Kaasua, salkunhoitaja Angervuo

Kun pörssimarkkinat mätänevät, Fidesin Industrial-rahasto turvautuu sairaalakaasuun.

Facebook Twitter LinkedIn
*- Kuka -*

Salkunhoitaja Hannu Angervuo, 52, suoltaa sujuvan jouhevasti polveilevaa tarinaa. Angervuo kuuluu suomalaisen salkunhoitajakaartin harvalukuiseen konkarijoukkoon. Välillä hän kiroa pärskäyttää ja analysoi salkunhoitoaan.

- Perkele, Bolidenia olisi pitänyt ostaa. Se on noussut tosi paljon.

Hän on selkeästi innostunut pitkiä aikasarjoja sisältävien taulukoiden rustaamisesta. Angervuo näyttää kuvan, johon hän on yhdistänyt sellun hintatiedot ja Helsingin pörssin kehityksen 1960-luvulta lähtien. Ja kas kummaa, sellun hintakäyrä ja HEX-portfolioindeksi ovat muodoiltaan lähes identtiset kaksoset.

Letkeän oloisella miehellä on rajansa. Vapaa-ajan viettoon liittyvän kysymyksen hän kuittaa olan kohautuksella.

- Noo, autourheilua tulee seurailtua.

>*- Ura -*

Puhutaan siis työstä. 1970-luvun lopulla kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Angervuo on työskennellyt pääomamarkkinoilla vuodesta 1985. Ansioluettelossa vilahtelevat nimet SYP-Rahastoyhtiö, Carnegie Asset Management, Unitas Pankkiiriliike sekä Jaakko Pöyry Oy.

Vuodesta 1997 lähtien hän on työskennellyt kumppaneidensa kanssa perustamassaan varainhoitoon keskittyneessä Fides Asset Management -yhtiössä, jossa hän toimii muun muassa Fides Industrial ja Telecom -rahastojen salkunhoitajana.

- Sen tässä on oppinut, että mikä menee nopeasti ylös voi tulla myös nopeasti alas. Kun kurssit ovat pohjalla, luottamus nousun paluuseen vaatii kovaa uskoa. Maailma ei ole kuitenkaan valmiiksi rakennettu, terästä ja paperia tarvitaan jatkossakin, Angervuo toteaa.

*- Strategia -*

Fidesin rahastot ovat niin sanottuja sektorirahastoja. Fidesin kaavioissa maailman osakemarkkinat on jaettu kymmeneen sektoriin. Angervuon hoitama Industrial-rahasto häärää perusteollisuudessa eli se on savupiippurahasto, joka sijoittaa kaikkialla maailmassa olevin teollisuusyrityksiin.

Perusteollisuus on jaettu vielä omiin alalajeihinsa, joita ovat perusmetalli-, metsä-, kemia-, ja rakennusaineteollisuus. Näiden painotusta Angervuo vaihtaa suhdannesyklin mukaan. Noususyklin kynnyksellä kärkikaartiin kuuluvat kaivannaisyritykset ja perusmetallien valmistajat. Seuraavaksi vuoroon astuvat terästen valmistajat sekä kemian teollisuus. Näiden jälkeen tulee metsäteollisuus.

- Teollisuus- ja sairaalakaasuja valmistavat yritykset nousevat vielä kun suhdanne alkaa mädäntyä, Angervuo kertoo.

Hänen mukaansa Industrial-rahaston kehitys pysyy tasaisena, kun salkkuun otetaan oikeassa järjestyksessä ja oikealla painolla toisistaan poikkeavia yrityksiä.

- Huonoina aikoina metsä- ja metalliosakkeet ovat tosi heikkoja.Tällöin rahaston salkkua voi tasapainottaa kemian- ja rakennusaineteollisuudella.

*- Ostaa nyt -*

Angervuo uskoo, että nykyisen suhdannesyklin nousuvaihe on jo aika pitkällä. Muutama viikko sitten Industrial-rahaston salkussa metsäteollisuus käännettiin ylipainoon, samoin kemianteollisuus. Salkkuun on otettu vuoden vaiheen jälkeen myös Rautaruukkia.

- Aika moni on vaihtamassa Rautaruukkia Outokumpuun. Outokumpu valmistaa ruostumatonta terästä, joka on korkean elintason tuote. Näin se on jälkisyklisempi kuin Rautaruukki, Angervuo toteaa.

*- Myy nyt -*

Angervuon mukaan perusteollisuuden osakkeet pärjäävät suhteessa parhaiten, kun maailman talous kääntyy ylöspäin. Nyt esimerkiksi kaivannaisyrityksillä voi olla jo kovin nousu takana. Niiden kurssit voivat edelleen kivuta, mutta yhtiöiden kyky lyödä keskimääräinen kurssinousu heikkenee. Näkemys heijastuu myös Industrial-rahaston salkkuun.

- Tällä hetkellä alipainossa ovat metalliyhtiöt sekä rakennusaineyritykset, Angervuo kertoo.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja