mikään koko kansan rahasto. Moniin muihin osakerahastoihin verrattuna se on kuitenkin houkutellut tavallista enemmän yksityissijoittajien rahaa.
Helmikuun lopussa Phoebuksella oli 164 osuudenomistajaa ja runsaan 11 miljoonan euron sijoitusvarallisuus. Oldenburg itse on yksi rahaston suurimmista omistajista.
Ostaa nyt- Osakkeet ovat nyt yleisesti aika kalliita. Scaniaa kuitenkin ostin maaliskuun alussa, kun Volvo myi omistusosuutensa yhtiöstä, Oldenburg kertoo.
Hän sanoo katsovansa sillä silmällä myös muun muassa ranskalaista kauppaketju Carrefouria ja amerikkalaista autovakuuttaja Progressive Corporationia.
Myy nyt- Fiskars on sinänsä ihan hyvä yhtiö. Sen kuntoon saattaminen pörssiyhtiöksi vain kestää aivan liian kauan. Tamfeltkaan ei ole kehittynyt aivan toivotulla tavalla, Oldenburg pohtii.
Ulkomaisista yhtiöstä Merck on kysymysmerkki.
- Tuntuu, että yhtiö on vähän menettänyt otettaan viime vuosina.